Aliaje Neferoase

Extras din referat Cum descarc?

Metalele si aliajele neferoase cele mai intrebuintate in tehnica sunt: aluminiul (Al), cuprul Cu), nichelul (Ni), zincul (Zn), staniul (Sn), plumbul (Pb) cromul (Cr), etc. Unele dintre acestea au proprietati comparabile cu ale otelului, iar in ceea ce priveste rezistenta la coroziune sunt superioare. Minereurile neferoase gasindu-se, in general in cantitati mai mici decat minereurile neferoase, metalele neferoase sunt decifitare si deci scumpe. Face exceptie aluminiul, care, prezentand proprietati deosebite si fiind foarte raspandit in scoarta pamantului, se produce in cantitati din ce in ce mai mari.
Aluminiul este un metal usor de culoare alb-albastruie, usor fuzibil (se topeste usor), bun conducator de caldura (este intrecut doar de Ag si Cu) si electricitate (Este intrecut doar de Ag, Au, Cu). In aer, aluminiul este practic inoxidabil. Se acopera repede cu un strat subtire de oxid care-i da luciu argintiu si-l apara de oxidare mai adanca. Apa, benzina, uleiurile, laptele, untul, nu actioneaza asupra aluminiului, fiind optim pentru fabricarea vaselor de menaj. Are mare afinitate pentru oxigen, adica se oxideaza usor la suprafata pe cale electrochimica, formand un strat protector. Prin procesul de eloxare se poate colora chimic, obtinandu-se un aspect foarte placut. Caracteristicile mecanice si in special rezistenta la rupere (15daN/mm2) sunt slabe. Aluminiul se toarna bine si fiind maleabil si ductibil (depasit doar de Au si Ag) se poate usor lamina. Se poate prelucra prin aschiere.
Aluminiul se intrebuinteaza foarte mult sub forma de aliaje aliaje de aluminiu pentru turnatorie si aliaje de aluminiu laminabile.
Aliaje de aluminiu pentru turnatorie ~aliaje de aluminiu siliciu (denumite siluminuri) : sunt cele mai intrebuintate, prezentand proprietati foarte bune de turnare si caracteristici mecanice satisfacatoare. Procentul de siliciu in aliaj ajunge pana la 15%; ~aliaje aluminiu cupru: prezinta proprietati mecanice superioare; ~aliaje aluminiu-magneziu: sunt aliajele cele mai usoare si mai rezistente, se prelucreaza prin aschiere si se lustruiesc foarte frumos.
Aliaje de aluminiu laminabile Cel mai cunoscut aliaj din aceasta grupa este duraluminiul. Este un aliaj complex, continand: aluminiu, cupru, magneziu, siliciu si fier. Este foarte usor, dur cu o rezistenta buna la tractiune. Se intrebuinteaza mai mult sub forma de semifabricate: table, bare, sarme, tevi.
CUPRU (ARAMA) Proprietati: Cuprul este un metal greu de culoare rosiatica, greu fuzibil, foarte bun conducator de electricitate si caldura. In aer uscat cuprul nu se oxideaza, dar in aer umed se acopera cu un strat verzui de cocleala (carbonat basic de cupru), care-l apara de oxidare in adancime. In contact cu acizii din alimente (otetul) si cu grasimile, cocleste. Cocleala este otravitoare, de aceea vasele de cupru destinate prepararii alimentelor se cositoresc.
Cuprul are rezistenta buna la tractiune: celelalte proprietati mecanice sunt insa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aliaje Neferoase
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!