Aldehida Acetica

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati:
Aldehida acetica a fost, descoperita pentru prima data in anul 1781 de catre chimistul Carl Wilhelm Scheele intr-o incercare de a oxidare a etanolului de mangan , in prezenta acidului sulfuric ,insa concretizarea a venit de la chimistul Justus Liebig , in colaborare cu Johann Wolfgang Dobereiner in anul 1835, numind acest compus aldehida. Acetaldehida este o subsatnta incolora, volatila si miscibila cu apa si aproape in toti solventii organici.Simtul mirosului este perceputa la doze foarte mici (0,05 suficient ppm), ca un miros de fructe ( mere verzi) si devine sufocant .Este foarte reactiva, inflamabila (punctul de fierbere: 20,2 ? C). Acesta poate sa reactioneze cu oxidanti puternici, cum ar fi, cu halogen, amoniac, amine, alcooli, cetone, fenoli, anhidride acide, hidrogen sulfurat, cianuri. 
Carl Wilhelm Scheele(1742-1786)
Justus Liebig(1803-1873)
Denumire produs:acetaldehida sau etanal;
Formula chimica:CH3COH
Producator: compania Ecros Industrial S.A,din Spania fabrica aceasta substanta din anul 1989.
Punct de fierbere:20.8 ?C
Punct de topire:-123,5?C
Limite de explozie:limitele de explozie sunt curpinse intre:limita inferioara 4% si limita superioara 57%
Termen de valabilitate:3 ani de la data fabricatiei.
Obtinere:
In 2003 productia globala de aldehida acetia a fost de 10 tone pe an,principala metoda de productie fiind oxidarea etenei in solutie apoasa in prezenta cataliztorilor clorura de paladiu si clorura de cupru la temperature camerei, prin intermediul procesului Wacker:
CH2=CH2+ PdCl2+H2O CH3CHO +Pd+ 2HCl
Pd+2CuCl2 PdCl2+2CuCl
2CuCl+2HCl+ 1/2 O2 2CuCl2 +H2O
CH2=CH2+ 1/2 O2 CH3CHO
o dehidrogenarea alcoolului izopropilic,accesibil prin hidratarea propenei;
o prin oxidarea etalonului cu bircomat de potasiu si acid sulfuric,sau cu aer la 550?C,pe catalizator de argint;
CH3--CH2OH +  1/2 O2 CH3 - CHO +H2O
o in laborator ,un procedeu obisnuit de obtinere este depolimerizarea paraaldehidei prin incalzire in prezenta de acid sulfuric;
o in industrie aldehida acetica se poate prepara prin hidratatea catralitica a acetililenei reactive numita Kucerov.Acetilena si apa reactioneaza intre ele ,in prezenta catalizatorului suflar de mercur,la temperature de 80-100?C si presiune de 1.3 atmosfere.Produsul de reactive este un amestec de acetaldehifa,acid acetic,crotonaldehida,bioxid de carbon,acetilena nereactionata si rasini,din care se separa ,ca fiind valorosi,acetaldehida,crotonaldehida si acetilena prin raciri successive la
85-60-40?C;
+H2O H-C=C-H H 
HC? CH H OH CH3-C O 
Acetilena ( HgSO4) Alcool vinilic Acetaldehda 
o din acetilena prin intemediul eterului metilvinilic in 2 etape:
- obtinerea etreului metilvinilic din acetilena si metanol,reactive realizata la 160?C si 16 atmosfere,in prezenta unor cantitati mici de hiroxid de potasiu dizolvat in metanol ,drept catalizator;
HC?CH + CH3OH CH2 = CH -O -CH3
Eter metilvinilic
- hidrozila etereului metilvinilic,cu obtinere de acetaldehida si metanol,reactive realizata la 80-100?C si 1-2 atmosfere,in prezenta unor mici cantitati de acid sulfuric sau fosforic drept catalizatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aldehida Acetica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!