Acizi Si Baze

Extras din referat Cum descarc?

Istoric. Singurul acid cunoscut in antichitate era acidul acetic diluat, numit si otet (in latina, acetum), provenit din vinul acrit sub influenta unor microorganisme.
Intre anii 1500 si 1800 au mai fost descoperiti si alti acizi printre care si acidul sulfuros, acidul sulfuric, acidul azotic, acidul fosforic si acidul carbonic.
Catre sfarsitul secolului al IIXX-lea au fost izolati din materiale vegetale mai multi acizi organici, printre care acidul lactic si acidul tartric.
Acizii au gust acru (in latina acidus inseamna acru). Ei coloreaza in rosu un colorant albastru izolat din licheni, numit turnesol. De asemenea acizii descompun piatra de var (carbonat de calciu) cu efervescenta, adica cu degajare de gaz, bioxidul de carbon.
Antagonistii acizilor au fost numiti alcalii (de la cuvantul arab al kalium, cenuse de plante). Extractul apos al cenusei din lemn, lesia (de la cuvantul latinesc lixivium), are proprietatea de a curata pielea si textilele (detergenta), are un gust caracteristic (lesietic) si produce o senzatie unsuroasa la pipait. Alcaliile restabilesc culoare albastra a turnesolului inrosit de acizi, fac sa dispara gustul acru al acizilor si puterea lor de a descompune piatra de var. Cu alte cuvinte, alcaliile neutralizeaza acizii.
Dupa ce au fost descoperite si alte substante care neutralizeaza acizii, de exemplu oxizii si hidroxizii metalelor si amoniacul, s-a introdus, pentru asemenea substante, numele mai general de baze.
Prin combinarea acizilor cu bazele (in anumite proportii constante, caracteristice pentru fiecare acid si fiecare baza} iau nastere saruri. Bazele au fost definite ca substante ce dau saruri cand reactioneaza cu acizii.
Definitia aceasta se mai intalneste si in prezent in carti elementare de chimie. Vom vedea ca ea nu corespunde unei proprietati esentiale a acizilor si bazelor.
Prima incercare de a intelege natura acizilor si a bazelor porneste de la observatia ca unele elemente cum sunt carbonul, azotul, sulful si fosforul dau cu oxigenul compusi (oxizi) care neutralizeaza bazele. Lavoisier a conchis de aici (1770-1780) ca oxigenul este elementul necesar pentru a determina proprietatile acide ale substantelor. Conceptia aceasta se oglindeste in numele de opxigen, dat de Lavoisier acestui element (de la cuvintele grecesti: oxus, acru si gennao, a genera). Elementele care formeaza oxizi acizi, ca cele mentionate mai sus sunt nemetale. Oxizii metalelor neutralizeaza acizii si sunt deci baze.
Curand s-a descoperit ca exista acizi, ca HCl, H2S si HCN, care nu contin oxigen. S-a recunoscut astfel ca nu oxigenul ci hidrogenul este elementul care determina proprietatile acide ale substantelor (Davy, 1810-1816). Un acid a fost definit (Liebig! 838) ca o substanta in care noul atom de hidrogen poate fi inlocuit printr-un metal, dand astfel o sare. Potrivit acestei conceptii, oxizii nemetalelor ca CO2, SO3, N2O5 si P2O5, nu sunt acizi si anhidride de acizi, adica substante care se transforma in acizi, cand ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Acizi Si Baze - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!