Electroliza - metodă de obținere a combustibilului viitorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi in ultimul timp au inceput a fi luate masuri de protejare a mediului - spre exemplu producerea energiei electrice foloasind energia vantului -, nivelul de poluare al aerului este inca foarte ridicat deoarece pentru unii din factorii daunatori majoritari nu au fost inca gasite modalitati ecologice si eficiente de obtinere a combustibilului necesar acestora. Printre acesti factori, enumeram: automobile, centrale pentru producerea energiei electrice, etc. Totusi, cercetatorii au creat si au inceput sa implementeze potentiale alternative care urmeaza a fi perfectionate, iar elementul care sta la baza acestora este hidrogenul.

Electroliza (lb. gr. "a desface" sau "a dezlega" ("lio") cu ajutorul curentului electric)

reprezinta modalitatea prin care un compus chimic poate fi descompus cu ajutorul curentului electric. Mai exact, procedeul implica, in general, trecerea curentului printr-o substanta ionica dizolvata sau topita intr-o solutie apoasa, rezultand astfel reactii chimie la electrozi.

Un compus ionic este dizolvat intr-un solvent corespunzator acestuia sau topit prin caldura astfel incat acesta sa elibereze ioni in lichid. Apoi, un curent electric este aplicat intre o pereche de electrozi care sunt introdusi in substanta lichida. Fiecare electrod atrage ioni de sarcina opusa. Astfel, cationii (ionii de sarcina pozitiva) se deplaseaza catre catod, iar anionii catre anod. Energia necesara separarii si deplasarii acestora catre electrozii respectivi este furnizata de o sursa de curent electric. La sonde, electronii sunt fie absorbiti, fie eliberati de ioni, formand astfel o colectie a elementului dorit.

Prin electroliza se obtin mai multe produse chimice importante:

Sodiul, prin electroliza clorurii de sodiu, NaCl in stare topita. Este utilizat la fabricarea lampilor su vapori de sodiu si a unor aliaje;

Aluminiul, prin electroliza oxidului de aluminiu, Al2O3;

Cuprul, obtinut din sulfatul de cupru si rafinarea cuprului, tot prin electroliza;

Nemetale: Clorul, Fluorul (fiind singura metoda de obtinere a acestui nemetal).

In cazul electrolizei apei procesul este identic, doar ca elementele formate sunt hidrogenul si oxigenul. In plus, in locul electrozilor se pot folosi si doua placute dintr-un metal inert, precum platina. Cantitatea de hidrogen generata este de doua ori mai mare decat cea de oxigen, iar ambele sunt proportionale cu sarcina electrica totala transmisa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electroliza - Metoda de Obtinere a Combustibilului Viitorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6.9/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 226 cuvinte
Nr caractere:
7 310 caractere
Marime:
15.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Tag-uri:
reactii, elemente chimice, electroliza
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Profesorului:
Gina Vasile
Sus!