Previzualizare referat:

Extras din referat:

Articol publicat in Revista Profesorilor de Chimie din judetul Iasi , Media - Chim nr. 5, 2007

,,CHIMIA VERDE"

,,Tot ceea ce este viu aspira la culoare"

(Goethe)

,,CHIMIA VERDE", cunoscuta si sub numele de chimie durabila , reprezinta un concept care s-a dezvoltat substantial in ultimul deceniu si promoveaza acea latura a chimiei care sustine si respecta natura.

Reprezinta o abordare de inalta eficienta in prevenirea poluarii deoarece cauta solutii stiintifice inovatoare pentru gravele situatii de mediu ale lumii contemporane - multe dintre acestea fiind provocate chiar de latura ,,neagra" a chimiei care a murdarit natura, a poluat-o.

De ce verde- Pentru ca fiecare culoare poseda o anumita energie dominanta iar verdele reprezinta o culoare puternica, aflata in stansa legatura cu lumina, chimia, natura si viata!

Verdele-culoarea clorofilei, are un efect calmant, linistitor, relaxant, mareste altruismul si simtul moral.

Iata de ce expresiile,,a fi verde"sau ,,fii verde" reprezinta un strigat de lupta al activistilor de mediu si au devenit un important instrument de marketing pentru unitatile economice dar si pentru mediul educational.

Pentru chimisti ,,a fi verde" inseamna aplicarea principiilor chimiei verzi asupra tuturor aspectelor specifice stiintelor chimice: cercetare fundamentala si aplicata, productie si desigur educatie.

In domeniul cercetarii, programele de ,,chimie verde" sustin in special obtinerea de produse chimice lipsite de toxicitate pentru om si mediu prin utilizarea de materii prime organice regenerabile (deseuri agricole sau reziduuri lemnoase).Principiile chimiei verzi se refera deci la reducerea,reciclarea sau eliminarea totala a deseurilor si a substantelor toxice cu impact asupra mediului si a vietii ,la obtinerea de eco-produsi in industria chimica-fara a diminua insa progresul stiintific.

Un exemplu in acest sens il reprezinta ,,Metoda metatezei" recompensata cu Premiul Nobel pentru Chimie in anul 2005 la descoperirea careia si-au adus contributia trei cercetatori:

- Yves Chauvin (Institutul Francez al Petrolului)

- Robert Grubbs (Institutul de Tehnologie din California)

- Richard Schrok (Institutul de Tehnologie din Massachussets)

In lingvistica ,,metateza" este un termen care se refera la schimbarea intre ele a doua sau mai multe litere intr-un cuvant. Prin analogie, atomii dintr-o molecula de mari dimensiuni pot fi priviti ca literele ce compun un cuvant! Ei pot fi mutati si astfel se formeaza o noua substanta. Metateza reprezinta asadar o reactie chimica prin care se pot rupe si recompune legaturile dintre atomii de carbon din compusii organici pentru a le modifica locul in molecule.

Marele avantaj consta in faptul ca ,,productia" de substante chimice in acest mod este mult mai curata si mai ,,inteligenta", deseurile obtinute pot fi reduse la minim sau practic eliminate.

Aceasta metoda a deschis noi posibilitati in obtinerea de materiale plastice elaborate, aditivi pentru combustibili si produse farmaceutice noi pentru boli considerate incurabile cum ar fi SIDA, cancerul sau maladia Alzheimer si a constituit un mare pas in dezvoltarea ,,CHIMIEI VERZI".

De asemenea programele de ,,chimie verde" promoveaza o noua politica energetica - ,,energia verde", energia curata, gasirea unor surse de energie alternativa la cele clasice, produsa din surse regenerabile nepoluante.Conform Agentiei pentru Conservarea Energiei (ARCE),Romania trebuie sa incurajeze dezvoltarea surselor alternative de energie astfel incat ponderea energiei electrice produse din resurse regenerabile sa ajunga la 33% pana in anul 2010. Pentru 2007 cota obligatorie a fost stabilita la 0,7% In conditiile in care pretul produselor petroliere este in crestere, producerea energiei nepoluante ar fi mai ieftina cu 40%. Principalele surse de ,,energie verde" identificate la noi in tara sunt:

- biomasa (deseuri din lemn, deseuri agricole,gunoi menajer si culturile energetice);

- hidroenergia

- energia solara,eoliana si geotermala

Biomasa ar putea deveni la noi in tara cea mai importanta resursa pentru producerea de biocombustibili (aprox. 65%) dintre care cei mai importanti sunt:bioetanolul, biodiesel, biogazul, biometanolul, biodimetileter, biohidrogen, biocarburanti sintetici, uleiul vegetal pur. Totusi unele voci ,,verzi" spun ca promovarea nerationala a biocarburantilor ar putea avea efecte nedorite!

Cert este ca de la 1 iulie 2007,conform normelor UE ,agentii economici au fost obligati sa comercializeze motorina ,,verde"-ce contine minim 2% biocarburant.Urmeaza ca pana la 1 iulie 2008 proportia sa creasca la 3% iar pana in 2010 la 5,75%. O fi bine sau o fi rau ?

Si unii cercetatori sustin ca cererea crescuta pentru biocarburanti ar putea schimba structura pietii agricole ceea ce ar duce la marirea preturilor pentru un sir de produse.Sa fie acesta un motiv al scumpirii uleiurilor vegetale pe care l-am resimtit cu totii in toamna aceasta sau doar seceta o fi de vina ?

Pentru linistea noastra ,,chimia verde" cauta inca surse de energie regenerabila. Recent un grup de cercetatori norvegieni au construit primul prototip de centrala electrica din lume care va folosi apa de mare pentru a produce o noua forma de energie regenerabila-energia osmotica! Daca doua surse de apa, una sarata si alta dulce sunt separate de o membrana semipermiabila, atunci cea de-a doua se va deplasa catre prima si va genera o supra-presiune care poate fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine. Asadar sa fim optimisti :viitorul este VERDE!

Nu pot incheia acest articol fara sa amintesc ca programele de ,,chimie verde" sustin si o serie de activitati educationale (simpozioane, conferinte, proiecte strategice -la nivel national sau local, campanii de informare asupra alternativelor ecologice, actiuni de popularizare a legislatiei de mediu etc.) precum si parteneriate intre mediul academic, industrie, agentii guvernamentale si organizatii neguvernamentale.

La nivelul scolii ,,mesajul verde"al chimiei poate fi transmis atat in timpul orelor de curs sau de optional dar si prin alte activitati complementare: proiecte scolare, sesiuni de comunicari, expozitii, jocuri tip rebus, reviste scolare, vizite Deci in concluzie-,,sa fim VERZI"!

Bibliografie:

1. Dorobantu A., articol "Nobel 2005", Revista Stiinta si Tehnica, sept.-oct. 2005

2. Site-ul www. greenchemistry.uml.edu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chimia verde.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 021 cuvinte
Nr caractere:
5 446 caractere
Marime:
97.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Tag-uri:
chimie, concept
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Sus!