Metode moderne de obținere a vitaminei C

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1248
Mărime: 320.49KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Duma
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA POLTEHNICA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR

Cuprins

  1. 1.Introducere 2
  2. 2. Metode de obtinere 3
  3. 2. 1. Procedeul Reichstein 3
  4. 2. 2. Fermentaţia în două stadii 5
  5. 3.Bibliografie 7

Extras din referat

1.Introducere

L-acid ascorbic (vitamina C), reprezintă un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facând parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) acidul ascorbic se elimina ȋn cantitati mari din organism.

L-enantiomerul acidului ascorbic se mai numeşte şi vitamina C (numele de "ascorbic" vine de la proprietatea sa de a preveni şi vindeca scorbutul).

Fig.1 Structura Vitaminei C

Acidul ascorbic şi sărurile sale de sodiu, potasiu şi calciu sunt des folosiţi ca aditivi alimentari antioxidanţi. Aceşti compuşi sunt solubili în apă şi, deci, nu pot proteja grăsimile de oxidare: pentru acestea, esterii liposolubili ai acidului ascobic cu catenă lungă de acizi graşi (ascorbil palmitat sau ascorbil stearate) pot fi folosiţi drepti antioxidanţi.

În 1937 Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat la Walter Haworth pentru munca sa în determinarea structurii acidului ascorbic.

Acidul ascorbic este oxidat foarte uşor şi de aceea este folosit ca reducător în soluţiile de developare fotografică (printre alţi compuşi) şi drept conservant.

Vitamina C se găseşte în fructe şi legume, cum ar fi citricele (portocalele, lămâile, mandarine, etc), pepeni galbeni, rosii, ardei, broccoli, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanac, cartofi şi napi. Are un rol deosebit de importantă în producţia de vin, bere, lapte, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe. În industria vinului, acid L-ascorbic poate fi adăugat pentru a preveni oxidarea vinului.

2. Metode de obtinere

2. 1. Procedeul Reichstein

Sau biosinteza cuplată cu transformarea chimică constă în transformarea sorbitolului, obţinut din glucoză, în sorboză, cu ajutorul unor bacterii, urmată de sinteza chimică a acidului diaceton-gluconic şi, în final, a acidului 2-ceto-gluconic. Acesta este transformat în vitamina C, în mediu acid.

Fig.2 Procedeul Reichstein

Sinteza Reichstein reprezintă o secvenţă de paşi simpli fără ruperea şi formarea legăturilor carbon – carbon.

Sinteza clasică Reichstein începe cu reducerea D-glucozei la D-sorbitol prin hidrogenare cu catalizator de nichel. Aceste oxidări microbiologice ale D-sorbitolului la L-sorboză sunt efectuate cu ajutorul bacteriilor Acetobacter xylinum, prin izopropilizare cu acetonă la temperatură joasă în prezenţă de acid sulfuric, cu obţinerea 2,3:4,6-di-O-izopropiliden-a-Lsorbofuranoză.

Di-O-izopropiliden permite oxidarea selectivă la acid di-O-izopropiliden-2chetogluconic. Oxidarea este efectuată cu permanganat de potasiu în mediu alcalin şi tratament cu apă fierbinte, obţinându-se acid 2-chetoL gluconic, care se tranformă în acid L-absorbic prin încălzire în apă la temperatura de 100 o C (randament de 20 %) sau prin esterificare şi tratament cu metoxid de sodiu în metanol, urmată de acidifierea cu clorură de hidrogen, conducând la vitamina C cu un randament de 70 %.

Bibliografie

1. C. Daescu, Chimia si Tehnologia Medicamentelor, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994.

2. Robert D. Hancock, Recent Patents on Vitamin C, Opportunities for Crop Improvement and Single-Step Biological Manufacture, Vol. 1, No. 1, Scottish Crop Research Institute, Invergowrie, United Kingdom, 2009.

Preview document

Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 1
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 2
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 3
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 4
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 5
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 6
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 7
Metode moderne de obținere a vitaminei C - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Metode Moderne de Obtinere a Vitaminei C.doc

Alții au mai descărcat și

Fierul

Simbol: Fe Numar atomic: 26 Masa atomica: 55.845 uam Punctul de topire: 1535.0 °C (1808.15 °K, 2795.0 °F) Punctul de fierbere: 2750.0 °C...

Acidul Clorhidric

ACIDUL CLORHIDRIC OBTINERE.PROPRIETATI Obtinerea acidului clorhidric se poate face prin metoda Glauber bazata pe reactia dintre NaCl si un acid...

Clorofila - colorant natural E 140

INTRODUCERE Industria alimentara are ca obiectiv principal obtinerea produselor alimentare care sa satisfaca din ce in ce mai mult cerintele...

Aerosoli

AEROSOLII Aerosolii reprezinta starea de dispersie foarte fina a unei substante lichide sau solide intr-un mediu gazos. Mediul gazos este...

RMN

INTRODUCERE Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică foarte des folosită în chimie pentru determinarea structurii diverşilor compuşi chimici,...

Te-ar putea interesa și

Vitamina B13

INTRODUCERE O alimentaţie echilibrată, ce asigură o viaţă sănatoasă trebuie să includă toate substanţele necesare unei bune funcţionări a...

Metode Industriale de Sinteză a Vitaminei C

Vitamina C 1. Despre Vitamina C Vitaminele se clasifică în două grupe: - vitamine hidrosolubile (solubile în apă), care grupeaza vitamina C şi...

Practică tehnologică la SA JLC

Introducere 2 1. Caracteristica întreprinderii 3 2. Recepţia laptelui: 6 2.1 Asigurarea cu materie primă a întreprinderii. Organizarea reţelei...

Determinarea Vitaminei B1 și B2 din Produsele Alimentare

Vitamine hidrosolubile Vitaminele hidrosolubile sunt substante biologic active, foarte diferite sub aspect structural. Ele au proprietatea fizica...

Radiații ultra-violete în industria alimentară

Introducere Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor...

Determinarea Vitaminelor Hidrosolubile din Produsele Alimentare

GENERALITĂȚI VITAMINE Vitaminele sunt substanțe chimice organice necesare în cantități mici pentru ca organismul să fie sănătos. Majoritatea...

Vitaminele liposolubile și hidrosolubile din fructe - metode cromatografice și determinări cantitative

I. Vitaminele În organism există anumite substanţe organice cu structură complexă, relativ stabile, a căror sinteză organismul animal nu o poate...

Instalație de distilare a amestecului binar

1. Industria conservelor de legume şi fructe – subproduse şi deşeuri La prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea conservării, pe diferite...

Ai nevoie de altceva?