Răspândirea Metalelor în Scoarța Terestră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu aproximativ doua sute de ani in urma, Lomonosov, in lucrarea sa "Bazele metalurgiei si arta mineritului" definea metalele astfel: "Metalele sunt corpuri stralucitoare care se pot ciocani."

Intr-un lexicon german publicat in 1897 metalele erau caracterizate dupa cum urmeaza: "Acele elemente care sunt bune conducatoare de caldura si electricitate, poseda luciu metalic , sunt netransparente in anumite proportii in grosime".

Pe baza cunostintelor capatate pana in prezent, metalele pot fi definite ca elemente chimice cu structura cristalina care, spre deosebire de nemetale, prezinta proprietati fizico - chimice, mecanice si tehnologice.

Proprietati fizico - chimice.

- culoare - variaza de la cenusiu inchis la alb stralucitor (exceptie face aurul si cuprul cu aliajele lor care sunt de culoare galbena si roscata);

- luciu metallic;

- densitatea - de la 530 kg/mc ( litiu) la 22 500 kg/mc (osmiul);

- fuzibilitatea - proprietatea metalelor de a se topi;

- dilatarea termica;

- conductibilitatea termica;

- conductibilitatea electrica;

- magnetismul - proprietatea de a fi atras (diamagnetice) sau respins (paramagnetice) intr-un camp magnetic; fierul, cobaltul si nichelul sunt feromagnetice (isi pastreaza magnetizarea);

- rezistenta la coroziune;

- starea de agregare - toate metalele se afla in stare solida la temperatura ambianta cu exceptia mercurului care este lichid.

Proprietati mecanice.

- plasticitatea;

- elasticitatea;

- rezistenta la rupere (rezistenta mecanica);

- duritatea;

- rezistenta la soc.

Proprietati tehnologice.

- capacitatea de turnare;

- maleabilitatea (proprietatea de a fi tras in foi foarte subtiri);

- ductibilitatea (proprietatea de a fi tras in fire subtiri prin trefilare);

- deformarea la cald;

- sudabilitatea;

- prelucrabilitatea prin aschiere (strunjire, gaurire, frezare, etc. - operatii in urma carora rezulta aschii).

Resursele miniere metalifere.

Substantele miniere metalifere vizeaza resurse folosite ca materii prime in metalurgie. Pentru metalurgia feroasa se valorifica minereurile fieroase, la care se adauga manganul, cromul, molibdenul, cobaltul, vanadiul, wolframul, titanul, etc.

Minereul de fier se gaseste in scoarta terestra in minereuri magnetice, sedimentare si metaforfice, sub forma de magnetit, hormatit, limonit, siderit si anterit.

Magnetitul este minereul cel mai bogat in metal (68% - 72%), si de aici valoarea economica mai mare. Resursele se magnetit au raspandire limitata si reprezinta numai 15 % din rezervele de minereu de fier.

Hematinul (sub 70% fier) are o raspandire mai larga in scoarta terestra, de 33% din rezervele de minereu de fier.

Limonitul (48-50% fier), este un zacamant slab de fier si se exploateaza si in tara noastra.

Sideritul (30-45% fier), formeaza mari zacaminte pe suprafata solului.

Anteritul (20-30% fier), este un zacamant slab si se exploateaza sila noi in tara.

Resursele sigure de minereu de fier sunt evaluate la 1.020 miliarde de tone, cele mai importante resurse fiind cantonate in Rusia, Ucraina,America de Nord.

Minereul de crom are calitatea de a ridica rezistenta la coroziune si oxidare a otelului si aliajelor neferoase, fiind folosit si pentru prodiuctia de coloranti, in siderurgie ca material refractar si in industria sticlei. Cele mai importante zacaminte sunt stocate, in depozite stratiforme sau lenticulare, in Africa de Sud (2/3 din rezerva mondiala), Zimbabwe(23%), Rusia, Finlanda, Albania, etc.

Minereul de nichel formeaza rezerve apreciate la 1,5 milioane tone, aceasta fiind concentrata in proportii de 75% in patru tari.

Minereul de vanadiu, cu rezerve totale apreciate la 15 milioane tone, este cantonat in proportie de 95% in doua tari.

Minereul de wolfram (tungsten) formeaza rezerve sigure care nu depasesc 1,8 milioane tone, grupate in proportie de 70% intr-o singura tara.

Minereul de titan, folosit la obtinerea otelurilor speciale, foarte dure si rezistente la coroziune si la aliajelor pentru industria aeronautica.

Minereul de molibden, cu resurse evaluate la 8,5 milioane tone, este stocat in proportie de 78 % in S.U.A. si China.

Minereul de cupru este constituit in rezerve de 600 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200 de ani. Cele mai mari resurse sunt detinute de America Latina (1/3 din rezerva mondiala), America de Nord, si Europa.

Minereurile de plumb si zinc sunt, de regula situate in acelasi zacamant, rezervele de plumb fiind apreciate la 500 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200-300 ani. Rezervele de zinc, evaluate la 540 milioane de tone, se vor exploata timp de 250 ani. Cele mai mari cantitati de plumb si zinc sunt situate pe continentul american (1/2 din rezerva mondiala).

Minereul de staniu, intrebuintat in aliaj cu cupru pentru obtinerea bronzului, formeaza rezerve de 20 milioane tone, repartizate, in proportie de 2/3, in Asia de Sud - Est - o

Metalele pretioase:

Aurul se gaseste in scoarta sub forma de filoane sau combinatiicu diferite elemente, in minereuri complexe.

Zacaminte mari sunt situate in Africa deSud, Rusia, S.U.A., Canada. Africa de Sud asigura mai mult de 50% din productia mondiala de aur, provenind dintr-un zacamant unic in lume prin continutul de metal, respectiv 7-15 tone/minereu, exploatat, in proportie de 70%, la adancimi de 1500 - 3800 metrii.

Minereul de argint se gaseste in scoarta in combinatie cu plumb, zinc, cupru (S.U.A., Mexic, Canada) sau de cupru si aur (S.U.A.). Rezervele mondiale de argint sunt evaluate la 200 000 tone, repartizate in Mexic, Canada, S.U.A., Peru si Rusia.

Observații:

Un referat despre metalele care se gasesc in scoarta terestra.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raspandirea Metalelor in Scoarta Terestra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 554 cuvinte
Nr caractere:
33 842 caractere
Marime:
34.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Tag-uri:
minereul, rezerve
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Profesorului:
Popa Rodica
Sus!