Acumulatori cu Litiu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie
2. Descriere
3. Structura
4. Componentele
5. Tipuri de acumulatori
6. Reactiile chimice
7. Electrozi pozitivi
8. Electrozi negativi
9. Aplicatii
10. Avantaje si dezavantaje


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie
Un acumulator sub forma solida, cu un anod litiu, un catod iod-polivinil piridina, si un electrolit constand dintr-un strat de iodura de litiu. In functie de compusii chimici de proiectare si folosire, pilele litiu pot produce tensiuni de la 1,5 V la circa 3,7 V, de doua ori peste tensiunea unui acumulator zinc-carbon obisnuit sau acumulator alcalin.
*SEI = Interfaza de electorlit solid 
2. Descriere
Cel mai comun tip de pile litiu utilizate in aplicatii de consum utilizeaza litiu metalic ca anod si dioxid de mangan ca catod, cu o sare de litiu organic dizolvat intr-un solvent.
Un alt tip de pile litiu avand o densitate de energie mare este pila cu clorura de tionil de litiu. Acumulatorii cu clorura de tionil de litiu nu sunt, in general, vanduti pe piata de consum, si pentru a gasi o utilizare in aplicatiile comerciale / industriale sunt instalatii in dispozitive de inlocuire in cazul in care nu se efectueaza consum. In aceasta pila, amestecul lichid de clorura de tionil (SOCl 2) si tetracloroaluminat de litiu (LiAlCl 4) actioneaza in calitate de electrolit si respectiv, catod. Un material poros de carbon serveste ca un colector de curent catodic, care primeste electronii din circuitul extern. Acumulatorii cu clorura de tionil de litiu sunt bine adaptati pentru a functiona cu curent extrem de redus in cazul in care actvitatea lunga de functionare sunt necesare, cum ar fi sistemele de alarma fara fir.
3. Structura
Acumulatorul litiu-ion reincarcabil are o structura spiralata fiind compusa din 4 straturi. Un electrod pozitiv activat de cobalt acid de litiu, un electrod negativ activat de carbon special si separatorul, acestea fiind unite sub forma unei spirale, amplasate intr-o carcasa. De asemenea contine o varietate de sisteme de protectie cum ar fi o valva pentru descarcarea gazului care ajuta la prevenirea exploziei bateriei in urma eliberarii presiunii gazului intern daca aceasta depaseste limita impusa.
4. Componentele
Cele trei componente primare functionale ale unui acumulator litiu-ion sunt anod , catod si electrolit . Anodul este unul conventional, litiu-ion facut din carbon , catodul este un oxid de metal , iar electrolitul este o sare de litiu intr-un organic solvent . 
Materialul cel mai des utilizat pentru anod grafit . Catodul este alcatuit, in general, din trei materiale: un oxid stratificat (cum ar fi oxid de litiu-cobalt ), un polianion (cum ar fi litiu-fosfat de fier ), sau un spinel (cum ar fi oxid de litiu-mangan) .
Electrolitul este de obicei un amestec de carbonati organici (carbonat de etilena sau carbonat de dietil) care contin complecsi de ioni- litiu. Acesti electroliti utilizeaza, in general sarurile de anioni, cum ar fi hexafluorofosfat de litiu (LiPF6), hexafluoroarsenat monohidrat de litiu ( LiAsF6), perclorat de litiu (LiClO4), tetrafluorobromura de litiu (LiBF4), si triflorura de litiu cu o molcula de CO3 (LiCF3 CO3).
In functie de materialele componente, tensiune, capacitate, durata de functionare,domeniul de activitate al unui acumulator litiu-ion se poate schimba dramatic.
Litiu pur este foarte reactiv . Acesta reactioneaza puternic cu apa pentru a forma hidroxid de litiu si hidrogen gaz. Astfel, un electrolit hidrofob si un container sigilat pot exclude apa de la acumulatorul.
Acumulatorii litiu-ion sunt mai scumpi decat acumulatorii nichel-cadmiu, dar functioneaza intr-un interval de temperatura mai mare cu o densitate de energie mai mare, fiind in acelasi timp mai mici si mai usori. Acestia sunt mai fragili si au nevoie de un circuit de protectie pentru a limita tensiunea maxima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acumulatori cu Litiu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!