Sisteme Expert

Cuprins referat Cum descarc?

Ce sunt sistemele expert (rezumat) 3
Functii de baza SE 7
Expert vs. specialist  9
Exemple de SE 12
SE in mediile fabricii si ingineriei  18
Limbaje de nivel inalt - Exemple SE  22
Kidney Expert System 23
Concluzii  24
Bibliografie / Webografie 25


Extras din referat Cum descarc?

Sistemele expert fac parte dintr-o gama de instrumente indispensabile pentru realizarea de sisteme automate sau interactive capabile sa efectueze sarcini complexe. Nu este cu putinta sa se ignore toate rationamentele calificative si simbolice care formeaza baza managementului intreprinderii. Aceste rationamente pot fi  simulate prin sisteme expert. Inca de la inceput sistemele expert au avut asociate instrumente de cercetare operationale, care au facilitat construirea de sisteme de asistare foarte complexe pentru diagnostic financiar, asistarea conceptiei produselor in intreprinderi, organizarea productiei, etc.
O ramura a Inteligentei Artificiale este reprezentata si de catre sistemele expert. Un sistem expert este un program care urmareste cunostintele, rationeaza pentru obtinerea rezultatelor intr-o activitate dificila intreprinsa uzual doar de experti umani. Daca un expert uman are cunostinte intr-un domeniu specific, un sistem expert utilizeaza cunostintele ce sunt stocate intr-o baza de cunostinte, baza formata din cunostintele asociate domeniului respectiv. Expertii umani rationeaza si ajung la concluzii pe baza cunostintelor ce le poseda, sistemele expert rationeaza utilizand cunostintele stocate in baza de date.
Un sistem expert, din punct de vedere functional, poate fi definit astfel: un sistem expert  (SE) este un program care urmareste un grup de cunostinte pentru obtinerea in acelasi mod ca si expertii umani a rezultatelor despre activitati dificile de experimentat.
Principala caracteristica a sistemelor expert este derivata din baza de cunostinte impreuna cu un algoritm de cautare specific metodei de rationare. Un sistem expert trateaza cu succes probleme pentru care o solutie algoritmica clara nu exista.
Sistemele expert au fost acceptate cu entuziasm intr-o multime de domenii: afaceri, industrie, alte sfere profesionale, ca o cale de fructificare a experientei, disponibila oricand este necesara. Sistemele expert sunt binevenite in domenii particulare in care expertii umani existenti au suficienta experienta pe care o pot furniza.
Tehnologiile de programare specifice sistemelor expert marcheaza alti pasi in aceasta directie. Pentru a fi utilizata efectiv, fiecare tehnologie noua este insotita de un set de ghiduri si metodologii pentru utilizare. Aceasta ajuta noii utilizatori la cresterea eficientei utilizarii si maximizarii productivitatii. Din acest motiv utilizarea tehnicilor specifice in sistemele expert cu foarte multe cunostinte va necesita un nou set de metodologii, bazate pe experienta crescuta in dezvoltarea aplicatiilor
Reproducerea de catre calculator a rationamentelor umane naste o serie de probleme. Prima problema se refera la a sti cum rationeaza omul. Raspunsul la aceasta problema nu este deloc usor. Rationamentul unui jucator de sah nu este acelasi cu al unui conducator de intreprindere care se confrunta cu o serie de probleme referitoare la oportunitatea introducerii in fabricatie a unui nou produs. Copilul care se joaca cu cuburile pe o masa nu se indoieste de complexitatea rationamentelor pe care le foloseste in jocul sau, pentru a construi, de exemplu, o piramida. Cu toate acestea, acelasi lucru  realizat de un robot necesita un program informatic destul de complex. Modalitatile de a rationa sau a analiza situatiile complexe sunt numeroase; se poate da un scurt rezumat a principalelor moduri de rationament.
Exista doua categorii de baza:
- Deductia care permite sa se obtina concluzii plecand de la reguli ale caror premise sunt verificate;
- Inductia care conduce la reguli plecand de la observatii partiale determinate adesea de scheme predefinite.
Aceste doua tipuri pot fi utilizate intr-un mod analitic (se descompun rationamentele in submodule mai usor de inteles), sau intr-un mod sintetic (se numesc elemente disparate). Inductia se poate face prin compararea situatiilor asemanatoare, iar parametrilor nedeterminati din situatia studiata li se atribuie valoarea pe care o au in situatia de referinta: este rationamentul prin analogie. In plus fata de cele doua moduri de baza, cercetatorii in inteligenta artificiala au pus in prezent la punct un al treilea mod abductia  care consta in construirea de scheme ipotetice necesare punerii in functiune a inductiei.
Din aceasta scurta prezentare s-a desprins ideea ca exista mai multe moduri de rationament. Referitor la metodele de punere in functiune, se poate afirma


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Expert.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- http://www.biblioteca.ase.ro/downres.php?tc=6600
- http://facultate.regielive.ro/referate/inteligenta_artificiala/sisteme_expert-16770.html
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_expert
- http://www.ace.tuiasi.ro/~fleon/Lab_IA/LaboratorIA05.pdf
- http://www.utgjiu.ro/math/mbuneci/book/exp.html
- Sisteme expert cu Prolog - Autor: Constantin Sambotin, Editura: Tehnica, 1997
- Sisteme expert. Teorie si aplicatii - Autor: Dorin Zaharie, Editura: Dual Tech, 1999
- Principii de logica si programare logica - Titlul original: "Principles Of Logic And Logic Programming" - Autori: George Metakides si Anil Nerode
- Sinachopoulos - "Studies in computer science and artificial intelligence" Elsevier Science B.V. Amsterdam, 1996
- Carstoiu Dorin Ionita-"Sisteme expert", Ed. All, Bucuresti, 1994
- Gay Benchimol, Pierre Levine, Jean-Charles Pomerol-"Sisteme expert in intreprinderi" - Ed.Tehnica, Bucuresti 1993


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!