Aluminiu

Cuprins referat Cum descarc?

- Generalitatii 1
- Proprietati fizice si caracteristicile mecanice  2
- Utilizari  3
- Aliaje pe baza de aluminiu  4
- Reactii de identificare ale cationului Aluminiu


Extras din referat Cum descarc?

Aluminiu este cel mai raspandit metal in scoarta tereatra, iar printre elemente ocupa locul al treilea in urma oxigenului si siliciului. Datorita activitatii sale chimice mari, se gaseste in natura numai sub forma de compusi. Impreuna cu oxigenul si siliciul formeaza 82,58% din scoarta terestra.
Aluminiul este cunoscut inca din antichitate si era utilizat de catre greci si romani. Denumirea de aluminiu vine de la latinescul "alumen" care este folosit pentru a denumi substante astringente.
Primele incercari de separare ale aluminiului dateaza din anul 1810 si apartin fizicianului englez Davy , care a efectuat electroliza hidroxidului de aluminiu usor umezit, dispus intr-o atmosfera de hidrogen, intr-o pila Volta, folosind in calitate de anod platina, iar in calitate de catod, o sarma de fier. In urma acestui proces s-a obtinut un aliaj Al-Fe, din care insa nu s-a reusit sa se separe aluminiu.
Prima data aluminiu a fost descoperit in anul 1827 de un chimist german Wohler care a obtinut primele 30g de aluminiu sub forma de bobite.
In anul 1854 Saint-Claire-Deville, a folosit metoda lui Wohler pentru obtinerea industriala a aluminiului, inlocuind potasiul cu sodiu, iar clorura de aluminiu, instabila si higroscopica, cu clorura dubla de aluminiu si sodiu.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, metoda lui Saint -Claire-Deville a fost inlocuita, fiind aplicat procedeul de extragere a aluminiului prin electroliza aluminei dizolvata in criolita topita, procedeu aplicat si in prezent in metalurgia acestui metal.
1810 - Davy obtine aliajul fier-aluminiu pe cale electrolitica;
1821 - Berthie descopera bauxita;
1824 - Oersted obtine in stare elementara metalul;
1827 -Wohler produce aluminiu sub forma de pulbere prin reducerea cu potasiu a clorurii sale;
1854 - Sainte-Claire-Deville toarna primul lingou de aluminiu;
1886 - Herault si Hall descopera si breveteaza procedeul de electroliza a aluminei dizolvate in criolita topita;
1890 - Bayer descopera procedeul de fabricare a aluminei prin atacul bauxitei cu solutii de soda caustica;
1903 - Odam realizeaza sudarea autogena a aluminiului


Fisiere in arhiva (1):

  • Aluminiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!