Windows Vista

Extras din referat

Ce aduce noul val?
Windows, Windows si iar Windows. Nu prea auzim de altceva cand vine vorba de sisteme de operare destinate oamenilor obisnuiti, fara notiuni avansate in ale operarii calculatoarelor. Intr-adevar, acest sistem de operare a facut "ravagii" (la propriu) atunci cand a fost introdus, la inceputul anilor '90 - ma refer la versiunea cu interfata grafica - Windows 3.1 - si la celebrul Windows '95. Cum realitatile hardware si software se schimba de la saptamana la saptamana, era normal ca versiunile sistemului de operare sa devina din ce in ce mai avansate si, totusi, din ce in ce mai usor de utilizat. Si iata ca dupa aproximativ 5 ani de asteptare, ani in care am utilizat, cei mai multi dintre noi, Windows XP, vine randul unei noi generatii sa iasa la rampa - este vorba de Windows Vista.
Vom trece in revista (ca tot e revista!) cate ceva despre noutatile pe care le aduce acest nou sistem de operare ce va fi lansat oficial la inceputul anului 2007.
O privire in trecutul nu prea indepartat...
... ne poate lamuri mai bine asupra stadiilor prin care a trecut Windows Vista.
Dezvoltarea acestui sistem de operare, noua versiune a Microsoft Windows, s-a desfasurat pe parcursul catorva ani, incepand cu luna mai a anului 2001, inainte de lansarea Windows XP, si pana in 2006. 
La inceput, s-a dorit a fi livrat spre sfarsitul anului 2003, ca un pas mic intre Windows XP si "Blackcomb" (cunoscut astazi sub numele de Windows "Vienna"). 
Intr-adevar, Longhorn, numele original al Vista, a fost o aluzie fina asupra a ce dorea sa insemne: in timp ce Whistler si Blackcomb sunt statiuni mari de ski din British Columbia, Longhorn este numele unei trecatori intre cei doi munti pe care vizitatorii din Whistler trebuie sa o parcurga pentru a ajunge la Blackcomb. 
Fazele de dezvoltare timpurii ale urmatoarei versiuni de Windows au fost caracterizate in general ca fiind imbunatatiri mici si update-uri pentru Windows XP. 
Ocazional, build-uri (versiuni) ale Longhorn au ajuns pe retelele de file sharing populare, cum ar fi IRC, BitTorrent, eDonkey si numeroase newsgroup-uri, interesul pentru Windows fiind, bineinteles, foarte crescut.
Majoritatea build-urilor Longhorn si Vista erau identificate de o eticheta care era intotdeauna afisata in coltul din dreapta-jos al ecranului. Numerele de build mai mari nu insemnau automat ca erau incorporate ultimele functii ale fiecarei echipe de dezvoltare de la Microsoft. 
In general, o echipa care lucra la o anumita functie sau subsistem a generat propriile build-uri pe care dezvoltatorii o testau; cand codul era declarat stabil, toate schimbarile erau incorporate in versiunea principala.
In decursul timpului, Longhorn a asimilat multe din noile functii si tehnologii care se doreau a fi implementate in Blackcomb, fapt ce a dus la amanarea de cateva ori a datei de lansare. Multora dintre dezvoltatorii Microsoft li s-au dat sarcini de imbunatatire a securitatii Windows XP. 
Confruntat cu mai multe intarzieri si griji cu privire la numarul mare de noi functii implementate, Microsoft a anuntat pe data de 27 august 2004 ca va face schimbari importante. 
Dezvoltarea Longhorn a fost practic luata de la inceput, construindu-se pe codul de baza al Windows Server 2003 si reincorporand doar functiile care vor fi disponibile in versiunea sistemului de operare care va fi lansata. 
Unele functii care au fost anuntate in prealabil - cum ar fi WinFS si NGSCB (Next-Generation Secure Computing Base) - au fost abandonate sau amanate.
Dupa ce Longhorn a fost redenumit Windows Vista la mijlocul anului 2005, a fost initiat un program de testare in stadiu beta fara precedent pana in ziua de astazi, implicand sute si mii de voluntari si companii. 
In septembrie 2005, Microsoft a inceput sa livreze in mod regulat beta-tester-ilor CTP-uri (Community Technology Previews).
Ce aduce nou Windows Vista?
Raspuns: o multime de tehnologii noi, menite sa usureze si sa faca mai placuta interactiunea om-calculator. Poate ca aceasta "definitie" pare subiectiva, insa la finalul acestui articol cred ca veti fi convinsi ca daca aveti un PC cu hardware care suporta Vista, atunci el "merita" noua versiune a sistemului de operare de la Microsoft, atat de mult asteptata.
Windows Aero
Nu, sistemul de operare nu va fi livrat impreuna cu un simulator de zbor! Windows Aero este numele noii interfete grafice cu utilizatorul (GUI) si a unui stil vizual in Windows Vista. Numele sau este acronimul de la Authentic, Energetic, Reflective and Open.
Spre deosebire de versiunile anterioare ale Windows, Vista va furniza doua tipuri de experiente grafice cu utilizatorii: unul de baza, pentru sistemele entry-level, si unul mai dinamic din punct de vedere vizual - Windows Aero. Ambele ofera o experienta de navigare noua si intuitiva, care va ajuta la gasirea si organizarea mai usoara a aplicatiilor si fisierelor, insa Aero chiar este ceva deosebit pentru Windows.
Un element care poate fi usor de observat in cadrul Aero este efectul transparent Aero Glass, care presupune reflexii dinamice si animatii cursive. Ferestrele de "sticla" creeaza un mediu deschis si usor si ajuta mai bine la concentrarea atentiei pe continut. Doua caracteristici noi ale noii interfete Aero, Windows Flip si Windows Flip 3D, furnizeaza o noua modalitate de a gestiona ferestrele de pe desktop, astfel incat sa poata fi percepute intr-un mod special din punct de vedere vizual si totusi convenabil, per total. Trecand peste noua grafica si imbunatatirea vizuala, Windows Aero face PC-ul sa se comporte la fel de elegant si de profesional pe cat pare, bineinteles, cu hardware-ul potrivit. Manevrarea mai usoara a ferestrelor, stabilitatea grafica marita si efectele vizuale fara cusur sunt si ele argumente in favoarea Windows Aero.


Fisiere in arhiva (1):

  • Windows Vista.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!