Alchenele și utilizările sale

Extras din referat Cum descarc?

Alchenele sunt hidrocarburi nesaturate si aciclice care contin o legatura dubla intre doi atomi de carbon avand formula moleculara generala CnH2n. Legatura dubla dintre cei doi atomi de carbon este alcatuita dintr-o legatura de tip ? si o legatura de tip ?.
Formule structurale
- H2C=CH2 etena (etilena)
- H2C=CH-CH3 propena (propilena)
Nesaturarea echivalenta (N, N.E., samd) este 1. Acest lucru denota prezenta unei duble legaturi in molecula.
Denumire
Denumirea alchenelor se face inlocuind sufixul "-an" (din denumirea alcanului cu numar identic de atomi de carbon) prin sufixul "-ena". Cea mai simpla alchena este etena C2H4, care poate fi scrisa si structural: H2C=CH2.
Exista si alchene cu mai multe legaturi duble, asa numitele poliene.
Formula generala a acestora este CnH2n+2-2d, unde "d" reprezinta numarul de legaturi duble. Polienele se denumesc folosind gradul de multiplicitate al dublei legaturi. De exemplu poliena cu doua legaturi duble se numeste diena (d=2), cu trei legaturi duble triena s.a.m.d.
Reactiile alchenelor
Reactii de aditie
Reactia de aditie rezulta in ruperea legaturii ? dintre atomii de carbon, rezultand un alcan.
Aditia hidrogenului
Alchenele aditioneaza hidrogen molecular in prezenta catalizatorilor (metale tranzitionale: Ni, Pd, Pt), fiind divizate la temperatura obisnuita sau ridicata. Se obtine alcanul, care are aceeasi catena ca si alchena.
Aditia halogenilor
Prin aditia halogenilor la alchene se obtin compusi dihalogenati, in care cei doi atomi de halogen sunt legati de doi atomi de carbon vecini (derivati dihalogenati vecinali). Cel mai usor se aditioneaza clorul, apoi bromul. Aditia de clor sau de brom este imediata si cantitativa. Decolorarea unei solutii brun-roscate de brom in tetraclorura de carbon serveste la recunoasterea si la dozarea alchenelor.
De asemenea :
Alchene - alaturi de aceasta denumire mai este obisnuita si denumirea de olefine, data acestor hidrocarburi datorita faptului ca derivatii lor clorurati sau bromurati sunt lichide uleioase. S-a mai folosit denumirea de hidrocarburi etilenice, data acestei serii dupa primul termen, etilena.
Structura
Cea mai simpla alchena este etilena, C2H4, care contine doi atomi de carbon legati printr-o dubla legatura. Alchenele superioare pot fi considerate rezultate din etilena prin inlocuirea unui atom de hidrogen cu radicali alchil, ca si in cazul formarii hidrocarburilor saturate aciclice. Astfel, omologul superior al etilenei este propena, CH2=CH-CH3. Omologul propenei este butena, C4H8. Dupa pozitia pe care o ocupa dubla legatura in molecula la butena se deosebesc trei izomeri de pozitie. 
Nomenclatura
Alchenele au numele format prin inlocuirea terminatiei an din numele alcanului cu alcelasi nuar de atomi de carbon in molecula cu terminatia ena. De exemplu propan-propena, butan-butena. Catena se numeroteaza astfel incat pozitia dublei legaturi sa fie indicata cu cel mai mic numar posibil. De exemplu:
CH3-CH2-CH2-CH=CH-CH3 - 2 hexena
Cei trei izomeri de pozitie ai butenei se numesc deci: 1-butena, 2-butena, 2-metilpropena. Uneori se mai foloseste si indicarea pozitiei dublei legaturi dupa numele hidrocarburii. De exemplu: butena-1. Radicalii monovalenti derivati de la alchene au numele terminat in enil, pozitia dublei legaturi fiind indicata, daca este necesar, printr-un numar. De exemplu: CH3-CH=CH- se numeste 1-propenil. CH3-CH=CH-CH2- se numeste 2-butenil. Ca exeptii se folosesc denumirile:
vinil pentru etenil: CH2=CH-
alil pentru 2-propenil: CH2-CH-CH2-
izopropenil pentru 1-metilvinil: CH2-C-CH3
Formula generala
Din cauza dublei legaturi in moleculam alchenele au doi atomi de hidrogen mai putin decat hidrocarburile saturate respective; prin urmare formula generala a acestor hidrocarburi este CnH2n. Se observa seria omoloaga a cicloalcanilor. Ele sunt deci izomere de formula bruta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alchenele si Utilizarile Sale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!