Analiza Chimica a Alimentelor prin Spectrofotometrie cu Absorbtie Atomica

Cuprins referat Cum descarc?

1. Generalitati. Definirea metodei de analiza 2
2. Principiul metodei 4
3. Avantajele metodei 8
4. Dezavantajele metodei 10
5. Aparatura utilizata 11
6. Etapa preparativa de pregatire a probelor 14
7. Descrierea metodei de lucru specifice 16
8. Rezultate furnizate 19
9. Interpretarea rezultatelor obtinute 20
10. Aplicatii in identificarea componentelor alimentare 21
11. Bibliografie 24


Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea metodei de analiza
Spectroscopia a reprezentat initial studiul interactiunii dintre radiatie si materie in functie de lungimea de unda (?). De fapt, istoric, spectroscopia s-a referit la utilizarea luminii vizibile dispersate in functie de lungimea de unda a sa, de exemplu, printr-o prisma. 
Fig.1. Dispersia luminii trecand printr-o prisma triunghiulara
Mai tarziu, conceptul a fost extins foarte mult pentru a cuprinde orice masurare a unei cantitati in functie de lungimea de unda sau de frecventa. Astfel, de asemenea, se poate referi la un raspuns la un camp alternativ sau frecventa variabila (?). O noua prelungire a domeniului de aplicare al definitiei adaugata de energie (E), ca o variabila, o data ce relatia foarte stransa E = h? pentru fotoni a fost realizata (h este constanta lui Planck).
Spectroscopie de absorbtie este o tehnica, in care puterea unui fascicul de lumina masurate inainte si dupa interactiune se compara cu un esantion. Tehnici specifice de absorbtie tind sa fie mentionate de lungimea de unda a radiatiilor masurate cu spectroscopia de absorbtie cu ultraviolete, in infrarosu sau cu microunde. Absorbtia se produce atunci cand energia fotoniilor se potriveste cu diferenta de energie dintre cele doua stari ale materiei.
La baza spectrometriei de absorbtie atomica se afla fenomenul de autoabsorbtie sau autoinversie a liniilor spectrale observat de Fraunhofer in 1817 si definit de Kirchoff in 1859 prin legea : orice corp chimic poate absorbi acele radiatii pe care el insusi le poate emite in conditii determinate si ulterior aplicate analitic de catre Walsh in 1955.
Filiala spectroscopiei care se ocupa de masurarea energiei radiante transmise sau reflectate de catre un organism, este o functie a lungimii de unda. Masurarea este de obicei, comparata cu cea transmisa sau reflectata de un sistem care serveste ca un standard. In chimie si fizica, diferite tipuri de spectrofotometre acopera game largi ale spectrului electromagnetic: ultraviolete (UV), lumina vizibila, infrarosu (IR), sau cu microunde. Spectrofotometria UV este deosebit de utila in detectarea si cuantificarea substantelor incolore, in solutie.
In metoda spectrofotometrica se masoara valoarea absoluta a absorbantei folosind aparate numite spectrofotometre.
2.Principiul metodei 
Fig.2.Procesul de absorbtie atomica
Spectrofotometria de absorbtie atomica se bazeaza pe determinarea concentratiei unui element chimic din proba ce se analizeaza, prin masurarea absorbtiei unei radiatii electromagnetice cu lungime de unda specifica, la trecerea acesteia prin mediul in care sunt uniform distribuiti atomii liberi ai elementului respectiv. Nivelul de absorbtie este proportional cu concentratia atomilor in mediul de distributie.
Daca lumina doar a lungimii de unda influenteaza drumul liber, starea de baza a unui atom, atomul poate absorbi lumina si intra intr-o stare excitata intr-un proces cunoscut sub denumirea de absorbtie atomica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Chimica a Alimentelor prin Spectrofotometrie cu Absorbtie Atomica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!