Impactul nanomaterialelor asupra naturii

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere
2.Substante chimice
3.Produse
4.Protectia mediului

Extras din referat:

pentru nanotehnologie", Comisia declara ca progresul inregistrat in cercetare-dezvoltare si tehnologie trebuie insotit de un studiu si de o evaluare stiintifica a riscurilor posibile pe care le prezinta nanotehnologia pentru sanatate si mediul inconjurator. ,,Abordarea integrata, sigura si responsabila" a devenit elementul central al politicii UE privind nanotehnologia. Comunicarea ,,Nanostiinte si nanotehnologii: un plan de actiune pentru Europa 2005-2009" a specificat ca toate aplicarile si utilizarile nanostiintelor si nanotehnologiilor trebuie sa respecte nivelul ridicat de protectie a sanatatii publice, a sigurantei, a consumatorilor, a lucratorilor si a mediului, stabilit de Comunitate. Prin urmare, Comisia a anuntat o revizuire normativa a legislatiei UE in sectoarele relevante. Prezenta comunicare reflecta acest angajament. Ea acopera nanomaterialele in curs de producere si/sau introduse pe piata. Avand in vedere lipsa unor definitii general acceptate, termenul ,,nanomateriale" utilizat in aceasta Comunicare se refera la terminologia utilizata in mod curent pentru a desemna nanomaterialele fabricate (sau proiectate) la scara nano si nanostructurate.

Comunicarea nu se refera la nanomaterialele sau nanoparticulele care sunt generate in mod natural sau care sunt produse fara intentie, de exemplu in procesul de combustie.

Substante chimice

REACH prevede o legislatie de ansamblu care se aplica fabricarii, introducerii pe piata si utilizarii substantelor ca atare, in preparate sau in produse. REACH se bazeaza pe principiul ca fabricantii, importatorii si utilizatorii din aval trebuie sa se asigure ca fabrica, introduc pe piata sau utilizeaza substante care nu afecteaza in mod negativ sanatatea umana sau mediul inconjurator. Dispozitiile acestuia se bazeaza pe principiul precautiei.

In REACH nu exista dispozitii care se refera in mod explicit la nanomateriale. Cu toate acestea, in definitia termenului ,,substanta" din REACH intra si nanomaterialele. In conformitate cu REACH, fabricantii si importatorii vor trebui sa prezinte un dosar de inregistrare pentru substantele pe care le fabrica sau importa in cantitati de o tona sau mai mult pe an.

In cazul unor cantitati de 10 tone sau mai mult pe an, solicitantul de inregistrare va fi obligat sa realizeze un raport privind siguranta chimica. In plus, daca se considera necesar pentru evaluarea substantei Agentia Europeana pentru produse chimice poate solicita orice informatie despre substanta, indiferent de cerintele minime in materie de informatii prevazute de REACH.

Cand o substanta chimica existenta, introdusa deja pe piata ca substanta in vrac, este introdusa pe piata sub forma de nanomaterial (nanoforma), dosarul de inregistrare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul nanomaterialelor asupra naturii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 026 cuvinte
Nr caractere:
5 657 caractere
Marime:
12.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Tag-uri:
mediu, substante, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Sus!