Acoperiri anticorosive pe bază de straturi de polimer

Cuprins referat

1.Introducere 3
2. Noi idei pentru sisteme anticorosive 3
3. Aditivi de acoperiri organice cu polmeri pentru prevenirea coroziunii 5
4.Realizarea straturilor polimerice pentru protectia improtriva coroziunii 5
5.Metode de caracterizare a vopselurilor cu adaosuri de polimeri 6
6.Aplicarea politiofenului ca aditiv anticoroziv pentru vopsele 7
7.Polianilina-polimer conductiv 8
8.Concluzii: 12
9.Bibliografie: 13


Extras din referat

1.Introducere 
Coroziunea reprezinta fenomenul de distrugere partiala sau totala a matarialelor in general si a metalelor in special, in urma unor reactii chimice si electrochimice, care au loc prin interactionea lor cu mediul inconjurator.
Coroziunea poate fi definita ca un fenomen distructiv, chimic sau electro-chimic, care afecteaza aspectul estetic a unui obiect si in cazuri extreme poate provoca avarii structural. Exista mai multe tipuri de coroziune: galvanica, generala, localizata, intergranulara etc. Cu scopul de a proteja straturile matalice impotriva acestui proces distructiv, s-a incercat dezvoltarea invelisurilor rezistente la coroziune. Exista multe aplicatii posibile care au ca rezultat coroziunea, si prin urmare, o vasta varietate de invelisuri rezistente la coroziune sunt disponibile pentru mai multe tipuri de material, de suprafete si medii de aplicare.
In cadrul tehnologiei de acoperire, exista un interes crescut in dezvoltarea aditivilor anticorozivi eficienti in masura sa inlocuiasca pigmentii conventionali anorganici anticorozivi adaugati, de obicei la vopsele, care ar putea avea efecte negative asupra mediului si sanatatii. Recentele studii au evidentiat faptul ca modificarea formulei unei vopsele prin adaugarea unei concentratii scazute de polimer conductor (0.2-0.3%) creste in mod semnificativ proprietatile de protectitie ale invelisului.
2. Noi idei pentru sisteme anticorosive
Coroziunea este unul dintre fenomenele cele mai paguboase pentru omenire. Se estimeaza ca 3-4% din valoarea productiei mondiale de metal se distruge prin coroziune. In urma conferintei de la Berlin cu tema ,,Noi concepte pentru vopsele anticorozive" s-au prezentat mai multe idei inovatoare in domeniu: - conceptul autorepararii - conform acestuia, defecte relativ mari in pelicula de vopsea care asigura protectia anticoroziva (ex. crapaturi) se repara automat. - conceptul filmului bariera - un film subtire de densitate ridicata, anorganic sau organic, bazat pe chimia sol-gel sau pe nanoparticule speciale. - conceptul utilizarii unor polimeri organici conductivi ca aditivi anticorozivi activi.
a. Conceptul autorepararii
Aceasta idee consta in incorporarea in vopseaua anticoroziva a unui copolimer capabil de autoreticulare si a catalizatorului sau. Pentru a nu reactiona decat atunci cand este nevoie, unul dintre componenti este dispersat in vopsea, iar celalalt este separat, fiind izolat in microcapsule. De exemplu, un component poate fi hidroxi polidimetil-siloxan sau polidietoxi-siloxan care este tinut izolat in microcapsule, iar celalalt component este catalizatorul (DBTL), care este distribuit in matrita de vopsea (epoxi vinil ester), sau izolat in alte capsule.
Un alt sistem poate fi alcatuit din produse poliuretanice. In acest caz izocianatii sunt incapsulati si catalizatorul este dispersat in vopsea. Daca pelicula de vopsea se fisureaza, capsulele se deschid, cei doi componenti se amesteca in crapatura si se intaresc, formand o noua pelicula in acel loc si protejand astfel metalul ramas expus. Teste industriale au aratat ca acest concept functioneaza. Costurile sunt desigur ridicate in acest moment. Mai trebuie desigur clarificate multe aspecte: actiunea pe termen lung, diametrul optim al capsulelor, concentratia optima a capsulelor in vopsea (ramane suficient fluid pentru a repara crapatura?), etc. Capsulele formeaza noi interfete in vopsea care pot avea un anumit efect asupra proprietatilor de bariera al vopselei fata de oxigen si apa. De asemenea, trebuie studiate incompatibilitatile intre polimerul care repara crapaturile si vopsea.
S-au propus si sisteme in care inhibitorii de coroziune sunt incapsulati, ei fiind eliberati in cazul aparitiei unor defectiuni locale ale peliculei, actionand local si evitand sa fie spalati in timp.
b. Conceptul filmului bariera
O vopsea apoasa sol-gel de acest fel consta dintr-o baza epoxisilan si componente pentru optimizarea pH-ului. Sistemul este ideal pentru pretratarea suprafetelor metalice deoarece poate suprima difuzia apei si a ionului clorura prin film si astfel pasiveaza suprafata metalica ca rezultat al reactiei cu silanii. Sistemul se intareste termic, la temperaturi de circa 200oC.
c. Conceptul utilizarii unor polimeri organici conductivi
Utilizarea unor polimeri organici conductivi ca aditivi in vopsele anticorozive este controversata. Comportarea polimerilor conductivi in pelicula poate duce la fenomene extreme: de la excelenta protectie impotriva coroziunii la favorizarea atacului coroziv. Polimerii conductivi trebuie sa fie utilizati cu atentie, in conditii controlate. S-a constatat in general ca atunci cand acesti polimeri sunt izolati ca aditivi care vin in contact cu suprafata metalica dar nu unii cu altii, ei dezvolta un efect anticoroziv bun.
d. Alte concepte
Un alt aspect interesant ce s-a raportat a fost ca prin utilizarea sulfatului de bariu sub forma nano intr-o pelicula de vopsea cu uscare UV s-a obtinut o imbunatatire considerabila a actiunii anticorozive, desi mecanismul prin care se realizeaza aceasta nu este inteles.
Un concept interesant abordat la conferinta este si utilizarea unor bacterii in vopsea, cu rol de a elimina coroziunea indusa de microbe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acoperiri Anticorosive pe Baza de Straturi de Polimer.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Elaine Armelin , Alvaro Meneguzzi , Carlos A. Ferreira , Carlos Aleman,Polyaniline, polypyrrole and poly(3,4-ethylenedioxythiophene) as additives of organic coatings to prevent corrosion, Surface & Coatings Technology , 2009, pag. 3763-3769.
2. Anisha Mary Mathew1, P. Predeep. Styrene butadiene co-polymer based conducting polymer composite as an effective corrosion protective coating, Progress in Organic Coatings,2012, pag.14-18.
3. Cintia Ocampo, Elaine Armelin , Francisco Liesa , Carlos Alem'an , Xavier Ramis , Jos'e Ignacio Iribarren , Application of a polythiophene derivative as anticorrosive additive for paints, Progress in Organic Coatings , 2005, pag. 217-224.
4. Elaine Armelin a, Ram'on Oliver b, Francisco Liesa c, Jos'e I. Iribarren a, Francesc Estrany b, Carlos Aleman, Marine paint fomulations: Conducting polymers as anticorrosive additives, Progress in Organic Coatings ,2007, pag 46-52.
5. Maria Constantinescu, Protectia Anticorosiva a metalelor, Editura Tehnica, Bucuresti 1979.pag 7,9.
6. http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=19&rev=1


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!