Sisteme de Operare - Pascal

Extras din referat Cum descarc?

Definitie:un algoritm reprezinta o succesiune finita si ordonata de operatii univoc determinate, efectuate mecanic, care aplicate datelor initiale ale unei probleme dintr-o clasa de probleme asigura obtinerea solutiei acelei probleme.
Proprietati fundamentale:
1. Claritatea : operatiile algoritmului si succesiunea executarii lor trebuie sa fie scrise clar, precis, fara ambiguitati, a.i. sa permita o executare mecanica , automata a actiunilor algoritmului
2. Generalitatea : un algoritm permite , nu rezolvarea unei singure probleme particulare ci a unei intregi clase de probleme
3. Finitudinea : executarea algoritmului trebuie sa cuprinda un numar finit de operatii, chiar daca numarul lor este foarte mare.
4. Eficienta S dintre algoritmii care rezolva o anumita problema prezinta interres numai algoritmii performanti pentru care numarul operatiilor care se executa este cel mai mic.
Obiectele cu care lucreaza algoritmii:
1. constante: sunt date ale caror valori nu se modifica pe parcursul executarii algoritmului. Pot fi numerice (intregi sau reale) , nenumerice (siruri de caractere) si logice (adevarat,fals)
2. variabilele: cuprind date ale caror valori se pot modifica pe parcursul exeutarii algoritmului. Fiecare variabila va avea o locatie de memorie asociata ei unde i se pastreaza valoarea. Variabilele pot fi naturale, intregi, reale, logice, siruri de caractere.
3. Expresiile: sunt formate din constante, variabile sau functii legate intre ele prin operatori. Operatorii pot fi : aritmetici (+,-,*,/,%), relationali (<, <=,>,>=,<>,=),logici (not,and,or). Expresiile pot fi: artmetice (formate din constante , variabile sau functii aritmetice elementare legate eventual prin operatori aritmetici), relationale (formate din doua expresii aritmetice legate intre ele printr-un singur operator relational), logice (formate din constante, variabile sau expresii relationale legate cu operatori logici a carei valoare este fie adevarat, fie fals). Conditiile care apar in Algoritmi vor fi intotdeauna exprimate prinn expresii relationale sau logice.
Pseudocodul (codul fals) foloseste expresii din limbajul natural in care exprimarea actiunilor care se executa se face prin propozitii. In propozitii se folosesc cuvinte cheie pentru descrierea structurilor de control si a operatiilor de comunicare.
Comenzi standard:
- de citire : citeste lista de variabile
- de scriere: scrie lista de expresii
- de atribuire : variabila ! expresie
Prin aceasta operatie se realizeaza actualizarea variabilei cu valoarea expresiei. Daca variabila a fost initializata anterior cu o alta valoare aceasta se pierde.
- de decizie(alternativa sau de ramificare):
daca conditie atunci comenzi 1
altfel comenzi 2
sfartit daca
Ramura altfel nu este obligatorie. Daca lipseste si conditia este falsa atunci nu se va executa nimic si algoritmul continua cu secventele care urmeaza dupa structura alternativa.
- de ciclare cat timp (anterior conditionata sau cu test initial)
cat timp conditie1 executa
comenzi
sfarsit cat timp
Se evalueaza conditia. Daca rezultatul evaluarii este adevarat se executa secventa de comenzi dupa care se revine la evaluarea conditiei. Algoritmul continua cat timp la evaluare se obtine adevarat. Numarul minim de executii ale comenzilor este 0 (daca de la inceput conditia este falsa)
- de ciclare repeta (posterior conditionata sau cu test final)
repeta
comenzi
pana cand conditie2
Se executa secventa de comenzi dupa care se evalueaza conditia. Daca rezultatul este fals se reia executarea secventei de comenzi. Algoritmul continua pana cand la evaluare se obtine fals. Numarul minim de executii ale comenzilor este 1.
- cu numar cunoscut de pasi
pentru contor!valoare initiala, valoare finala [,pas] executa
comenzi
sfarsit pentru 
Pentru fiecare valoare a contorului pornind de la valoarea initiala si pana la cea finala se executa secventa de instructiuni. Pasul poate fi pozitiv sau negativ. Daca este egal cu 1 poate sa lipseasca. Daca pasul este 1 numarul de executii este egal cu valoare finala-valoare initiala+1.
Legatura dintre structurile repetitive este:
pentru (R)cat timp
contor!valoare initiala
cat timp contorGBPvaloare finala executa
comenzi
contor!contor+pas
sfarsit cat timp
pentru(R)repeta 
contor!valoare initiala
repeta 
comenzi
contor!contor+pas
pana cand contor >valoare finala
cat timp(R)pentru sau repeta(R)pentru se poate trece doar daca se regaseste un contor in aceste structuri
cat timp(R)repeta Deoarece numarul minim de executii de la cat timp poate fi 0 in timp ce la repeta este 1 verificam daca secventa de instructiuni se poate executa macar o data.
daca conditie1 atunci 
repeta
comenzi
pana cand not conditie1
sfarsit daca
repeta(R)cat timp 
cat timp not conditie2 executa
comenzi
sfarsit cat timp


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Operare - Pascal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!