Baterii reîncărcabile - acumulatori

Extras din referat Cum descarc?

Ce este bateria reincarcabila(acumulator)?
Acumulatorii sunt echipamente ce transforma energia chimica in electricitate.
Acumulatorii sunt un mod eficient de a face electricitatea portabila. In plus, acumulatorii furnizeaza energie in scopul de a inlocui energia electrica furnizata de reteaua electrica.
Pe masura ce intregul glob devine dependent de electricitate, mobilitatea bateriilor joaca un rol si mai important in viata de zi cu zi.
Descoperirea bateriei:
Broastele moarte au condus la inventarea pilelor si bateriilor electrice. In 1786, omul de stiinta italian Luigi Galvani a descoperit ca broastele disecate se contractau cand le atingea cu bisturiul sau. Apoi din intamplare el a descoperit ca picioarele puteau fi facute sa se miste doar prin atingerea lor de metal. Galvani era pus in incurcatura in ceea ce privea natura acestui fenomen, si sursa lui.
Raspunsul a fost dat in anii 1790 de omul de stiinta italian Alessandro Volta. Picioarele broastelor se contactasera deoarece lichidele din interiorul lor reactionau la contactul cu doua metale diferite: alama si fierul. Aceasta combinatie forma o pila electrica simpla si curentul produs de aceasta facea sa se contracte muschii picioarelor broastei.
Volta a facut apoi o pila electrica punand o hartie umeda intre discuri de cupru si zinc. Aceasta pila era extrem de slaba, dar Volta a conceput curand pile si baterii practice. Una dintre baterii consta dintr-o coloana de pile electrice facute din placi de zinc si argint cu separatoare de hartie imbibate in saramura. Acest tip de baterie se numea pila voltaica. 
Pila voltaica originala folosea discuri din zinc si argint si un separator poros dintr-un material nonconducator, saturat de apa sarata. Experimentele cu diferite combinatii de metale si electroliti au continuat in urmatorii 60 de ani.
Johann Ritter a demonstrat pentru prima oara elementele unei baterii reincarcabile in 1802, dar totusi acestea au ramas o curiozitate de laborator, pana tarziu, in secolul dinamurilor actionate cu abur capabile sa le reincarce. 
In prima jumatate a sec XIX experimentele au continuat cu o varietate de combinatii de materiale cu electrozi pozitivi/negativi si diversi electroliti. Abia in anul 1860 stramosii bateriilor din zilele noastre au fost descoperiti, respectiv George Leclanche a construit prima baterie din carbon-zinc.
Bateriile secundare dateaza dupa 1860, cand Raymond Gaston Plante a inventat bateria plumb-acid.
Tipuri de celule electrice:
Elementele galvanice primare trebuie inlocuite cand substantele lor chimice s-au transformat atat de mult incat ele nu mai pot produce un curent util. Elementele galvanice secundare sunt reincarcabile. Curentul electric de la o instalatie de incarcare, de obicei alimentata de la retea, este trecut prin celulele electrice descarcate. Substantele chimice initiale sunt refacute facand astfel celulele din nou utilizabile. Sarcina care intra in pile in timpul incarcarii este stocata ca energie chimica si se acumuleaza treptat. Din acest motiv bateriile din elementele galvanice secundare sunt adesea numite baterii de acumulare, sau acumulatoare. Ele se folosesc la masini si la unele aparaturi electrice de uz casnic, precum uneltele electrice reincarcabile.
Celulele de combustie nu necesita reincarcare, in ele se introduc substantele chimice de fiecare data cand se foloseste electricitatea. Acestea sunt mult prea costisitoare pentru aplicatiile uzuale si sunt folosite doar in unele statii spatiale.
Bateria Nichel-Cadmiu(NiCd):
Bateria nichel-cadmiu (frecvent abreviat NiCd sau NiCad) este un tip de baterie reincarcabila ce foloseste hidroxid de oxizi de nichel si cadium ca electrozi Exista doua tipuri de baterii NiCd: sigilate si ventilate.
Tehnologia bateriei alcalina cu nichel isi are originea in 1899 cand Waldmar Jungner a inventat o astfel de baterie. Materialele erau scumpe comparate cu alte tipuri de baterie ce existau atunci si folosul sau a fost limitat la aplicatii speciale. In 1932, materialele active erau depozitate inauntrul unui electrod poros placat cu nichel si in 1947 a inceput cercetarea unei baterii etanse NiCd ce recombina gazele interne generate in timpul incarcarii, in loc sa le elimine. Aceste avansari au condus la bateria moderna etansa NiCd pe care o folosim azi.
Utilizare:
Celulele sigilate NiCd pot fi utilizate individual, asamblate sau in baterii care contin doua sau mai multe celule. Bateriile de dimensiuni reduse NiCd sunt utilizate pentru electronice portabile si jucarii , folosind adesea celulele fabricate de aceleasi dimensiuni ca celulele primare. Cand celulele NiCd sunt substituite pentru celule primare, tensiunea la borne si capacitate mai mica amperi/ora poate reduce performantele in comparatie cu celulele primare. Celulele foarte mici sunt uneori folosite in echipament fotografic, lampi de mana (sau lanterna lanterna), jucarii etc
Bateriile NiCd mai performante sunt folosite la telefoane mobile, iluminatul de urgenta si alte aplicatii. Cu un nivel relativ scazut de rezistenta interna , o baterie NiCd poate alimenta obiecte ce consuma un nivel mare de curent. Acest lucru le face alegerea favorabila pentru telecomenzile modelelor la scara a elicoptelelor, masini teleghidate, blitul aparatelor foto profesionale, etc. Bateriile mai mari sunt utilizate ca baterii pentru pornirea aeronavelor, vehicule electrice etc.
Comparatia cu alte baterii:
Recent, nichel-metal hidrura ( Ni-MH ) si baterii litiu-ion ( Li-ion ) au devenit disponibile pe piata, fiind destul de ieftine, rivalizand NiCd in pret. In cazul in care densitatea de energie este important, bateriile Ni-Cd sunt acum in dezavantaj in comparatie cu Ni-MH si Li-ion. Cu toate acestea, bateriile Ni-Cd sunt inca foarte utile in aplicatii care necesita o rata foarte mare de descarcare de gestiune, deoarece Ni-Cd pot suporta astfel de descarcari de gestiune cu nici un prejudiciu sau pierdere de capacitate, desi reincarcare fara golire completa poate avea oarecum un efect opus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baterii Reincarcabile - Acumulatori.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!