Sisteme de localizare GPS pentru spatii inchise (indoor)

Extras din referat Cum descarc?

Pentru locatia in aer liber GPS-ul pare a fi cea mai buna solutie, dar cand vrem sa aflam o locatia interioara a obiectelor sau a oamenilor, acest sistem este ineficace.
Sistemele de localizare pentru spatii inchise au marjele de eroare acceptabile fiind in general mai mici, semnalul de la sisteme GNSS poate fi slab sau inexistent.
Daca in cazul sistemelor de pozitionare de exterior este nevoie de o tripleta (long, lat, alt) care eventual poate fi tradusa apoi intr-o adresa, in cazul sistemelor de pozitionare de interior, obiectivul este de a se determina pozitia intr-o cladire, la nivel de etaj, la nivel de camera sau chiar la nivel de pozitie intr-o camera.
Un sistem de pozitionare de interior (IPS) este un sistem folosit pentru a localiza obiecte sau persoane din interiorul unei cladiri utilizand lumini, unde radio, campuri magnetice, semnale acustice sau alte informatii senzoriale.
Sistemul de pozitionare in interior foloseste tehnici diferite, incluzand masurarea distantei catre puncte cunoscute. IPS poate fi utilizat pentru a localiza persoane sau obiecte in interiorul cladirilor, de obicei prin device-uri mobile cum ar fi telefoanele mobile sau tablete pe care se foloseste o aplicatie de tip software.
Propagarea multi-cale a diferitelor tipuri de semnale folosite in localizare este un alt factor care trebuie luat in considerare la localizarea in spatii inchise (birouri, locuinte). Desi genereaza probleme si pentru mediul exterior (mai ales in cazul GPS), in interior aceasta problema se amplifica pentru ca in mod comun aceste spatii au multe obstacole in care semnalele se pot reflecta de mai multe ori si pot ajunge la diferite momente si cu diferite intensitati la receptoare.
Pentru a raspunde acestor nevoi s-au dezvoltat o serie de metode si de sisteme, multe dintre ele folosind idei similare cu cele prezentate in sectiunea anterioara, adaptate pentru interior.
1. AGNSS
Pentru a ajunge in spatii inchise, semnalul GNSS trece printr-un numar de obstacole (pereti, plafoane, obstacole naturale) din diferite materiale si cu diferite proprietati electrice, care il atenueaza si il face aproape imposibil de detectat. Atenuarea semnalului GPS din banda L (L1 = 1500 MHz) este intre 5 si 30db, cele mai severe fiind in tunele si spatii subterane.
Una din solutiile la aceasta problema este A-GPS, care adreseaza si probleme de semnal GNSS slab, si a fost prezentata in sectiunea anterioara. Exista studii care sustin ca la o atenuare > 25db (cladiri de beton, spatii subterane) localizarea bazata pe semnalul GPS nu este posibila fara un sistem A-GPS.
Cu (A)-GPS, in spatii inchise se poate ajunge la o precizie la nivel de camera. In urmatorii 10 ani, odata cu finalizarea sistemelor GNSS (de exemplu, Galileo), precizia acestei metode de localizare pentru interior va creste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de localizare GPS pentru spatii inchise (indoor).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://yeti.albascout.ro/blog/wp-content/uploads/downloads/2011/11/Referat-1.pdf
http://www.rasfoiesc.com/inginerie/comunicatii/SISTEME-DE-POZITIONARE-GLOBALA14.php
https://prezi.com/9xv9q7snr6q8/sisteme-de-pozitionare-localizare-pentru-spatii-inchise-i/
https://prezi.com/4xhdnciowbz0/sisteme-de-pozitionare-localizare-pentru-spatii-inchise-i/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!