Legătura chimică în compușii coordinativi ai metalelor

Extras din referat Cum descarc?

Compusii de coordinatie, combinatiile complexe, acestea sunt in general, combintii care contin un atom sau ion central, de obicei un metal, inconjurat de un numar de ioni sau molecule neutre. In functie de suma sarcinii ionului central si a guparilor care-l inconjoara, combinatia complexa poate fi un cation, anion sau molecula neutra. Aceste combinatii tind sa-si mentina identitatea chiar in solutie, desi in unele cazuri poate avea loc o disociere.
Chimia combinatiilor complexe reprezinta unul dintre cele mai importante domenii ale chimiei anorganice, caruia an de an ii sunt consacrate un numar tot mai mare de lucrari. Importanta mereu crescanda a acestor combinatii, atat in domeniul cercetarii teoretice cat si in cele mai variate domenii ale industriei chimice, arata necesitatea unui studiu multilateral al formarii si al proprietatilor lor fundamentale.
Combinatiile complexe joaca un rol important in industria chimica si in viata insasi. Astfel, aceste combinatii isi gasesc o larga aplicare in practica de extractie a multor metale din minereurile respective, ca si in medodele de separare ale altora. Este de asemenea bine cunoscut rolul deosebit de important al combinatiilor complexe in dezvoltarea metodelor de analiza calitativa si cantitativa. Folosirea combinatiilor complexe in acest domeniu ofera posibilitati multiple. Astfel, prin alegerea juducioasa a agentilor de coordinare, ionii metalici pot fi separati din solutiile in care se gasesc, sub forma de substante greu solubile, ceea ce permite identificarea sau determinarea lor,sau dimpotriva precipitarea lor poate fi prevenita.
Combinatiile complexe stau la baza unor procese biologice, ca si a unor reactii catalitice. Importanta lor din acest punct de vedere devine evidenta, daca se aminteste ca substanta vitala pentru fotosinteza in plante, clorofila, este o combinatie complexa a magneziului si ca hemoglobina, care transporta oxigen in celulele animale, este o combinatie complexa a fierului.
COMBINATII COMPLEXE 
Combinatiile complexe, compusii de coordinatie sau compusii coordinativi sunt compusi de ordin superior cu formula generala [MLn]Xm unde: 
- [MLn] = sfera de coordinare; specia complexa este indicata prin includerea ei in paranteza dreapta 
- X+-= sfera de ionizare, sfera exterioara 
- M = generatorul de complex, atom sau ion central; aproape toate elementele sistemului periodic, dar in special ionii metalelor tranzitionale pot sa functioneze ca generatori de complecsi. 
- L = ligand; o mare diversitate de specii neutre sau ionice mono- sau poliatomice care pot dona generatorului de complex perechi de electroni pot sa functioneze ca liganzi. 
- n = numar de coordinatie, N.C.; indica numarul de liganzi monodentati (concret de puncte coordinative ~ atomi donori) din sfera de coordinare si ia valori cuprinse intre 2 si 12, mai frecvent 4 si 6 pentru majoritatea complecsilor ionilor metalelor tranzitionale. 
- X+- = ioni din sfera exterioara 
In functie de suma sarcinilor ionului central si a liganzilor, combinatia complexa poate fi un cation, un anion sau o specie neutra :


Fisiere in arhiva (1):

  • Legatura Chimica in Compusi Coordinativi ai Metalelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!