WiMAX - Comparatie cu Wireless LAN

Extras din referat Cum descarc?

Descriere WiMAX
WiMAX, o tehnologie pentru conectarea rapida fara fir la Internet, pe arii foarte largi. Daca pana acum tehnologia WiFi asigura accesul la Internet wireless pe arii restranse, limitate la cateva sute de metri, WiMAX ofera cu adevarat mobilitate, asigurand conectarea la Internet pe zone largi, de pana la 50 de kilometri si fiind o alternativa viabila la conexiunile ,,clasice" prin cablu.
WiMAX este tehnologia care ne va permite sa ne conectam pe arii mai mari si la viteze de transfer mai bune, este tehnologia wireless care va oferi posibilitatea sa acoperim zone mari cu acces broadband. Din acest punct de vedere, ce am avut pana acum au fost fie conexiuni de mare viteza insa pe arii limitate - daca vorbim de conexiuni prin cablu, la care trebuia sa fim conectati - fie posibilitati de conectare wireless pe suprafete mari, insa pe latimi de banda mici. Ceea ce face WiMAX este sa incerce sa combine aceste doua lucruri, deci sa ofere conectivitate broadband de mare capacitate pe distante mari - acesta este principalul avantaj.
Dincolo de aceasta, tehnologia aduce in fata utilizatorilor niste beneficii care ar insemna noutati din punct de vedere tehnologic si anume interoperabilitate. Intel este o companie care a incercat intotdeauna sa dezvolte produse si tehnologii bazate pe standarde. Daca de exemplu cumparam un dispozitiv de la un producator sau altul, acest standard va insemna interoperabilitatea si posibilitatea ca echipamentele sa comunice intr-un standard deschis, asemenea telefoniei mobile: daca ai doua telefoane de la doua companii diferite poti sa vorbesti fara nici o problema in retea cu acestea.
Din punct de vedere al serviciului, implementare tehnologiei va insemna implicarea unor operatori. Business-ul este in mana operatorilor, care vor oferi servicii catre utilizatorii finali. Putem sa vorbim aici de servicii de Voice Over IP, dincolo de simpla conectare la Internet, de monitorizare, de securitate, servicii medicale la distanta, deci nu simpla conectivitate ci efectiv servicii adaugate.
WiMAX vine undeva sa se intrepatrunda intre ceea ce inseamna tehnologia existenta pentru wireless care inseamna tehnologia WiFi, adica o tehnologie indoor, cu conectare prin asa-numitele access point-uri - punctele de acces wireless - cu chipset-urile deja integrate in notebook-uri. WiMAX se vrea sa fie pasul urmator, in masura in care cu un singur punct de acces se poate acoperi o zona metropolitana. Putem sa vorbim de zonele metropolitane acoperite de WiMAX, care ofera conectivitate broadband in adevaratul sens al cuvantului, fiind - sa spunem - o tehnologie care va coexista intre celelalte tehnologii existente, deci undeva intre tehnologia 3G si WiFi. Va insemna acoperirea de suprafete mari utilizand tehnologia WiMAX, care in special este focalizata pe ceea ce inseamna transferul de date. 
Daca astazi vedem ca majoritatea utilizatorilor devin din ce in ce mai mobili, necesitatea de conectivitate este una din ce in ce mai mare.
Din punct de vedere strategic, producatorii importanti de echipamente de telecomunicatii s-au axat pe implementarea unor tehnologii conforme cu standardele in vigoare, oferind insa solutii "inchise", proprietare - care aduc cu sine mari probleme de interoperabilitate la toate nivelele (fizic, operational, al serviciilor). Astfel de solutii nu au oferit raspunsul la toate cererile operatorilor, fiind destul de putin adaptive si, in plus, au creat si o dependenta fata de furnizorul de echipamente.
S-a lansat conceptul de "mediu de telecomunicatii deschis" si, prin analogie, "tehnologie deschisa" (open). Putem, astfel, vorbi de "Open WIMAX" - o idee revolutionara ce permite operatorilor sa aleaga combinatia cea mai potrivita de furnizori si parteneri pentru a satisface cat mai bine cerintele propriilor clienti. In acelasi timp, Open WIMAX ofera garantia unei interoperabilitati mult mai bune intre furnizorii de echipamente (ca si orice tehnologie deschisa), ceea ce nu poate fi decat in avantajul operatorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • WiMAX - Comparatie cu Wireless LAN.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!