Amine Biogene

Extras din referat Cum descarc?

In catabolismul aminoacizilor, prin decarboxilari enzimatice se formeaza o clasa de substante care poarta numele de ,,amine biogene,,.
Multe din ele poseda proprietati farmacologice deosebit de active, iar altele joaca rol de precursori ai hormonilor, coenzimelor sau altor substante cu importanta biologica. Unele din aminele biogene ,,bacteriene,, au recastigat interes: cadaverina (derivata de la lizina) si putrescina (derivata de la ornitina), care au fost descoperite in ribozomi. Prin decarboxilarea serinei ia nastere etanolamina (colamina) un component constant al fosfatidelor si substanta-mama a colinei. Analogul ei sulfhidric-cisteamina, derivata din cistina, intra in structura coenzimei A, fiind purtatoarea gruparii reactive-SH.
Propanolamina intra in structura vitaminei B12, iar ?-alanina care deriva din acidul aspartic intra in portiunea panteteinei a coenzimei A.
Acidul ?-aminobutiric se considera ca joaca rol functional la nivelul creierului.
Histamina care deriva din histidina, a fost gasita in ergot (cornul secarei) si in numeroase tesuturi animale (mucoasa intestinala, hipo-fiza), fiind si un produs al activitatii bacteriilor de putrefactie. Are actiune simpaticomimetica. Aceasta actiune se exercita atit asupra nervilor excitanti cit si a celor inhibitori, ai sistemului simpatic, de aceea se produc, la diferite organe, efecte opuse. Toate substantele cu actiune simpaticomimetica provoaca o crestere a presiunii arteriale, prin ingustarea tuturor vaselor sanguine (cu exceptia arterelor coronare care se largesc si a arterelor pulmonare care nu par sa sufere influienta). Activitatea inimii este marita, unii dintre muschii netezi sufera contractii ( de ex. ai uterului), in timp ce altii se destind (ai stomacului si intestinelor).
Tiramina, care deriva din tirozina, se gaseste in cornul de secara (ergot) dar se formeaza prin decarboxilare si sub actiunea unor enzime produse de bacterii lactice, de bacterii coli si de bacteriile de putrefactie.Are de asemea, actiune simpaticomimetica.
Dopamina are drept precursor tirozina care, sub actiunea tirozinazei, trece in 3,4-dihidroxi-fenilalanina sau dopa. Acest compus trece sub actiunea unei decarboxilaze specifice in dopamina, care poate fi transformata in adrenalina. Dopamina este un hormon tisular cu rol important in organismul animal.
Adrenalina (epinefrina) are ca precursor in principal tirozina, dar si triptofanul poate fi implicat in biosinteza adrenalinei.
Adrenalina are actiune regulatoare asupra tensiunii arteriale, provocand ingustarea vaselor sanguine, marirea tensiunii arteriale, largirea pupilei, accelerarea batailor inimii si inhibarea miscarilor stomacului si intestinelor, si joaca un rol in transmiterea influxului nervos in sistemul adrenergic.
Noradrenalina (norepinefrina), omologul adrenalinei nemetilat la azot, are proprietati putin diferite de ale adrenalinei.
Serotonina (5-hidroxitriptamina) este un agent vasoconstrictor care in organismul animal se gaseste in serul sanguin si joaca un rol important in functiunea sistemului nervos central. Se gaseste si in mucoasa intestinala, stimulind peristaltismul intestinal (este produsa de celule argentafine, a caror tumoare-carcinoidul-prezinta simptomele unei intoxicatii cu serotonina).
Melatonina este considerata un hormon epifizar care ar putea lua nastere din triptofan, fiind strins inrudit cu serotonina. Mecanismul prin care organismul animal mentine un anumit nivel al aminelor biogene si in special al catecolaminelor si serotoninei este oxidarea in care sint implicate monoaminoxidaza (MAO) si catecolamino-O-metil-transferaza (COMT). Monoaminoxidaza dezamineaza oxidativ monoaminele cu formare de aldehida si apoi de acid. MAO are rol deosebit in catabolismul catecolaminelor (dopamina, noradrenalina, adrenalina); in acest caz, actioneaza si a doua enzima, catecolamin-O-metiltransferaze, cu rol de transfer al unui metil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amine Biogene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!