Coroziunea Metalelor

Extras din referat Cum descarc?

Protectia impotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a feri materialele tehnice de actiunea agresiva a mediilor corosive.
Metodele si mijloacele de protectie anticorosiva sunt foarte variate si numeroase; in principial ele se pot grupa in urmatoarele categorii:
- metode de prevenire a coroziunii;
- utilizarea metalelor si aliajelor rezistente la coroziune;
- metode de actionare asupra mediului corosiv;
- metode de acoperire a suprafetelor metalice.
Metode de prevenire a coroziunii
Metodele de prevenire a coroziunii constau in:
- alegerea corecta a materialelor utilizate in constructia de aparate si utilaje industriale, din punct de vedere al rezistentei la coroziune;
- evitarea punerii in contact a unui metal cu un alt metal mai electronega?tiv decat el, de exemplu aluminiu alaturi de aliajele cuprului sau otelurilor aliate, bronz in contact cu otelul etc.
- la fel se va evita punerea in contact a metalelor ecruisate cu metalele recoapte sau turnate, deoarece din cauza diferentei de potential electrochimic dintre ele, in prezenta unui electrolit corespunzator, primele se corodeaza;
- prelucrarea mai ingrijita a suprafetei metalului, deoarece adanciturile, zgarieturile favorizeaza si accelereaza coroziunea.
Coroziunea este o reactie chimica, electrochimica sau biochimica sub actiunea mediului inconjurator prin care o substanta este distrusa, dizolvata sau micsorata partial sau complet. Termenul coroziune este in special folosit pentru a defini actiunea treptata asupra metalelor a unor agenti naturali, cum ar fi aerul sau apa sarata.
Cel mai intalnit exemplu de coroziune este ruginirea fierului, o reactie chimica complexa in care fierul se combina si cu oxigen si cu apa pentru a forma oxid de fier. Oxidul este un solid care mentine aceeasi forma generala a metalului din care a fost format, dar mai poros si mai voluminos, fiind slab si fragil.
Se pot folosi trei metode pentru a preveni ruginirea fierului
1. Crearea unui aliaj din fier care sa reziste coroziunii;
2. Adaugarea unui strat dintr-un material care sa reactioneze cu substantele corosive mult mai rapid decat fierul, astfel pe masura ce acel strat se consuma, fierul este protejat.
3. Acoperirea cu un strat impermeabil in asa fel incat aerul si apa sa nu ajunga la fier.
Crearea unui aliaj din fier este cea mai buna metoda de protectie dar si cea mai scumpa. Un exemplu ar fi otelul inoxidabil care se obtine prin combinarea cromului sau a cromului si a nichelului cu fierul. Acest aliaj nu este absolut inoxidabil dar rezista chiar si sub actiunea unor substante corosive puternice, cum ar fi acidul azotic.
A doua metoda, protejarea cu un metal activ, este si ea satisfacatoare dar scumpa. Cel mai intalnit exemplu este metoda galvanizarii, in care fierul este acoperit cu un strat de zinc. In prezenta solutiilor corosive, un potential electric apare intre fier si zinc, cauzand dizolvarea zincului si protejarea fierului pe toata perioada existentei zincului.
A treia metoda, si anume protectia suprafetei fierului


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Metalelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ivascanu Stefan - Corosiunea si protectia anticorosiva, Litografia I.P. IASI 1975;
2.Maria Constantinescu, Teodora Badea - Corosiunea si protectia anticorosiva, Editura Didactica si Pedagogica Buc. 1978;
3.Hagymas Gheorghe, Firoiu C., Radovici O., Corosiunea si protectia metalelor, Editura Tehnica Buc. 1963;
4.Abrudeanu Maria - Distrugerea metalelor prin corosiune.
5.Oprea M., Protectia anticorosiva, Editura Eurobit, Timisoara, 1998
6. Liviu Oviciu, Muresan L., Electrochimie aplicata, Editura Presa universitara clujeana, 1998;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!