Vitezele de Lucru

Extras din referat Cum descarc?

Vitezele ceasului unui pc inseamna defapt frecventa lui, exprimata de obicei in perioade sau cicluri pe secunda. Frecventele de tact sunt controlate de un oscilator cu cristal care este compus dintr-o lama de cuart montata intr-un mic container metalic. La sistemele mai noi, circuitele oscilatorului sunt incluse in setul de cipuri de pe placa de baza, deci este posibil ca pe placile mai noi sa nu mai gasiti aceasta componenta separat. Daca se anplica o tensiune a cuartului , el incepe sa vibreze [sa oscileze] dupa o armonica determinata de forma si marimea lamei de cristal. Acest curent alternativ se numeste semnal de tact [ceas] si sonstituie baza de timp necesara functionarii calculatorului. Un calculator uzual lucreaza la o frecventa de milioane de cicluri pe secunda, deci viteza are o valoare exprimata in megahertzi. [un hertz este egal cu un ciclu/secunda]. Un semnal de curent alternativ seamana cu unda unusoidala, distanta dintre 2 puncte de maxim succesive ale sinusoidei definind frecventa.
O perioada [un ciclu] este cel mai mic element de timp al procesorului. Orice operatie necesita cel putin o perioada; de obicei, are nevoie de mai multe perioade. De exemplu, pt a transfera date de la si spre memorie, un processor modern, cum este Pentium III, are nevoie de cel putin 3 perioade de tact pt sase transferuri consecutive. Peroadele suplimentare pt primul transfer sunt denumite de obicei, perioade de asteptare [wait]. O perioada de asteptare -waitestate- este un tact al ceasului in care nu se intampla nimic, pentru a nu perminte procesoruluisa o ia inaintea restului pc-ului.
Timpul de acces pentru executarea instructiunilor este, de asemenea, variabil.
- 8086 si 8088. Procesoarele oricinale 8086 si 8088 au nevoie , in medie, de 12 perioade de tact pentru a executa o instructiune;
- 286 si 386. Au imbunatatita rata la aproximativ 4,5 cicluri pe instructiune;
- 486. Cipul 486 si majoritatea celorlalte procesoare compatibile Intel de a patra generatie, ca MD 5x86, micsoreaza in continuare valoarea pana la aproximativ 2 cicluri de instructiune.
- Pentium, seria K6. Arhitectura Pentium si celelalte procesoare compatiblie Intel de a 5-a generatie, ca acela de AMD si CYRIX, poseda 2 canale gemene de executare a instructiunilor, precum si alte imbunatatiri ce asigura executarea uneia sau a doua instructiuni pe ciclu;
- Pentium Pro, Pentrium II/III/4/Celeron si Athlon/Duron. Aceste procesoare P6 si P7 pot executa 3 sau mai multe instructiuni pe un ciclu.
Principalul motivpt care 486 este mai rapid in comparative cu 386 este faptul ca primu executa de doua ori mai multe instructiuni in aceelasi nr de cicluri. Acelasi lucru este valabil pt un Pentium: acesta executa aproximativ de 2 ori mai multe instructiuni intr-un nr dat de cicluri decat un 486.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitezele de Lucru.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!