Structura si Functionarea unui Calculator

Extras din referat Cum descarc?

A. Componentele principale ale unui calculator personal sunt:
- monitorul (sau display-ul) - dispozitivul cu ajutorul caruia un PC poate prezenta informatii utilizatorului;
- tastatura - dispozitivul ce foloseste la introducerea de informatii ,,in" calculator (date sau comenzi);
- unitatea centrala - de fapt ,,creierul" care coordoneaza intreaga activitate a unui calculator personal. De aici se solicita informatii pe care utilizatorul le va introduce de la tastatura sau se afiseaza rezultatele pe monitor. Tot in unitatea centrala sunt realizate prelucrarile de date prin executarea unui program. Importanta deosebita a unitatii centrale este evidenta incat caracteristicile principale ale unui calculator personal sunt date de caracteristicile si parametrii de functionare ai unitatii centrale.
- imprimanta - dispozitivul cu ajutorul caruia rezultatele obtinute cu ajutorul calculatorului pot fi tiparite pe hartie. Pe monitor acestea sunt volatile si deseori nu pot fi utilizate ca atare. Odata tiparite pe hartie ele devin un bun definitiv castigat.
- mouse-ul - ca functionalitate este foarte asemanator cu tastatura, deoarece prin intermediul lui sunt comunicate informatii catre calculator;
- scanner-ul - este un dispozitiv care realizeaza ,,citirea" unei fotografii, a unui desen, etc. Imaginea citita cu ajutorul scanner-ului va putea fi afisata pe monitorul calculatorului, eventual preluata si apoi tiparita. Scanner-ul mareste considerabil aria de utilizare a calculatoarelor personale.
Toate acestea reprezinta partea ,,vizibila" a unui calculator personal, exista si o parte ,,nevazuta" a sa, care de fapt ii asigura functionarea.
B. Structura interna si modul de functionare
Componentele ,,interne" cele mai importante care asigura functionarea unui calculator personal sunt:
- micropocesorul - reprezinta ,,creierul" intregului calculator, coordonatorul tuturor operatiilor ce sunt efectuate de catre acesta. Fizic el este un circuit integrat, o componenta electronica formata dintr-o carcasa din plastic si picioruse metalice pentru conectare. Un microprocesor contine in interiorul sau zone care poarta numele de registre, in care se pot memora date de lungimi foarte mici. Intre toti registrii exista un registru care are un rol special si anume registrul IP (Instruction Program) Microprocesorul este conectat la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul magistralei de date si al magistralei de comenzi (prin care circula datele si respectiv comenzile).
- memoria interna - este alcatuita din mai multe parti de dimensiune egala, care sunt denumite locatii de memorie, numerotate in ordine incepand cu valoarea 0. Aceste ,,etichete" puse pe locatiile de memorie se cheama adrese de memorie. Fizic memoria interna este formata din mai multe circuite integrate, care au un aspect asemanator cu cel al microprocesorului. Si memoria interna este conectata la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul celor doua magistrale.
- Magistrala de date si magistrala de comenzi sunt manunchiuri de fire pe care circula comenzile, respectiv datele transferate intre componentele calculatorului. Fizic acestea sunt trasee de cupru pe o placa de circuit imprimat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si Functionarea unui Calculator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!