Indicatorii Procesului de Electroliza

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I: Introducere
Cap. II: Procesul tehnologic
Cap.III: Indicatorii procesului de electroliza 
3.1. Gradul de transformare al componentului valoros
3.2. Selectivitatea
3.3. Randamentul de curent
3.4. Randamentul de energie
3.5. Consumul specific de energie electrica


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I: Introducere
Electroliza este procesul de orientare si separare a ionilor unui electrolit (substanta a carei molecule prin dizolvare sau topire se disociaza in ioni, permitand trecerea curentului electric continuu) cu ajutorul curentului electric continuu.
In procesul de electroliza, ionii pozitivi sau cationii sunt dirijati inspre catod (pol negativ), iar ionii negativi sau anionii inspre anod (pol pozitiv), unde isi pierd sarcina si se depun sau intra in reactie chimica.
Membrana schimbatoare de ioni din tehnologia clorului electrolitic este un material de inalta tehnologie de ultima generatie care indeplineste, atat functia separatoare, cat si cea de transport de sarcina, fiind, de altfel, un conductor de ordinal II. O serie de insusiri ale sale preyinta interes in domeniul tehnologic iar altele in domeniul constructiei de reactoare.
Cap. II: Procesul tehnologic
Procesul principal de electroliza a solutiilor de clorura de sodium furnizeaza doua faye lichide - saramura epuizata saturata in clor si lesia de hidroxid de sodiu - si doua faze gazoase - clorul si hidrogenul electrolitic. Pentru obtinerea acestora este necesara pe langa saramura purificata si de apa demineralizata. Fazele produse de reactiile electrochimice, cu exceptia saramurii epuizate, contin compusi solicitati pe piata interna sau externa. Asigurarea unei anumite compozitii chimice, agresivitatea fata de mediu si de materiale si, nu in ultimul rand, siguranta in transport, la manipulare si depozitare face necesara ca fazele produse ale reactorului electrochimic sa fie conditionate corespunzator carintelor beneficiarilor. Saramura epuizata cu un continut mult prea mare de clorura de sodiu nu poate fi aruncata, atat din considerente economice, cit si din cele ecologice. Pentru valorificarea completa a componentului principal (NaCl) se impune recircularea saramurii. Aceasta insa nu este posibila fara o conditionare prealabila, constand, in esenta, din: indepartarea compusilor oxigenati ai clorului si a clorului dizolvat fizic; restaurarea saramurii prin dizolvare sare si refacerea calitatii impuse de procesul anodic, respectiv purificarea primara (prin precipitare), secundara (prin schimb ionic), acidularea si incalzirea pana la temperatura de regim. Acest sir de procese componente prin care se prelucreaza saramura epuizata este intalnit si in electroliya cu catod de mercur, mai putin etapa de purificare secundara.
Din cele prezentate, rezulta ca fabricarea clorului, a sodei caustic solide si a hidrogenului impun, alaturi de procesul principal de electroliza, urmatoarele procese:
-Procesul tehnologic component de prelucrarea a fazei gazoase hidrogen;
-Procesul tehnologic component de prelucrare a fazei gazoase clor;
-Procesul tehnologic component de prelucrare a solutiei de hidroxid;
-Procesul tehnologic component de conditionare a saramurii epuizate in sopul recircularii ei si, nu in ultimul rand, procesele tehnologice de obtinere a apei demineralizate si a sarii cristalizate. In situatia in care instalatia este alimentata cu cu sare gema (bulgari sau macinata) sau sare cristalizata, obtinuta din saramuri purificate sau din apa de mare.
Procesele tehnologice concrete, determinate in principal de tipul reactorului electrochimic adoptat, de regimul tehnologic al acestuia, nu difera semnificativ intre ele. Toate liniile tehnologice contin, fara exceptie, procesele tehnologice componente mentionate; diferentele se semnaleaza doar la concentratia lesiilor si a saramurii epuizate, precum si in nivelul energetic la care se realizeaza, atat electroliza, cat si prelucrarea fazelor.
Cap. III: Indicatorii procesului de electroliza 
In procesele de electroliza cu memebrana schimbatoare de ioni se realizeaza un consum dirijat de energie electrica, rezultand trei faze produse de reactie (clorul gazos la anod, hidrogenul gazos si lesia de hidroxid de sodiu la catod); saramura epuizata nu constituie produs al procesului deoarece ea se recircusa dupa o prealabila resaturare. Valorificarea eficienta a energiei, a spatiului cladit si a muncii vii constituie preocuparea principala a tehnologului. Pentru a observa in orice moment in ce masura raspunde sistemul studiat acestor conditii, se apeleaza la o serie de indicatori cantitativi, mai mult sau mai putin expresivi. O parte din acesti indicatori sintetici caracterizeaza procesul din punct de vedere al valorificarii energiei. Dintre indicatorii cei mai des folositi se mentioneaza gradul de transformare / conversia, randamentul, selectivitatea, randamentul de current, consumul specific de energie si randamentul energetic.
3.1. Gradul de transformare al componentului valoros, in speta clorura de sodiu, se defineste prin relatia:
Pentru calculul acestui indicator este nevoie de raportul . Raportul se determina intocmind bilantul de materiale pentru faza lichida 1.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatorii Procesului de Electroliza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!