Software Utilitar

Extras din referat Cum descarc?

I.NOTIUNI INTRODUCTIVE
I.1Componenta software a unui sistem de calcul
Componenta software a unui sistem de calcul cuprinde, la randul ei, programe grupate in mai multe categorii, dupa natura problemelor pe care le rezolva.
Aceste categorii sunt :
a. Software de baza, alcatuit din programele care asigura servicii generale, care se adreseaza tuturor utilizatorilor sistemului de calcul. Software-ul de baza reprezinta totalitatea programelor care fac posibila functionarea si utilizarea unui sistem de calcul. El include programe ierarhizate, dupa natura problemelor pe care le rezolva si dupa importanta lor, pe urmatoarele paliere :
-Sistemul de operare (SO), care actioneaza ca o interfata intre sistemul de calcul si utilizator. Sistemul de operare are rolul de a coordona si supraveghea functionarea sistemului de calcul si de a realiza comunicarea intre utilizator si sistemul de calcul;
-Sistemul de programare cuprinde componentele software care permit utilizatorilor sa realizeze programe executabile in sistemul de calcul. Sistemul de programare cuprinde pachete de programe dedicate, specifice fiecarui limbaj de programare folosit de utilizator.
b. Sistemul de programe utilitare (software utilitar), care include programe cu un grad mare de generalitate, puse la dispozitia utilizatorilor pentru a realiza anumite prelucrari specifice asupra informatiilor, prelucrari comune pentru toti utilizatorii unui sistem de calcul. Aceste programe utilitare apartin categoriilor: file manager, antivirusi, arhivatoare, disk manager, mutimedia etc.
II. PROGRAME FILE MANAGER
Acest tip de program permite organizarea si gestionarea discurilor si a fisierelor. Ofera posibilitatea sa copiem, sa stergem, sa schimbam numele, sa le tiparim sau sa le vizulizam, sa le verificam dimensiunea si sa efectuam alte operatii de intretinere asupra fisierelor.
II.1. NORTON COMMANDER
Programul Norton Commander, realizat de profesorul american Peter Norton, este un program utilitar de interfata intre operator si sistemul de operare DOS. Acesta practic automatizeaza si functiile si comenzile DOS, pe care le foloseste in subsidiar, facilitand accesul la acestea si prezentandu-le intr-o maniera intuitiva.
Prin urmare, programul Norton Commander este un program utilitar, functional sub DOS, care permite gestionarea fisierelor si a discurilor intr-o maniera de lucru placuta, prietenoasa, prin intermediul interfetei afisate pe ecran. 
Peter Norton a introdus pentru prima data notiunea de fereastra si a realizat o strctura de ecran foarte sugestiva pentru prezentarea organizarii harddisk-ului sau a floppy-diskului, structura preluata de multe programe utilitare care i-au succedat. 
Norton Commander permite gestionarea foarte usoara a fisierelor pe disk. Unele operatii uzuale, cum ar fi afisarea continutului directorului curent, schimbarea directorului curent sunt facute automat, iar alte operatii precum copierea, mutarea, redenumirea unui fisier sau crearea, stergerea unui director, afisarea continutului si editarea unui fisier se fac prin simpla apasare a unei taste. Nu mai este deci necesara tastarea unei intregi comenzi DOS, nu mai este necesara memorarea numelor comenzilor DOS uzuale si a parametrilor acestora; aceste caracteristici fac din Norton Commander un utilitar deosebit de apreciat atat de catre utilizatorii de PC incepatori cat si de catre cei experimentati.
In plus, Norton Commander mai ofera un avantaj major, si anume selectarea mai multor fisiere dintr-un director si aplicarea unei comenzi (copiere, stergere etc.) asupra intregii selectii; acesta este un instrument puternic pus la indemana operatorului, scutindu-l de tastarea repetata a aceleiasi comenzi DOS pentru fiecare fisier in parte.
Fig.1 Fereastra Norton Commander
Elementele structurii unui ecran Norton Commander sunt prezentate in figura 1.
Se observa in primul rand cele doua ferestre (paneluri) afisate pe ecran si un cursor bara, plasat initial intr-o fereastra. Aceasta fereastra se va numi fereastra activa sau curenta, si ea va stabili discul si directorul curent de lucru. Acest lucru este confirmat si de promter-ul DOS afisat in linia de comanda.
Deplasarea cursurului dintr-o fereastra in alta se poate face cu tasta TAB sau cu click mouse in fereastra dorita. Deplasarea cursorului in cadrul aceleiasi ferestre se face cu tastele directionale (sus, jos, stanga, dreapta). Norton Commander afiseaza in ferestre numele de fisiere cu litere mici, iar numele de subdirectoare cu litere majuscule.
-Linia de meniu, este situata in partea de sus a ecranului. Linia de meniu poate fi vizibila permanent sau poate deveni vizibila numai la accesare (la tasatrea "F9" sau cu click mouse pe chenarul superior al ferestrei).
-Fereastra stanga, este o fereastra care contine informatii despre directorul selectat (detaliat sau pe scurt, in functie de optiunea selectata de utilizator) sau informatii despre ocuparea memoriei interne de lucru, ocuparea discului si alte informatii despre discul selectat in cealalta ferestra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Software Utilitar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!