Cinetica Reacțiilor

Extras din referat Cum descarc?

In cinetica reactiilor chimice studiul se desfasoara succesiv sau consecutiv avand rol foarte important pentru obtinerea unui produs intermediar al carui randament sa fie maxim sau pentru precizarea vitezei de formare a produsului final. 
De multe ori studiul reactiilor succesive poate merge pana la reactii elementare desi de obicei o reactie complexa e redusa la o succesiune de reactii cu o cinetica simpla. 
Reactiile izolate -reprezinta acele reactii care se succed si formeaza o succesiune de alte reactii denumite Etape
-pot avea diferite ordine ca si diferite constante de viteza
Un exemplu de reactii consecutive este reprezentat schematic mai jos astfel: 
Astfel consideram ca la timpul t = 0, concentratia lui A este a iar cea a substantelor B respectiv C este zero. Presupunand un timp oarecare " t " concentratia lui A este (a + x) , a lui B este " y " iar cea a lui C este " z " si astfe se poate determia concentratia direct sau daca se conoaste concentratia celorlalte doua B sau C.
Cele trei viteze sunt legate prin relatia:
Daca rezulta ca prin integrare conduce la: care inlocuita in va rezulta , ecuatie care este neomogena de gradul 1 cu o solutie generala de forma: unde ? si ? reprezinta constante ce se pot determina astfel:
Prin introducerea ultimelor doua ecuatii in ecuatia se obtine .
Parametrul ? astfel obtinut se inlocuieste in ecuatia si se obtine ecuatia .
Stiind din conditiile initiale ca t=0, si y=0, se obtine ecuatia , care ajuta in acest caz la obtinerea relatiei pentru concentratia intermediarului B: 
In final se poate obtine concentratia constituentului 
Astfel se pot reprezenta curbe cinetice pentru reactii succesive pentru curbele (a + x) , y si z depinzand de timpul corespunzator:
In urma acestui grafic se poate constata ca in toate reactiile succesive, indiferent de ordinul diferitelor etape concentratia intermediarilor trece printr-un maxim, astfel incat valoarea timpului maxim se obtine din conditia:
Iar daca logaritmam aceasta ecuatie putem afla temperatura maxima:
Observatie: -timpul necesar ca intermediarul sa ajunga la concentratia maxima depinde numai de constantele de viteza ale reactantilor nu si de concentratii 
-valoarea conentratie maxime a intermediarului B nu depinde de valorile constantelor de viteza ale celor doua reactii ci numai de raportul lor astfel incat cu cat t1 va fi mai mare si k2mai mic cu atat concentratia intermediarului tmax va fi mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cinetica Reactiilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!