Fierul

Extras din referat Cum descarc?

Simbol: Fe
Numar atomic: 26
Masa atomica: 55.845 uam 
Punctul de topire: 1535.0 ?C (1808.15 ?K, 2795.0 ?F) 
Punctul de fierbere: 2750.0 ?C (3023.15 ?K, 4982.0 ?F) 
Numarul de protoni/electroni: 26
Numarul de neutroni: 30
Clasificare: metal de tranzitie
Structura cristalina: cubica
Densitatea la 293 K: 7.86 g/cm3 
Culoare: argintie
Structura atomica:
Numarul de straturi: 4
Primul strat: 2
Al doilea strat: 8
Al treilea strat: 14
Al patrulea strat: 2
Izotopi Perioada de injumatatire
Fe-52 8.3 ore
Fe-54 Stabil
Fe-55 2.7 ani
Fe-56 Stabil
Fe-57 Stabil
Fe-58 Stabil
Fe-59 54.5 zile
Fe-60 1500000 ani
Amanunte
Anul descoperirii: era cunoscut inca din antichitate
Originea numelui: din cuvantul latinesc ferrun (fier)
Se foloseste in: otel, apare si in compozitia hemoglobinei (o microparticula care transporta oxigenul in sange)
Se obtine: se extrage mineru de fier
Coroziunea
Coroziunea este un proces nedorit prin care multe metale cu potentiale de oxidare pozitive sau slab negative sunt transformate in compusi ai lor. Bine cunoscuta si deosebit de pagubitoare pentru economie este ruginirea ferului.
Pentru ca ferul sa rugineasca este necesara prezenta simultanta a aerului si a apei. In aer uscat ferul nu rugineste, nici in apa deoxigenata. Prezenta acizilor si a numitor saruri (de ex. a celor din apa de mare, NaCl, MgCl2 etc.) favorizeaza mult coroziunea. Alte saruri (de ex. Na2CO3) dinpotriva inhiba coroziunea.
Reactiile care au loc la ruginirea ferului sunt, dupa cunostiintele noastre, urmatoarele:
Fe -----> Fe + 2e (a)
2H2O + 2e ----> 2H + 2H2O (b)
Daca concentratia ionilor de hidrogen este mare si deci reactiile (a) si (b) sunt rapide, atomii de hidrogen care se formeaza se impreuna dand molecule de hidrogen; pe suprafata ferului apar broboane de hidrogen gazos (2H ---> H2). In mod normal atomii de hidrogen reactioneaza insa cu moleculele de oxigen, dizolvate in apa, dand apa:
2H + 1/2O2(solutie) ---> H2O (c)
Ionii Fe formati in reactia (a) reactioneaza cu apa continand oxigen (din aer, dizolvat) si da rugina (identica cu mineralul lepidocrocita, in care ferul este in starea de oxidare +3:
2Fe + 1/2 O2 + 7H2O ---> 2Fe(O)OH + 4 H2O (d)
In reactia (d) se formeaza deci ioni de hidrogen, care se consuma in reactia (b). Apa naturala contine intotdeauna putin bioxid de carbon dizolvat, care, la aceste concentratii joase, formeaza cu apa acid carbonic CO2+H2O ---> H2CO3. In mare parte ionizat H2CO3 + H2O ---> H2O + HCO3. Aceste concentratii joase de ioni de hidrogen sunt suficiente pentru a initia ruginirea.
Reactiile (a) si (b) nu au loc neaparat in acelasi punct al bucatii de fer care rugineste. Electronii ce iau nastere in reactia (a) pot curge prin fer si da nastere la atomi H in alt loc. Procesul acesta este mult favorizat daca in acest al doilea punct se afla (in contact metaliccu ferul) un alt metal , o impuritate, cu potential de oxidare mai putin pozitiv decat ferul (de ex. cupru). Chiar in fierul industrial obisnuit, unele puncte ale suprafetei ("puncte anodice") sunt mai reactive, dau nastere mai usor unor ioni Fe?, conform reactiei (a). In alte puncte ("puncte catodice") are loc reactia (b). Diferenta intre potentialele punctelor anodice si catodice se datoreste unor mici variatii locale in compozitia sau chiar numai in forma cristalina a metalului. Evident ca, simultant cu circulatia electronilor prin metal, trebuie sa aiba loc si un transport de ioni in circuitul exterior (de ex. prin pamantul umed, la obiecte de fier ingropate). De aceea electrolitii accelereaza mult coroziunea.
Fierul in organism
De o importanta capitala pentru echilibrul sangvin, fierul este mineralul care ar trebui sa trezeasca atentia indeosebi tinerelor femei. Intr!adevar, acestea sunt predispuse carentelor de fier, cauzate de pierderile pe care le sufera in timpul menstruatiei si de cerintele crescute din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare. Fierul este necesar organismului pentru producerea hemoglobinei (transportatorul oxigenului), care coloreaza in rosu celulele rosii ale sangelui, miohemoglobinei, pigmentului similar, care se gaseste in tesuturile musculare, si in calitate de ajutor in diversele reactii importante enzimatice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fierul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!