Zeoliti Naturali si Sintetici Utilizati la Descompunerea Catalitica a NOX

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Zeolitii sunt un grup mare de silicati naturali si sintetici de aluminiu hidratat.Ei sunt caracterizati de o structura complexa, tri-dimensionala, cu cavitati largi care pot ingloba Na, Ca sau alti cationic (atomi incarcati pozitiv sau clusteri atomici), molecule de apa si chiar mici molecule organice.
Ionii si moleculele din cavitati pot fi mutati fara a distruge cadrul sau suportul de aluminosilicati.
Zeolitii pot avea o utilizare pe scara larga ca agenti de schimb ionic, catalizatori si filtre moleculare intr-o multitudine de procese industriale.
Cuvantul "zeolit" provine din limba greaca, insemnand "piatra fierbinte", din cauza observatiei timpurii ca zeolitii elibereaza apa daca sunt incalziti. Datorita faptului ca nu au o compozitie fixa, sunt exemple de compusi nonstoichiometrici.
Structura zeolitilor
Stucturile atomice ale zeolitilor se bazeaza pe cadre tetraedrice de alumina si silice dispuse tri-dimensional, ceea ce sunt de fapt atomi de Al si Si inconjurati de 4 atomi de O intr-o configuratie tetraedrica.
Fiecare oxigen este legat de doi atomi de Si sau Al, conectandu-i impreuna. Clusterii tetraedrului formeaza unitati poliedrale care sunt in continuare legate pentru a construii intreaga structura.
Cadrul de aluminosilicati al zeolitilor este incarcat negativ, acest lucru fiind echilibrat de catre cationii adapostiti in cavitati. Zeolitii au structuri mult mai deschise si mai putin dense decat alti silicati. Intre 20-50 % din volumul unui zeolit este reprezentat de goluri.
Silicatii, cum sunt zeolitii care au structura unui tetraedru dispus tri-dimensional, sunt numiti tectosilicati. Inafara de zeoliti, tectosilicatii mai includ cuart si feldspat.
Zeoliti naturali
Exista aproximativ 45 de zeoliti naturali; acestia formeaza la temperaturi joase medii geologice. Bulele de gaz din bazalte si alte roci vulcanice pot contine grupuri de cristale de zeolit. Din punct de vedere economic, mai importante sunt boabele fine de zeolit, cum ar fi clinoptiolitul (Na, K) AlSi5O12?3 H2O, format prin alterarea granulelor fine ale depozitelor vulcanice de catre apa subterana.
Zeolitii se pot forma de asemenea in sedimentele alcaline ale unor lacuri din desert, in soluri alcaline din desert si in sedimente marine.
Zeolitii apar in rocile metamorfice la temperaturi joase, ca de exemplu in sudul Islandei sau in Noua Zeelanda.
Zeoliti sintetici
Desi unii zeoliti naturali apar in cantitati mai mari, acestia ofera numai o gama limitata de structuri atomice si proprietati. Zeolitii sintetici au o gama mai larga de proprietati si cavitati mai largi decat omologii lor naturali.
Au fost produsi pentru prima data in 1950. Azi, mai mult de 100 de zeoliti diferiti au fost sintetizati, iar productia anuala a acestora depaseste 12.000 de tone.
Zeolitii sunt realizati in mai multe moduri; o tehnica importanta presupune amestecarea sodiului, aluminiului si chimicalelor pe baza de silice cu abur pentru a crea un gel. Gelul este lasat o perioada, apoi incalzit la cca. 90 0C (1940 F).
O alta tehnica foloseste caolin care este incalzit intr-un cuptor pana incepe sa se topeasca, apoi refrigerat si macinat sub forma de pudra. Aceasta pudra este amestecata cu saruri de sodiu si apa,lasata o vreme, apoi incazite.
In toate metodele de sinteza, zeolitul produs depinde de compozitia materiei prime si de conditiile de reactie, incluzand aciditatea, temperatura si presiunea apei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zeoliti Naturali si Sintetici Utilizati la Descompunerea Catalitica a NOX.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!