Unitatea Floppy si Discheta

Extras din referat Cum descarc?

Inventarea unitatii de floppy disc este atribuita in general lui Alan Shugart, spre sfarsitul anilor'60, pe cand acesta era angajatul firmei IBM. Unitatea a fost creata in 1967, in laboratoarele IBM din San Jose, unde Shugart conducea colectivul care se ocupa cu aceasta problema. De fapt ideea apartine lui David Noble, unul dintre inginerii principali ai lui Shugart, cel care a produs discul flexibil cu diametrul de 8 inci si invelis de protectie cu captuseala textila. In 1969 Shugart paraseste firma IBM pentru Memorex, luand cu el mai mult de 100 dintre inginerii companiei IBM. In anul 1973, dupa ce paraseste si firma Memorex luand iarasi cu el o parte a asociatilor, infiinteaza societatea Shugart Associates care-si propune optimizarea si producerea unitatilor de floppy disc. Interfata acestor unitati, pusa la punct de Shugart, este si astazi de baza pentru toate unitatile de floppy disc cu care sunt dotate calculatoarele personale. Aceasta interfata a fost folosita si de catre IBM, care si-a creat astfel posibilitatea de a utiliza unitati de floppy disc independente, create de alti producatori, evitand efortul dezvoltarii unor solutii proprii. 
Partile componente ale unitatilor de floppy disc
Capete de citire/scriere
In mod normal unitatile de floppy disc moderne au doua capete de citire/scriere, ceea ce le confera calitatea de unitati ,,dubla fata". O astfel de unitate foloseste unul dintre capete pentru o fata a dischetei, iar pe cel de-al doilea pentru cealalta fata, astfel incat discheta poate fi scrisa sau citita pe ambele fete. La inceput, calculatoarele personale erau dotate cu unitati de floppy disc ,,simpla fata" (primul PC a avut o astfel de unitate), dar astazi astfel de unitati nu mai sunt decat o amintire. Primul cap este cel de jos. Unitatile ,,fata simpla" nu au decat capul de jos, in locul capului de sus avand un brat presor cu o pernita de pasla. Un alt amanunt privitor la unitatile cu doua capete este faptul ca cele doua nu sunt suprapuse exact. Capul de sus este deplasat cu 4 sau 8 piste (in functie de tipul unitatii) inspre interiorul dischetei fata de capul de jos, astfel incat termenul de ,,cilindru", folosit in mod conventional, ar trebui inlocuit, pentru mai multa corectitudine, cu acela de ,,con".
Mecanismul capului este miscat de un motor numit ,,dispozitiv d actionare a capului". Capetele se pot misca in linie dreapta, inainte si inapoi, pe suprafata dischetei, in vederea pozitionarii pe pista dorita. Datorita faptului ca cele doua capete sunt montate pe acelasi mecanism de deplasare, miscarea lor nu este independenta ci simultana. Capetele sunt confectionate din feroaliaje moi care incorporeaza bobinele electromagnetice. Fiecare cap are o structura complexa, fiind alcatuit dintr-un cap de inregistrare centrat intre doua capete de stergere de tip ,,tunel" in cadrul aceluiasi ansamblu.
Metoda de inregistrare este denumita ,,stergere tunel"; pe masura ce este inregistrata o pista, capetele de stergere, care vin in urma capului de inregistrare, sterg zonele periferice ale pistei, ceea ce duce la formarea unei piste mai curate. Datele sunt fortate astfel in cadrul unei zone inguste pe fiecare pista. Prin aceasta actiune se impiedica aparitia interferentelor (datele de pe piste adiacente nu se influenteaza unele pe altele). In acelasi timp, prin eliminarea marginilor laterale ale pistei, sunt indepartate semnale a caror amplitudine este din ce in ce mai mica si care din aceasta cauza ar putea crea probleme.
Alinierea capetelor inseamna pozitionarea acestora tinand cont de pistele pe care trebuie sa le citeasca sau sa le scrie. Alinierea se poate verifica numai cu dischete etalon create pe masini aliniate perfect. Astfel de dischete pot fi procurate in vederea verificarii alinierii propriilor unitati de floppy disc.
Cele doua capete sunt apasate pe discheta de niste arcuri, presand-o usor de o parte si de alta, astfel incat in timpul operatiilor de scriere sau citire capetele sunt in contact direct cu suprafata dischetei. Cum turatia unitatilor de floppy disc cu care sunt dotate calculatoarele personale nu depaseste 300 sau 360 rot/min, nu apar probleme de frictiune deosebite. Unele tipuri mai noi de dischete sunt acoperite cu teflon sau alte materiale care reduc frecarea si permit o miscare mai usoara a dischetei intre capete. Ca urmare a contactului dintre discheta si capete, pe aceasta se formeaza cu timpul depuneri de oxizi proveniti din materialul dischetei. Aceste depuneri trebuie curatate periodic in cadrul actiunilor de service sau de intretinere preventiva.
Pentru ca citirea sau scrierea sa se execute corect, capetele trebuie sa fie in contact direct cu suportul magnetic al dischetei. Particule foarte mici de oxid, praf, murdarie, precum si amprente, fum sau fire de par pot provoca probleme la citirea sau scrierea dischetei. In urma testelor efectuate de producatorii de dischete si unitati de floppy disc, s-a constatat ca un spatiu de 0,000032 inci (0,8 microni)intre capete si suportul magnetic poate provoca erori de citire/scriere. Acum este de inteles importanta acordata manipularii dischetelor si evitarea atingerii sau contaminarii suportului magnetic. Dischetele de 3 1/2 inci sunt protejate excelent de invelisul rigid si de sistemul de inchidere a fantei de acces a capului. In schimb, dischetele de 5 1/4  inci nu beneficiaza de aceeasi protectie, astfel ca se impune o grija sporita in manipularea lor.
Placile cu circuite
O unitate de floppy disc contine totdeauna una sau mai multe placi ,,logice", placi cu circuite electronice folosite la comanda capetelor de citire/scriere, a dispozitivului de actionare a capului, a motorului de antrenare a dischetei, a diferiti senzori si a altor componente. Placa logica reprezinta interfata unitatii de floppy disc cu controlerul din calculator. 
Interfata standard folosita in toate calculatoarele personale pentru unitatile de floppy disc este interfata Shugart Associates SA-400. Aceasta interfata, inventata de Shugart in anii'70, a constituit baza pentru majoritatea interfetelor de floppy disc. Alegerea acestei interfete ca standard industrial a creat posibilitatea achizitionarii de unitati de floppy disc individuale care pot fi cuplate direct in calculatorul propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Unitatea Floppy si Discheta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!