Coroziunea Metalelor

Extras din referat Cum descarc?

COROZIUNEA METALELOR 
1. GENERALITATI
Coroziunea include toate procesele chimice si electrochimice care au drept rezultat degradarea spontana si continua a suprafetelor metalelor si aliajelor.
Majoritatea metalelor se gasesc in natura sub forma de combinatii dintre care de cele mai multe ori sub forma de oxizi. Acest fapt dovedeste ca pentru aceste metale, starea metalica este instabila din punct de vedere termodinamic, in prezenta agentilor chimici si electrochimici, ele avand tendinta de a se coroda, refacand conditiile din care au provenit. In seria tensiunilor chimice, aceste metale sunt situate inaintea hidrogenului si au potentiale normale de electrod negative.
In tehnologie tocmai aceste metale sunt folosite cu precadere, din care cauza pierderile de metale sunt dintre cele mai mari. Un numar restrans de metale, metale nobile, se gasesc in natura si in stare libera. Ele se situeaza dupa hidrogen in seria tensiunilor electrochimice si sufera mai greu procesul de degradare prin coroziune.
De cele mai multe ori, coroziunea chimica capata un aspect electrochimic (coroziune electrochimica), deoarece instalatiile, utilajele, masinile, statiile de transformare, conductele aeriene si subterane de gaze si apa, etc. in contact cu agentii atmosferici (oxigenul sau umezeala din aer), sunt de fapt sisteme electrochimice, formate dintr-un metal sau aliaj in contact cu un electrolit. Aceste sisteme dau nastere la pile electrice locale.
Pierderile cele mai insemnate de metal se datoreaza coroziunii fierului si a aliajelor feroase.
Cand dezastrele foarte mari au loc, cheltuielile pentru reparatii, echipamente si timp sunt foarte mari. In timpul evaluarii performantelor materialelor, este esential pentru un inginer sa considere efectele coroziunii alaturi de alte caracteristici cum ar fi forta si elasticitatea. Pentru a putea alege materialele potrivite, este important pentru un inginer sa inteleaga natura coroziunii, tipul coroziunii si metodele de prevenire a diferitelor tipuri de coroziune.
Poluantii din aer se gasesc sub forma lichida, solida si gazoasa. Cunoasterea mediilor si tipurile de coroziune sunt foarte importante pentru inginerii constructori.
Inginerul trebuie sa cunoasca riscurile potentiale ale coroziunii si trebuie sa cunoasca metodele folosite pentru atenuarea diferitelor tipuri de atacuri ale coroziunii.
2. TIPURI DE COROZIUNE
Cele mai importante clasificari ale coroziunii sunt:
Dupa natura mediului:
- in gaze (uscate si umede) 
- in lichide (in solutii apoase, in solventi organici, in topituri de metale, in saruri topite)
- in sol (coroziune subterana, atacul coroziv al betonului)
Dupa mecanismul de coroziune :
- chimica
- elecrochimica
- microbiologica
Coroziunea galvanica
Coroziunea galvanica are loc la contactul dintre doua metale cu potentiale electrochimice diferite intr-un electrolit coroziv.
Cand doua metale cu potentiale diferite se unesc spre exemplu cupru (+0,334V) si fier (-0,440V) are loc formarea unei celule galvanice, se produce o coroziunea numita coroziune galvanica. Forta motoare pentru coroziune este diferenta de potential dintre cele doua metale. Aceasta forta a fost descrisa de Luigi Galvani tarziu in secolul al 18-lea. Intre doua materiale diferite, conectate, electrodul cel mai slab va fi anodul care se va coroda. Tendinta unui metal sau aliaj de a se coroda intr-o celula galvanica este determinata de pozitia lor in seria galvanica. Seria galvanica este o lista unde metalele si aliajele sunt aranjate in functie de potentialele lor relative asa cum arata in tabelul 1
Tabelul 1 Seria galvanica a metalelor si aliajelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea Metalelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!