Sisteme de Incriptare pentru Tranzactii Sigure pe Internet

Extras din referat Cum descarc?

Retelele de calculatoare sunt structuri deschise la care se pot conecta un numar mare si uneori necontrolat de calculatoare. Complexitatea arhitecturala si distributia topologica a retelelor conduc la o marire necontrolata a multimii utilizatorilor cu acces nemijlocit la resursele retelei: fisiere, baze de date, rutere etc.; de aceea putem vorbi de o vulnerabilitate a retelelor ce se manifesta pe variate planuri. De aceea un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor pe Internet, il constituie securitatea informatiilor. Utilizatorii situati la mari distante trebuiesc bine identificati prin parole. Din nefericire, sistemele de parole au devenit vulnerabile, atat datorita hacker-ilor, care si-au perfectionat metodele, cat si datorita alegerii necorespunzatoare a parolelor de catre utilizatori. Nevoia de securitate si de autenticitate, apare la toate nivelele arhitecturale ale retelelor. La nivel inalt, utilizatorii vor sa se asigure ca posta electronica, de exemplu, soseste chiar de la persoana care pretinde a fi expeditorul. Uneori utilizatorii, mai ales cand actioneaza in numele unor firme, doresc asigurarea caracterului confidential al mesajelor transmise. In tranzactiile financiare, alaturi de autenticitate si confidentialitate, un loc de mare importanta il are si integritatea mesajelor, ceea ce inseamna ca mesajul receptionat nu a fost alterat in timpul tranzitiei prin retea. In tranzactiile de afaceri este foarte important ca odata receptionata o comanda, aceasta sa fie nu numai autentica, cu continut nemodificat, dar sa nu existe posibilitatea ca expeditorul sa nu o mai recunoasca, adica sa se respecte proprietatea de nerepudiere. La nivel scazut, gateway-urile si ruterele trebuie sa discearna intre calculatoarele autorizate sa comunice si cele intruse. De asemenea, este necesar ca, de exemplu, informatia medicala transmisa prin retele sa fie confidentiala si sa ajunga nealterata la nodurile care retin marile baze de date ale sistemelor de asigurari medicale. 
In aceste circumstante, securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale Internetului. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie aparenta (antinomia) intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte si necesitatea asigurarii confidentialitatii si autentificarii datelor la calculatoare si retele, pe de alta parte. Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta o serie de solutii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii. Viteza si eficienta pe care o aduc comunicatiile instantanee de documente si mesaje (posta electronica, mesagerie electronica, transfer electronic de fonduri, etc) actului decizional al managerilor care actioneaza intr-o economie concurentiala, conduc la un fel de necesitate a utilizarii retelelor, bazata pe un sentiment fals de securitate a comunicatiilor, care poate transforma potentialele castiguri generate de accesul la informatii, in pierderi majore cauzate de furtul de date sau de inserarea de date false sau denaturate. 
Criptografia computationala ofera cele mai puternice solutii pentru toate aceste aceste probleme privind securitatea informatica. Folosita multa vreme pentru asigurarea confidentialitatii comunicatiilor in domeniul militar si diplomatic, criptografia a cunoscut progrese spectaculoase datorate aplicatiilor sale in securitatea datelor la calculatoare. 
Criptografia este stiinta scrierilor secrete. Un cifru se defineste ca transformarea unui mesaj-clar sau text clar in mesaj-cifrat ori criptograma. Procesul de transformare a textului clar in text cifrat se numeste cifrare sau criptare, iar transformarea inversa, a criptogramei in text clar, are denumirea de descifrare sau decriptare. Atit cifrarea cat si descifrarea sunt controlate de catre una sau mai multe chei criptografice. Criptoanaliza studiaza metodele de spargere a cifrurilor, de obicei pentru determinarea cheii de cifrare din criptograma si text clar echivalent. 
1. SISTEME CRIPTOGRAFICE
Obiectivul masurilor de protectie este eliminarea posibilitatilor de distrugere a informatiei si consultarea neautorizata. Acestea pot fi: obiective de prevenire si obiective de detectare. Obiectivele de prevenire pot fi atinse prin cifrarea informatiilor cand mediile sunt nesigure. Obiectivele de detectare se ating prin folosirea de protocoale specifice coroborate cu metode criptografice, care asigura schimbul de mesaje intre entitatile retelei.
Criptarea confera protectie informatiilor transmise pentru canalele ce sunt ascultate sau interceptate. Emitatorul alege un algoritm de cifrare si o cheie, pe care le comunica receptorului pe cale sigura.
Componentele sistemului criptografic:
- spatiul mesajelor in text clar;
- spatiul mesajelor in text cifrat;
- spatiul cheilor;
- familia transformarilor de cifrare;
- familia transformarilor de descifrare.
Fiecare transformare de cifrare este definita de un algoritm de cifrare comun tuturor transformarilor familiei si o cheie distincta de la o transformare la alta. Similar, fiecare transformare de descifrare este definita de un algoritm de descifrare si de o cheie inversa cheii de cifrare. Datele trebuie astfel protejate incat sa utilizatorii neautorizati sa nu poata reconstitui textul clar dintr-un text cifrat interceptat. Pentru aceast este necesar ca:
- utilizatorii neautorizati sa nu poata determina sistematic transformarile de descifrare din textul interceptat, chiar daca se cunoste textul clar corespondent;
- utilizatorii neautorizati sa nu poata econstitui textul clar din textul cifrat fara cunoasterea transformarii de descifrare.
Protectia datelor impune ca transformarea de cifrare si cheia sa fie protejate. Autentificarea datelor cere unui utilizator neautorizat sa nu fie capabil sa substitutie textul cifrat cu un text fals, fara ca acest lucru sa fie detectat.
Atat cifrarea cat si descifrarea sunt controlate de catre una sau mai multe chei criptografice. Exista doua tipuri de sisteme criptografice: 
- simetrice (cu cheie secreta) care folosesc aceeasi cheie, atat la cifrarea cat si la descifrarea mesajelor.
- asimetrice (cu chei publice) care folosesc chei distincte de cifrare si descifrare (dar legate una de alta). Una din chei este tinuta secreta si este cunoscuta doar de proprietarul ei. A doua cheie (perechea ei) este facuta publica, de unde si numele de criptografie cu cheie publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Incriptare pentru Tranzactii Sigure pe Internet.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!