Aluminiu

Extras din referat Cum descarc?

Raspandire in natura: Al este cel mai raspandit metal in natura; el alcatuieste 7, 4% din scoarta pamantului. Al nu exista in stare nativa. Dintre mineralele mai importante sunt: micele, feldspatii respectiv si produsele de alterare ale acestora: caolinul si argila, corindonul si varietatile lui, bauxita apoi criobitul.
Al, mai ales acela destinat constructiilor de avioane nu trebuie sa contina nici fier nici siliciu. De aceea cand bauxitele contin cantitati mai mari de fier si de siliciu, ele trebuie supuse unor tratamente prealabile de purificare.
Procedeul Bayer este unul dintre cele mai raspandite procedee pentru fabricarea aluminei din bauxite sarace in fier si siliciu. In acest procedeu, bauxita, in prealabil calcinata si macinata, este tratata cu hidroxid de sodiu, in autoclave, la 4 6 at si 160 180 C. Oxidul de Al din bauxita trece in solutie sub forma de aluminat de sodiu Na[Al (OH) 4]. Amestecul se filtreaza, separandu-se solutia de aluminat de sodiu de hidroxizii de fier si de combinatiile siliciului cu aluminatul de sodiu.
In solutia cu aluminat de sodiu se introduce fie un curent de bioxid di carbon, cand precipita hidroxidul de Al.
fie cantitati mici de Al (OH) 3 care amorseaza desc aluminatului avand rol de germen de cristalizare pentru separarea hidroxidului de Al: Hidroxidul de Aluminiu obtinut se calcineaza in cuptoare rotative la 12000C cand trece in oxid de Al: 2Al (OH) 3 = Al2O3 + 3H2O Noroaiele rosii ramase de la separarea hidroxidului de Al contin in afara de oxizi de fier si siliciu, oxid de titan si oxid de vanadiu, a caror extragere este o problema luata in cercetare.
Un continut mai mare de siliciu in bauxita este daunator, deoarece siliciul trece in Al2O3, de unde poate patrunde in Al metalic.
Oxidul de aluminiu nu poate fi redus cu carbune deoarece s-ar forma carbura de aluminiu, Al4C3. Cum insa alumina are un punct de topire foarte ridicat (20500C) in topitura se adauga drept fondant criolit, care scade temperatura de topire la 9800C. Se lucreaza la intensitati de curent de peste 50000A. Celula electrolitica este formata dintr-o cuva de otel captusita cu blocuri de grafit suspendati in topitura. Prin trecerea curentului electric, Al se aduna in jurul catodului la fundul celulei, de unde este scos periodic, iar O este pus in libertate la anod, unde se uneste cu carbonul electrodului formand oxizi de carbon. Anodul fiind consumat, trebuie inlocuit din timp in timp.
Al obtinut este impur si trebuie rafinat. Pentru obtinerea aluminiu foarte pur, cu 99, 90 99, 99% Al se foloseste rafinarea electrolitica.
Proprietati fizice: Aluminiu este un metal alb argintiu, care cristalizeaza in sistemul cubic cu fete centrate. Este un metal usor mai putin dur decat cuprul. Aluminiu este un foarte bun conducator de caldura si electricitate. Conductibilitatea electrica si cea termica sunt aproximativ pe jumatate cat la cupru. Aluminiu este foarte plastic; poate fi laminat, batut in foi foarte subtiri ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aluminiu
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!