Uleiurile volatile - generalități

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5276
Mărime: 231.29KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Varga
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Prodan
facultatea de chimie ovidius

Extras din referat

1.1 Generalitaţi

Uleiurile volatile sunt produse izolate din plante sau organe ale acestora printr-un procedeu fizic care au o anumita volatilitate (mai mare sau mai mica) si posedă un miros agreabil caracteristic sursei din care provin.

Sunt cunoscute si sub numele de uleiuri eterice sau esenţiale, si de obicei denumirea lor este dată de numele popular al plantei din care se extrag. În unele cazuri numele plantei este intraductibil si se foloseşte ca atare pe plan mondial : ylang-ylang, palmarosa, cajeput.[1]

Există si denumiri latine care provin din denumirea Latina a plantelor , utilizarea acestora este limitată la domeniul farmaceutic. Pentru un număr relative mic de uleiuri eterice denumirea latină este singura cunoscută: se menţionează uleiul de cascarilla, costus, cordamom, cubeba. În multe cazuri denumirile comerciale nu au legătură cu denumirea plantei însa s-au impus pe plan mondial, intrând in limbajul curent de specialitate: Neroli bigarade (flori de portocal amar), Petitgrain (ramuri, frunze si fructe imature de citrice ), Ho (lemn de Cinnamomum).

Cea mai importantă caracteristică a acestor amestecuri, care conferă de altfel si valoarea economică deosebită, o constituie gustul sau gustul specific. Acesta stă la baza utilizării lor in parfumerie, in produse cosmetice si in industria alimentară. Multe uleiuri volatile au calităţi terapeutice deosebite, o parte dintre acestea fiind cunoscute si folosite încă din antichitate.

Ca si uleiurile vegetale, cele volatile se găsesc in citoplasma celulelor a circa o treime din plantele cunoscute, dar spre deosebire de acestea, difuzia uleiului prin membranele celulare spre suprafaţa externa a plantei este relative uşoara. Prin evaporare de pe suprafaţa plantei, imprastie in mediu mirosul caracteristic acesteia.[2]

Biosinteza substanţelor odorante are loc in frunze unde se afla cea mai mare parte a lor si ramane pana la înflorire. La înflorire uleiurile volatile migrează in flori, iar o parte se consuma in procesul de fecundare. După fecundare acestea se acumulează in fructe si seminţe sau are loc o migrare in frunze, scoarţa si rădăcina. Pe parcursul maturizării plantelor compoziţia uleiurilor volatile se modifica: in plantele tinere acestea conţin in principal hidrocarburi terpenice si compuşi cu molecula mai simpla, in timp ce organele de reproducere conţin uleiuri eterice mai bogate in compuşi oxigenaţi.

Deşi rolul lor in organismul vegetal este parţial cunoscut, uleiurile eterice au intrebuintari multiple. Se cunosc mai mult de 3000 de uleiuri volatile care sunt caracterizate fizico-chimic, dintre care numai circa 150 se produc pe scară industrială. Excluzând uleiul de terebentina, producţia mondiala este de peste 20000 tan. Unele dintre acestea sunt produse pe arii geografice restrânse, cu clima potrivită plantelor respective, dar sunt comercializate in toata lumea. Ca ex. se menţionează: uleiul de santal (India si Indonezia), uleiul de patciuli (Indonezia si Malaezia), uleiul de iris (Italia).

Uneori, calitatea excepţionala a unui ulei obţinut in anumite condiţii de clima si beneficiind de tradiţie îndelungata in producerea si utilizarea lui, limitează utilizările unui ulei produs din aceleaşi plante in alte zone, netraditionale: uleiul de trandafir din Bulgaria este mult mai apreciat decât cel din Turcia sau Maroc.[3]

1.1.1 Răspândire

Uleiurile volatile sunt relativ răspândite in regnul vegetal, unele familii fiind foarte bogate in astfel de substanţe, atât ca număr de specii cat si cantitativ.

De obicei, uleiurile volatile se găsesc in plante superioare (circa 50 de familii) aparţinând unor ordine ale angiospermelor (Asterales, Laurales, Magnoliales, Zimgiberales, etc.) sau gimnospermelor (Pinales), dar se cunosc si ciuperci producătoare de lactone sesquiterpenice si de sesquiterpene volatile, sau alge care elaborează sesquiterpene halogenate.

Deşi compuşii terpenici sunt carecteristici regnului vegetal, s-au semnalat câteva monoterpene biosintetizate de bacteriile din sol, de insecte (probabil feromoni), precum si de unele sesquiterpene si diterpene de origine animala.

1.1.2 Localizare

Sinteza si acumularea de uleiuri volatile au loc fie in exteriorul plantei, in perii glandulari (Asteraceae, Geraniaceae, Laminaceae, etc.) si in papile, fie in interiorul plantei, in celulele secretorii, in spatiile intercelulare (in canalele secretorii), fie in pungi secretorii (Anacardiaceae, Rutaceae, Myrtaceae).

Uleiurile volatile se pot acumula in toate organele plantei, insa in cantitati diferite. Astfel le putem întâlni in : rădăcini, frunze, flori, fructe, lemnul tulpinilor sau in scoarţa.

Conţinutul in ulei volatile al plantelor se situează de cele mai multe ori sub 1%, rareori putând atinge15% sau chiar mai mult, in produsul uscat al unor plante.[2]

Denumirea de plante aromatice este atribuita acelor specii care conţin o cantitate mai mare de ulei volatil (cel puţin 0.1-0.2%), care au un miros suficient de perceptibil sau care se pretează unei exploatări rentabile economic.

In afara de acesta, mai sunt insa si alte specii care, deşi au miros caracteristic, conţin totuşi substanţe terapeutice care intra in compoziţia uleiurilor volatile.[4]

1.1.3 Biosinteza

Biosinteza substanţelor odorante are loc in frunze, unde se găseşte cea mai mare parte a lor si ramane pana la înflorire.

La înflorire, uleiurile volatile migraza in flori, iar o parte se consuma in procesul de fecundare. După fecundare acesta se acumulează in fructe si seminţe sau are loc o migrare in frunze, scoarţa si rădăcina.

Preview document

Uleiurile volatile - generalități - Pagina 1
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 2
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 3
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 4
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 5
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 6
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 7
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 8
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 9
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 10
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 11
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 12
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 13
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 14
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 15
Uleiurile volatile - generalități - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Uleiurile Volatile - Generalitati.doc

Alții au mai descărcat și

Parfumurile

1.Scurt istoric Numele de parfum provine din latinescul “per fumum” (pentru fum) deoarece în jertfele aduse zeilor se găseau şi plante aromatice...

Clorofila - colorant natural E 140

INTRODUCERE Industria alimentara are ca obiectiv principal obtinerea produselor alimentare care sa satisfaca din ce in ce mai mult cerintele...

Metode de Obținere și de Prelucrare a Uleiurilor Volatile

Separarea unei arome din mediul sau natural este o problemă dificilă, deoarece aceasta trebuie izolată sau concentrată cu un minimum de pierderi,...

Uleiuri Volatile

3.1 Alcooli fenolici si aromatici In uleiurile eterice , alcoolii se găsesc in stare liberă sau esterificată, având utilizări in fitoterapie. -...

Aerosoli

AEROSOLII Aerosolii reprezinta starea de dispersie foarte fina a unei substante lichide sau solide intr-un mediu gazos. Mediul gazos este...

RMN

INTRODUCERE Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică foarte des folosită în chimie pentru determinarea structurii diverşilor compuşi chimici,...

Te-ar putea interesa și

Proiect tehnologic de obținere a uleiului de levănțică

Practica de producere s-a petrecut la SA „EsentEx”. Este o firmaă de prelucrare a plantelor eterouleogenoase din Republica Moldova. Deschiderea...

Sisteme de Transfer Uzinal prin Estacade a Fluxurilor de Materiale Lichide - Principii de Operare - Instalalatii Tehnologice

CAPITOL I 1. Generalităţi Uleiurile şi grăsimile vegetale şi animale au un rol important atât din punct de vedere alimentar cât şi ca materii...

Tehnologia Procesarii Extractelor din Coacaze Roșii

CAPITOLUL I Noţiuni introductive Coacăzele roşii După culoarea pieliţei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roşii (ambele...

Dafinul

GENERALITĂŢI Dafinul este socotit copac al soarelui şi simbol al păcii. În Evul Mediu, dafinul era recomandat împotriva “tuturor relelor satanice...

Valorificarea Plantelor Medicinale

IMPORTANTA PLANTELOR MEDICINALE Din cele mai vechi timpuri si pana astazi,mestesugul vindecarii suferintelor umane nu s-a putut desparti de...

Procesul de extracție a substanțelor biologice active din produse vegetale

Introducere La madicamentele extractive de origine vegetală, producţia cărora este organizată în condiţii de uzină, se referă tincturile,...

Valorificarea Subproduselor de la Fabricarea Uleiului Esențial de Portocale

1. Introducere şi generalităţi Putem defini noţiunea de deşeu astfel: ”Prin ”deşeu” se înţelege orice obiect sau substanţă […] pe care...

Uleiuri Volatile

CAPITOLUL I 1.1. Generalităţi Uleiurile volatile sunt produse izolate din plante sau organe ale acestora printr-un procedeu fizic care au o...

Ai nevoie de altceva?