Sistemul de Operare OpenSolaris

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Sistemul de operare (SO) OpenSolaris este un sistem de operare cu codul sursa deschis, realizat de catre compania Sun Microsystems pe baza SO Solaris . OpenSolaris este descendent a codului de baza de la UNIX System V Release 4, dezvoltat de catre compania Sun si AT&T in anii 1980. 
Acest termen, OpenSolaris, este utilizat cu referire la codul sursa deschis a SO Solaris si pentru a identifica comunitatea care a dezvoltat acest SO. Dupa achizitionarea companiei Sun Microsystems de catre Oracle Corporation, in 2010, aceasta din urma decide sa intrerupa dezvoltarea deschisa a softului de nucleu, inlocuind OpenSolaris cu un model de distributiv cu titlu de proprietate a companiei Oracle, aceasta versiune fiind Solaris Express.
Inainte de aceasta achizitie, Sun Microsystems a facut publice codurile sursa pentru Solaris in data de 14 iunie 2005. Acestea includeau codurile sursa pentru nucleul SO, a componentelor de retea, a bibliotecilor de sistem si a programelor de baza pentru arhitecturile de procesoare SPARC si x86 . Componentele date pot fi luate ca baza pentru crearea distributivelor de catre intreprinderi terte, lucru realizat atat cu participarea Sun Microsystems, cat si fara implicarea acesteia.
1. Masa de lucru de tip GNOME si interpretorul liniei de comenzi in OpenSolaris
In urma instalarii, boot-arii si logarii in sistem utilizatorului ii este prezentata masa de lucru conform figurii 1.1. Acest mediu este familiar utilizatorilor versiunilor de Linux precum: Red Hat, Ubuntu, Fedora s.a. 
Interfata GNOME este formata din doua panouri aliniate pe partea de sus si partea de jos a ecranului separate de o regiune larga albastra a masei de lucru. Aceste panouri contin meniuri, iconite de pronire a aplicatiilor sau a altro utilitare. Panoul de sus contine, de la stanga spre dreapta trei meniuri (Applications, Places, System) si cateva iconite (scurtaturi pentru cateva aplicatii). Acestea, de la stanga spre dreapta, pot fi folosite pentru a porni un browser de fisiere, pentru a porni browserul web Mozilla Firefox, pentru a porni clientul pentru email Mozilla Thunderbird, pentru a porni manegerul grafic de pachete, pentru a deschide o fereastra terminal si ultimul pentru cautarea fisierelor. Pe partea dreapta a acestui panou se contine indicatorul de alimentare de la acumulator sau priza, doua monitoare a starii retelei, un indicator pentru controlul sunetului si unul pentru ora.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!