Inhibitori de coroziune naturali pentru oțelul carbon

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Coroziunea 3
a. Protectia impotriva coroziunii 4
3. Inhibitori naturali de coroziune 5
a. Selectarea inhibitorilor de coroziune 5
b. Inhibitori de coroziune naturali pentru otelul carbon 6
c. Mecanismul de actiune al inhibitorilor naturali 7
4. Concluzii 9
5. Referinte 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In mod traditional, reducerea coroziunii a fost gestionata prin diverse metode, incluzand protectia catodica, controlul procesului, reducerea continutului de impuritati metalice si aplicarea tehnicilor de tratare a suprafetei, precum si incorporarea aliajelor adecvate. Cu toate acestea, utilizarea inhibitorilor de coroziune s-a dovedit a fi cea mai usoara si mai ieftina metoda de protectie impotriva coroziunii si de prevenire in medii acide. Acesti inhibitori incetinesc viteza de coroziune si, astfel, impiedica pierderile monetare datorate coroziunii metalice pe vase industriale, echipamente sau suprafete. Inhibitorii anorganici si organici sunt toxici si costisitori si, prin urmare, s-a concentrat recent atentia asupra dezvoltarii metodelor benigne din punct de vedere ecologic pentru intarzierea coroziunii. Multi cercetatori s-au concentrat recent asupra metodelor de prevenire a coroziunii folosind inhibitori naturali pentru otelul moale in solutii acide pentru a imita procesele industriale. [1]
2. Coroziunea
Coroziunea poate fi definita ca fiind procesul care cuprinde reactiile chimice si electrochimice dintre un material, de obicei un metal, si mediul sau, proces care produce o deteriorare a materialului si a proprietatilor sale. Deteriorarea este insa aplicabila si altor materiale, nemetalice ca sticla, beton si altele. [2]
Coroziunea otelului este un proces electrochimic care are loc in etape. Atacul initial apare la zonele anodice de pe suprafata, unde ionii de Fe2+ ajung in solutie. Electronii sunt eliberati din anod si se deplaseaza prin structura metalica in locurile catodice adiacente de pe suprafata, unde se combina cu oxigen si apa pentru a forma ioni de hidroxil. Acestea reactioneaza cu ionii de Fe2+ din anod pentru a produce hidroxid feros, care este oxidat in continuare in aer pentru a produce oxid feric hidratat (adica rugina rosie). [3]
Suma acestor reactii poate fi reprezentata prin urmatoarea ecuatie: 
Fe + 3O2 + 2H2O = 2Fe2O3H2O
Fiind un proces nedorit, distructiv cu urmari economice negative importante, el poate fi combatut in cunostinta de cinetica reactiilor anodice si catodice implicate prin urmatoarele modalitati principale:
-  Alegerea adecvata a materialelor de constructie, si a modului de prelucrare a lor pentru utilaje, piese, etc.;
-  Micsorarea agresivitatii mediului coroziv;
-  Protectii electrochimice anodice si catodice;
-  Aplicarea de straturi protectoare din materiale anorganice sau organice;
-  Prevenirea coroziunii prin masuri tehnologice de exploatare a constructiei metalice;
a. Protectia impotriva coroziunii
Protectia materialelor, in special a structurilor metalice, impotriva coroziunii se realizeaza prin trei metode principale: protectia catodica, protectia anodica si utilizarea inhibitorilor de coroziune. 
Dintre aceste metode, inhibarea coroziunii este cea mai economica, practica si convenabila tehnica pentru a controla coroziunea pe metale in mediu apos. Inhibitorii de coroziune controleaza dizolvarea metalului, precum si consumul de acid. Inhibitorii sunt adsorbiti pe suprafata metalica, formand o bariera protectoare si interactioneaza cu siturile de reactie anodice sau catodice pentru a reduce oxidarea sau reducerea reactiilor de coroziune. Majoritatea inhibitorilor bine cunoscuti sunt compusi organici care contin grupari functionale electronegative si electroni ? in legaturi duble sau triple conjugate si prin urmare prezinta proprietati inhibitoare bune prin furnizarea de electroni din orbitalii ?. [4]


Fisiere in arhiva (1):

  • Inhibitori de coroziune naturali pentru otelul carbon.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] S. P. Rajdeep Mondal, ,,An Artificial Neural Network Modeling to Study Unpredictable Degradation of Carbon Steel Marine Structure with Environmental Variables: Chloride, Sulphate, Bicarbonates, pH," 2018. 
[2] ,,Coroziunea si protectia metalelor," [Interactiv]. Available: https://alili2001.files.wordpress.com/2014/12/m09_chimfiz.pdf.
[3] D. &. R.Hudson, ,,Steel construction," 2012. [Interactiv]. Available: https://www.steelconstruction.info/Corrosion_of_structural_steel.
[4] M. G. S. Pandian Bothi Raja, ,,Natural products as corrosion inhibitor for metals," ScienceDirect, 2007. 
[5] F. C. Marko Chigondo, ,,Recent Natural Corrosion Inhibitors for Mild Steel: An Overview," Journal of Chemistry, 2016.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!