Virusii

Extras din referat Cum descarc?

Istoria virusilor de calculatoare este lunga si interesanta. Dar ea a devenit cu adevarat palpitanta abia din momentul in care a inceput sa se dezvolte industria PC-urilor. Pe masura ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibila si accesarea a mai mult de un program intr-un singur computer. In acelasi timp, s-a manifestat si o reactie impotriva a tot ceea ce insemna computerul. Aceasta tendinta are radacini mai vechi, dar impactul computerelor de tip PC a fost asa de mare, incat si reactiile impotriva acestora au inceput sa se faca mai evidente. 
In anul 1986, niste programatori de la Basic&Amjad au descoperit ca un anumit sector dintr-un floppy disk contine un cod executabil care functiona de cate ori porneau computerul cu discheta montata in unitate. Acestora le-a venit ideea inlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie si putea fi astfel copiat in orice discheta si lansat de pe orice calculator de tip PC. Ei au numit acest program virus, ocupand doar 360 KB dintr-un floppy disc. 
In acelasi an, programatorul Ralf Burger a descoperit ca un fisier poate fi facut sa se autocopieze, atasand o copie intr-un alt director. El a facut si o demonstratie despre acest efect pe care l-a numit VirDem (Virus Demonstration). Acesta a reprezentat un prim exemplu de virus, autentic dar destul de nevinovat, intrucat nu putea infecta decat fisierele cu extensia .COM. 
La scurt timp au inceput sa apara numerosi virusi, fabricati peste tot in lume. Ei au evoluat rapid, luand diverse forme si ingloband idei din ce in ce mai sofisticate. 
Iata o scurta dar spectaculoasa evolutie a fabricarii in serie in toate colturile lumii si lansarii pe piata a virusilor: 
- in anul 1990 erau cunoscuti si catalogati 300 de virusi 
- in anul 1991 existau peste 1000 de virusi 
- in anul 1994 erau inregistrati peste 4000 de virusi 
- in anul 1995 s-au inregistrat peste 7000 de virusi 
Anul 1995 este cunoscut ca fiind si anul in care a inceput sa apara conceptul de macrovirus, devenind in scurt timp o adevarata amenintare, deoarece erau mult mai usor de fabricat decat parintii lor virusii. Acestia nu erau adresati numai anumitor platforme specifice, precum Microsoft Word pentru Windows 3.x/95/NT si Macintosh, astfel incat ei puteau fi folositi pentru orice program, usurandu-se calea de aparitie a cunoscutilor microvirusi care au infestat fisierele la acea vreme produsul Lotus AmiPro. 
Primul dintre macrovirusi a fost cel folosit in Word si Word Basic. In luna iulie 1996 a aparut si primul microvirus cunoscut sub numele ZM.Laroux care era destinat distrugerii produsului Microsoft Excel. 

Ce este un virus de calculator?
Nu ne-am propus in aceste capitole sa lamurim complet problema si sa discutam toate particularitatile referitoare la virusii calculatoarelor. Ne-am propus doar sa abordam acest subiect din punct de vedere al realitatii obiective, pornind de la faptul ca acesti virusii exista, sunt o realitate de multa vreme si fac mult rau. Ne-am propus, totodata, sa intelegem mai bine ce reprezinta acesti virusi ai calculatoarelor, cum se raspandesc ei, ce ameninta si cum ne putem apara impotriva lor. In fine, vom prezenta cateva exemple, dintre cele mai concludente, si vom descrie pagubele produse. In fine, vom discuta si despre metodele practice de a combate acest flagel. 
Mai precizam ca aceste capitole nu au deloc pretentia de a epuiza subiectul. Ele se adreseaza acelor utilizatori care folosesc calculatorul aproape zilnic dar nu-l cunosc suficient de bine. Ca urmare, nu vom oferi nici un lucru nou pentru programatorii, inginerii de sistem sau administratorii de sisteme, baze de date sau aplicatii. Cu alte cuvinte, nu-i vom putea ajuta in mod deosebit pe adevaratii specialisti ai calculatoarelor, interesati de aceasta problema in cele mai mici detalii. 
A fost cu adevarat o mare surpriza pentru omenire atunci cand a descoperit, acum cateva decenii, si a trebuit sa accepte ideea existentei unor virusi de alta natura decat cea biologica. 
Un virus de calculator, sau virus informatic asa cum i se mai spune, nu este altceva decat un program de dimensiuni mici, construit cu scopul de a face o gluma sau de a sabota pe cineva. Acest program are, de regula, proprietatea ca se autoreproduce, atasandu-se altor programe si executand operatii nedorite si uneori de distrugere. 
Dimensiunile mici ale programului-virus reprezinta o caracteristica importanta, intrucat autorii tin foarte mult ca produsul lor cu intentii agresive sa nu fie observat cu usurinta. 
Asa cum am mentionat deja, cand un virus infecteaza un disc, de exemplu, el se autoreproduce, atasandu-se la alte programe, inclusiv la programele vitale ale sistemului. Ca si in cazul unui virus real, efectele unui virus al calculatorului pot sa nu fie detectate o perioada de mai multe zile sau saptamani, timp in care, orice disc introdus in sistem poate fi infectat cu o copie ascunsa a virusului. 
Atunci cand apar, efectele sunt diferite, variind de la mesaje glumete la erori in functionarea programelor de sistem sau stergeri catastrofice a tuturor informatiilor de pe un hard disk. De aceea nu este indicat sa se plece de la ipoteza ca un virus nu inseamna ceva mai mult decat o gluma. 
In general, cei care construiesc virusi sunt programatori autentici, cu experienta bogata si cu cunostinte avansate in limbajul de programare pe care il folosesc. Elaborarea de virusi este uneori si o activitate de grup, in care sunt selectati, antrenati si platiti cu sume uriase specialistii de inalta clasa. 
Virusul informatic este, asadar, un program rau intentionat, introdus in memoria calculatorului, care la un moment dat devine activ, atacand prin distrugere sau alterare fisiere sau autocopiindu-se in fisiere aflate pe diferite suporturi magnetice. Fiecare program infectat poate la randul sau sa infecteze alte programe. 
Virusul este caracterizat de urmatoarele proprietati: 
- poate modifica fisiere si programe ale utilizatorilor, prin inserarea in acestea a intregului cod sau numai a unei parti speciale din codul sau 
- modificarile pot fi provocate nu numai programelor, ci si unor grupuri de programe 
- are nevoie si poate sa recunoasca daca un program a fost deja infectat pentru a putea interzice o noua modificare a acestuia. 
Fiecare virus se autoidentifica, in general pentru a evita sa infecteze de mai multe ori acelasi fisier. Identificatorul recunoscut de virus are sensul de "acest obiect este infectat, nu-l mai infectez".


Fisiere in arhiva (1):

  • Virusii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!