Stocarea Datelor Multimedia

Extras din referat Cum descarc?

Stocarea datelor multimedia se incadreaza in subiectul mult mai vast al stocarii datelor digitale. Subiectul este vast, deoarece de-a lungul timpului s-au imaginat tot felul de solutii pentru stocarea datelor, o componenta esentiala a oricarui sistem de calcul. Oricum, ne vom ocupa doar de cele recente, care sunt inca folosite. Articolele referitoare la acest subiect se centreaza in jurul a trei teme:
- medii fizice de stocare a datelor
- solutii hardware de stocare
- solutii software de stocare
Medii de stocare a datelor
1. CD-R (Compact - Disk Recordable)
Desi este un mediu optic care nu poate fi inscriptionat decat odata, CD-R sunt foarte folosite pentru ca sunt ieftine. Spre diferenta de CD-ROM, care sunt realizate industrial, pe baza de matrita, CD-R sunt inscriptionate cu ajutorul unei unitati CD-Writer, asemanatoare cu o unitate CD-ROM. Se citesc in aceleasi unitati ca si CD-ROM-urile standard, avand o organizare identica a informatiei.
Stocarea informatiei se bazeaza pe proprietatile optice ale unui strat subtire de "vopsea" incastrat in invelisul dur de polimer, de acea tehnologia se numeste DIP (Dye In Polymer).
Informatiile cuprinse sunt organizate pe o spirala a carei parcurgere se face de la interior spre exterior. Pistele sunt impartite in sectoare de aceeasi lungime fizica, de cate 2048 octeti. Suprafata utila a discului este impartita in trei zone inelare concentrice: inelul central (Lead In) cu o latime de 4 mm, inelul de date (Data) de 33 mm si inelul exterior (Lead Out) de un mm grosime.
Scrierea se face cu ajutorul unei raze laser de mare putere, care va marca puncte pe traseul spiralei, la anumite distante bine determinate. Zonele marcate se numesc "land", iar zonele neschimbate se numesc "pit". In punctele marcate, sub actiunea laserului, vopseaua devine mai transparenta. Trecerea de la un land la un pit sau invers este corespunzatoare starii 1, iar trecerea intre elemente identice corespunde starii 0.
La citire, un fascicol laser de intensitate mai scazuta baleiaza suprafata discului, iar acolo unde vopseaua a devenit transparenta este reflectat de stratul reflectorizant de pe suprafata opusa a discului, fiind captat de un element fotosensibil.
CD-R are 12 cm diametru si o capacitate de stocare de 650MB. Este un mediu mobil, care poate fi folosit si pentru distributie, dar in domeniul stocarii datelor multimedia se foloseste in jukebox-uri de zeci-sute bucati.
Unitatile CD-R au dat utilizatorilor posibilitatea de a crea propriile lor CD-uri. Dar, cu toate ca e o tehnologie foarte profitabila pentru distribuirea de informatii pe scara mica, e o alegere destul de proasta pentru stocare de masa. Dezavantajele principale sunt timpul mare de inscriptionare, necesitand o operatie de "premastering", incomoda si de lunga durata, capacitatea relativ redusa si viteza de transfer scazuta. Avantajul principal este pretul scazut.
2. CD-RW (Compact - Disk ReWritable)
Este compatibil cu CD-R si CD-ROM, utilizand aceeasi modalitate de dispunere a informatiei pe disc, are tot 12 cm diametru si o capacitate de 650MB, dar poate fi inscriptionat de mai multe ori.
CD-RW se bazeaza pe tehnologia "Phase Change", elaborata de Matsushita. Suprafata optica utila este un strat subtire de material cristalin, incastrata in invelisul protector de polimer. La scriere, un laser de mare putere parcurge suprafata discului, marcand anumite puncte. Sub actiunea laserului, materialul isi modifica starea din cristalin (reflectorizant) in amorf (intunecat). Citirea se face la fel ca la CD-R, cu diferenta ca acum raza laser este reflectata chiar de stratul activ, in punctele unde a ramas cristalin.
Deoarece informatia este procesata numai optic, nefiind folosite campuri magnetice, si datorita proprietatilor mecanice bune ale stratului de polimer, virtual nu exista nici o posibilitate de pierdere a datelor. In plus, un CD-RW poate fi reinscriptionat de minim 500.000 de ori. Toate acestea garanteaza o durata de viata estimata de circa 30 de ani.
Discurile RW necesita o intensitate mai mare a fascicolului laser la citire, datorita proprietatilor reflective mai slabe ale materialului cristalin, in comparatie cu CD-R, ceea ce a necesitat o minora modificare a unitatilor CD-ROM existente pe piata la aparitia acestei tehnologii. La ora actuala, toate unitatile CD-ROM pot citi discuri CD-RW.
3. Discurile magneto - optice MO (Magneto - Optical)
Discurile magneto-optice sunt o solutie foarte utilizata in sistemele high-end, datorita capacitatii si ratei de transfer mari, la un pret pe masura.
Pe discurile magneto-optice, inregistrarea se face magnetic, dar este asistata optic. Pe suprafata discului exista o pelicula magnetica subtire, si cu ajutorul unei bobine de dimensiuni foarte mici se poate schimba inductia remanenta a particulelor magnetice. Un fascicol laser incalzeste materialul magnetic in punctul respectiv in apropierea punctului Curie, cand schimbarea de inductie magnetica se face foarte usor.
Pentru discurile magneto-optice sunt trei dimensiuni standard: 3.5", 5.25" si 12", dar pentru fiecare exista mai multe formate, deci diverse cantitati de informatie care se poate stoca pe acelasi disc, in functie de performantele unitatii de citire. Cateva standarde:
3.5" 230MB
5.25" 1.2GB, 1.3GB, 2G, 2.6 GB, 5.2GB
12" 8GB, 12GB, 30 GB
Discurile realizate folosind tehnologia magneto-optica pot fi:
- inscriptionabile doar o data (WORM - Write Once Read Many), care se realizeaza doar in varianta de 12"
- reinscriptibile, care se realizeaza in toate cele trei variante
Cele mai folosite versiuni sunt discul WORM de 12" si cel reinscriptibil de 5.25". Discul de 3.5" nu se mai foloseste, datorita capacitatii scazute.
Discul WORM de 12" este inscriptionat pe o sigura fata, avand o capacitate de 12 GB si o rata de transfer de circa 2 MB/s. Este suportul preferat in aplicatiile critice, acolo unde informatia stocata este deosebit de importanta, pentru ca prin natura sa nu poate fi sters. De aceea este folosit de catre banci, companii de asigurare, institutii medicale, armata. In S.U.A., in anumite cazuri, stocarea datelor pe disc WORM este impusa prin lege.
Discul de 5.25", pe langa faptul ca are o suprafata mai mica, are si o densitate de stocare mai mica. Este inscriptionat pe ambele fete, fiecare fata putand stoca, tipic, 1.3 GB. Este mai ieftin decat discul de 12", de aceea este preferat in aplicatiile middle-range, sau acolo unde este obligatorie reinscriptionarea.
Discurile optice nu se pot folosi pentru distributia de informatie, ci numai pentru stocare - de obicei in jukebox-uri de zeci - sute de gigabytes.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stocarea Datelor Multimedia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!