Uleiurile Volatile - Generalitati

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Generalitati
Uleiurile volatile sunt produse izolate din plante sau organe ale acestora printr-un procedeu fizic care au o anumita volatilitate (mai mare sau mai mica) si poseda un miros agreabil caracteristic sursei din care provin. 
Sunt cunoscute si sub numele de uleiuri eterice sau esentiale, si de obicei denumirea lor este data de numele popular al plantei din care se extrag. In unele cazuri numele plantei este intraductibil si se foloseste ca atare pe plan mondial : ylang-ylang, palmarosa, cajeput.[1]
Exista si denumiri latine care provin din denumirea Latina a plantelor , utilizarea acestora este limitata la domeniul farmaceutic. Pentru un numar relative mic de uleiuri eterice denumirea latina este singura cunoscuta: se mentioneaza uleiul de cascarilla, costus, cordamom, cubeba. In multe cazuri denumirile comerciale nu au legatura cu denumirea plantei insa s-au impus pe plan mondial, intrand in limbajul curent de specialitate: Neroli bigarade (flori de portocal amar), Petitgrain (ramuri, frunze si fructe imature de citrice ), Ho (lemn de Cinnamomum).
Cea mai importanta caracteristica a acestor amestecuri, care confera de altfel si valoarea economica deosebita, o constituie gustul sau gustul specific. Acesta sta la baza utilizarii lor in parfumerie, in produse cosmetice si in industria alimentara. Multe uleiuri volatile au calitati terapeutice deosebite, o parte dintre acestea fiind cunoscute si folosite inca din antichitate.
Ca si uleiurile vegetale, cele volatile se gasesc in citoplasma celulelor a circa o treime din plantele cunoscute, dar spre deosebire de acestea, difuzia uleiului prin membranele celulare spre suprafata externa a plantei este relative usoara. Prin evaporare de pe suprafata plantei, imprastie in mediu mirosul caracteristic acesteia.[2]
Biosinteza substantelor odorante are loc in frunze unde se afla cea mai mare parte a lor si ramane pana la inflorire. La inflorire uleiurile volatile migreaza in flori, iar o parte se consuma in procesul de fecundare. Dupa fecundare acestea se acumuleaza in fructe si seminte sau are loc o migrare in frunze, scoarta si radacina. Pe parcursul maturizarii plantelor compozitia uleiurilor volatile se modifica: in plantele tinere acestea contin in principal hidrocarburi terpenice si compusi cu molecula mai simpla, in timp ce organele de reproducere contin uleiuri eterice mai bogate in compusi oxigenati.
Desi rolul lor in organismul vegetal este partial cunoscut, uleiurile eterice au intrebuintari multiple. Se cunosc mai mult de 3000 de uleiuri volatile care sunt caracterizate fizico-chimic, dintre care numai circa 150 se produc pe scara industriala. Excluzand uleiul de terebentina, productia mondiala este de peste 20000 tan. Unele dintre acestea sunt produse pe arii geografice restranse, cu clima potrivita plantelor respective, dar sunt comercializate in toata lumea. Ca ex. se mentioneaza: uleiul de santal (India si Indonezia), uleiul de patciuli (Indonezia si Malaezia), uleiul de iris (Italia). 
Uneori, calitatea exceptionala a unui ulei obtinut in anumite conditii de clima si beneficiind de traditie indelungata in producerea si utilizarea lui, limiteaza utilizarile unui ulei produs din aceleasi plante in alte zone, netraditionale: uleiul de trandafir din Bulgaria este mult mai apreciat decat cel din Turcia sau Maroc.[3]
1.1.1 Raspandire
Uleiurile volatile sunt relativ raspandite in regnul vegetal, unele familii fiind foarte bogate in astfel de substante, atat ca numar de specii cat si cantitativ.
De obicei, uleiurile volatile se gasesc in plante superioare (circa 50 de familii) apartinand unor ordine ale angiospermelor (Asterales, Laurales, Magnoliales, Zimgiberales, etc.) sau gimnospermelor (Pinales), dar se cunosc si ciuperci producatoare de lactone sesquiterpenice si de sesquiterpene volatile, sau alge care elaboreaza sesquiterpene halogenate.
Desi compusii terpenici sunt carecteristici regnului vegetal, s-au semnalat cateva monoterpene biosintetizate de bacteriile din sol, de insecte (probabil feromoni), precum si de unele sesquiterpene si diterpene de origine animala.
1.1.2 Localizare
Sinteza si acumularea de uleiuri volatile au loc fie in exteriorul plantei, in perii glandulari (Asteraceae, Geraniaceae, Laminaceae, etc.) si in papile, fie in interiorul plantei, in celulele secretorii, in spatiile intercelulare (in canalele secretorii), fie in pungi secretorii (Anacardiaceae, Rutaceae, Myrtaceae).
Uleiurile volatile se pot acumula in toate organele plantei, insa in cantitati diferite. Astfel le putem intalni in : radacini, frunze, flori, fructe, lemnul tulpinilor sau in scoarta.
Continutul in ulei volatile al plantelor se situeaza de cele mai multe ori sub 1%, rareori putand atinge15% sau chiar mai mult, in produsul uscat al unor plante.[2]
Denumirea de plante aromatice este atribuita acelor specii care contin o cantitate mai mare de ulei volatil (cel putin 0.1-0.2%), care au un miros suficient de perceptibil sau care se preteaza unei exploatari rentabile economic.
In afara de acesta, mai sunt insa si alte specii care, desi au miros caracteristic, contin totusi substante terapeutice care intra in compozitia uleiurilor volatile.[4]
1.1.3 Biosinteza
Biosinteza substantelor odorante are loc in frunze, unde se gaseste cea mai mare parte a lor si ramane pana la inflorire.
La inflorire, uleiurile volatile migraza in flori, iar o parte se consuma in procesul de fecundare. Dupa fecundare acesta se acumuleaza in fructe si seminte sau are loc o migrare in frunze, scoarta si radacina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uleiurile Volatile - Generalitati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!