Sorbenți Chelatanți pentru Reținerea Ionilor de Metale Grele

Extras din referat Cum descarc?

I.1 INTRODUCERE
Analiza corecta a diferitelor probe complexe (ape naturale sau uzate, materiale geologice, biologice si industriale, substante de mare puritate), de obicei la nivel de urme, este una dintre cele mai dificile din punct de vedere analitic. 
Dezvoltarea rapida a instrumentelor electronice a creat instrumente analitice performante pentru determinarea elementelor in urme. In acelasi timp, efectele de matrice (care pot conduce la rezultate eronate) si extinderea metodelor de separare in metodele instrumentale au devenit evidente.
In ultimii ani, importanta tehnicilor de separare si concentrare care utilizeaza sorbenti chelatanti pentru analiza de urme a crescut substantial .
Pre-tratarea unei probe in solutie apoasa prin tehnici de sorbtie, nu numai ca mareste concentratia ionilor la un nivel detectabil, dar elimina , de asemenea, efectele de matrice. 
Utilizarea sorbentilor chelatanti poate creste factorul de concentratie de cateva sute de ori, ofera o mai buna separare a ionilor interferenti, o viteza mai mare a procesului si posibilitatea de combinare cu diferite metode de determinare. Un sorbent chelatant consta in doua componente: agentul chelatant care este o grupare functionala si matricea polimerica sau suportul, proprietatile ambelor componente determinand caracteristicile si aplicatiile materialului respectiv.
Daca selectivitatea sorbentilor este determinata mai ales de gruparea chelatanta (natura gruparii functionale si/sau atomul donor capabil sa formeze complecsi cu ionii metalici), alte proprietati analitice ale sorbentilor, cum ar fi capacitatea, caracteristicile cinetice, rezistenta mecanica si chimica si regenerarea, depind de matricea polimerica. 
Diferitele materiale polimerice folosite pentru imobilizarea gruparilor chelatante se pot ordona dupa cum urmeaza:
I.2. METODE DE PREPARARE
Incorporarea gruparilor functionale complexante (cel mai adesea chelatante) intr-un suport polimeric se poate realiza prin trei metode: 
- formarea unei legaturi covalente intre reactivul organic si suport (sorbenti chelatanti cu grupari grefate).
- formarea unei legaturi ionice intre reactivul chelatant si gruparea functionala a unei rasini schimbatoare de ioni (rasini modificate). 
- impregnarea sau adsorbtia fizica a reactivului organic pe suport (sorbenti impregnati). 
I.2.1 Sorbenti chelatanti cu grupari grefate
Sorbentii chelatanti cu grupari grefate pot fi sintetizati fie prin policondensare directa sau polimerizarea monomerilor continand gruparile chelatante, sau prin transformarea chimica a polimerului preformat. 
Metoda policondensarii se bazeaza pe capacitatea unor liganzi organici monomeri de a reactiona cu aldehide, formand sorbenti polimerici. 
Uneori se utilizeaza si agenti de reticulare (fenol, rezorcinol). Prepararea unui polimer selectiv pentru cupru, prin reactia dintre fenol, formaldehida si piperazina11 este prezentata, ca un exemplu, in schema 1.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sorbenti Chelatanti pentru Retinerea Ionilor de Metale Grele.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!