Sesiune stiintifica

Extras din referat Cum descarc?

Inca din momentul in care s-au pus bazele Inteligentei Artificiale, s-a observat ca pentru a automatiza rationamentul a fost nevoie de o reprezentare a cunostintelor ce constituie elementele de baza asupra carora se aplica rationamentul. In acest scop, baza de cunostinte constituie un element structural definitoriu pentru un sistem de inteligenta artificiala.
Mai mult, orientarea in Inteligenta Artificiala se face catre interpretarea si procesarea cunostintelor asa cum provin ele din limbajul natural.
Aplicatia de fata se constituie intr-un instrument util expertilor ce vor sa constituie o baza de cunostinte corespunzatoare unui domeniu de aplicatie, domeniu in care cunostintele ce se vehiculeaza sunt abstracte, folosesc termeni ce denota imprecizia, asa numite cunostinte fuzzy.
In plus, odata constituita baza de cunostinte, este posibila o simulare a modului in care pot fi interpretate anumite expresii ce se constituie din termeni imprecisi, prin evaluarea gradului de adevar pentru aceste expresii fuzzy.
Mai mult, exista posibilitatea conectarii pe rand, la mai multe baze de cunostinte cu scopul de a actualiza datele sau de a face evaluari asupra expresiilor.
In perspectiva, se doreste ca, folosind aceste cunostinte astfel achizitionate, sa se poata face regasirea datelor in bazele de date, folosind interogari pe criterii fuzzy.
Pentru o utilizare facila a aplicatiei, au fost implementate trei metode de asistenta / ajutor pentru utilizator. Acestea sunt puse la dispozitie in modulele aplicatiei si sunt usor de accesat corespunzator specificului acestora (tooltips, What s this? help, online user help). Structura aplicatiei Asadar, aplicatia se constituie din doua parti: achizitia de cunostinte fuzzy; evaluarea expresiilor fuzzy.
Procesul de achizitie are drept rezultat o baza de cunostinte corespunzatoare descrierii unui domeniu de aplicatie (domeniu de problema). Aceasta este constituita din toate elementele corespunzatoare cunostintelor fuzzy asa cum sunt se regasesc ele descrise de logica fuzzy si poate fi accesata oricand pentru regasirea informatiilor ce caracterizeaza fiecare element in parte.
Procesul de evaluare a expresiilor fuzzy consta in primul rand in construirea unor expresii fuzzy pe baza elementelor definite in contextul curent, construirea expresiilor fiind posibila folosind metode implementate in aplicatie.
Odata ce expresia a fost construita, se poate evalua un grad de adevar al acesteia conform particularitatilor elementelor folosite in construirea expresiei.
Ambele module folosesc o structura de date pe care o actualizeaza (achizitie de cunostinte) si asupra careia aplica tehnici de regasire a datelor (evaluare de expresii). Pentru a putea constitui baze de cunostinte independente pentru diverse domenii de activitate, aplicatia ofera posibilitatea salvarii acestor baze de cunostinte in diferite fisiere pe diversi suporti magnetici.
Baza de cunostinte fuzzy FKB Baza de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sesiune stiintifica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!