Grupa Oxigenului - Grupa 16

Extras din referat Cum descarc?

Oxigenul solid prezinta 3 forme cristaline, ?, ? si ?. 
Structura electronica a atomului este 1s22s22p4, iar starea sa fundamentala corespunde unui termen 3p. 
Afinitatea atomului de oxigen pentru electron este mica, iar electronegativitatea in scara Pauling este 3,5. 
Sub influenta razelor X sau a descarcarilor electrice, oxigenul poate forma totusi specia O2+.
Spectrele de absorbtie ale oxigenului molecular gazos contin o serie de benzi care se intind din IR pana in UV indepartat. 
In domeniul infrarosu, apare o banda de absorbtie cu ?max =1556 cm-1 care dispare cand se lucreaza la presiuni scazute. 
In domeniul vizibil, apar doua benzi cu maxime situate la 7624 A, respectiv 6880 A. 
Se admite existenta dimerului (O2)2, pe baza caruia se pot explica o serie de proprietati ale oxigenului cum ar fi: cresterea birefringentei oxigenului lichid cu dilutia in azot, caracteristicile spectrale ale oxigenului molecular in domeniul vizibil. 
Ozonul pur prezinta culoarea albastru-intens, cand este privit intr-un strat gros de 1 m. Culoarea albastra este vizibila cu conditia ca aerul sa contina 10% ozon. Ozonul este mai greu decat aerul (de 1,66 ori). Se lichefiaza la -111,5 0C trecand intr-un lichid albastru-negru; se solidifica la -1930C devenind negru violet, trecand intr-un solid rosu inchis. Este mai solubil in apa decat oxigenul. Ozonul este diamagnetic. 
Masuratorile de distante intre nucleele atomilor de oxigen si momentul electric (u = 0,49 D) au aratat ca structura moleculei de ozon este simetrica; cei trei atomi de oxigen sunt legati astfel incat intre ei formeaza un unghi de 116049'; legaturile intre atomii de oxigen O-O sunt egale (0,128 nm). 
TLV considera ca molecula de ozon contine doua legaturi ? localizate, rezultate din orbitalii hibridizati (aproximativ) sp2 si o legatura ?, extinsa peste cei trei atomi, provenita din orbitalii nehibridizati p. 
O3 (oxigenul triatomic sau ozonul) 
Forma triatomica, O3, a fost decelata spre sfarsitul secolului al XVIII- lea pe baza mirosului caracteristic ce apare in timpul descarcarilor electrice din atmosfera.
In atmosfera superioara (stratosfera) o parte din moleculele de oxigen au absorbit energie de la radiatiile ultraviolete ale soarelui si s-au transformat in oxigen atomic. Acesti atomi combinati cu oxigenul molecular ramas au format molecule de ozon (O3) care absorb eficient razele ultraviolete. 
Acest strat fin de ozon actioneaza ca un scut protector al planetei impotriva razelor ultraviolete UV-B.
Prin iradierea oxigenului cu un fascicul de raze catodice se formeaza ozon. In locul razelor catodice se poate folosi actiunea razelor ?.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupa Oxigenului - Grupa 16.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!