Securitatea Rețelelor de Comunicații

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I. Informatia - masura a organizarii sistemelor 5
I.1. Notiunea de informatie 5
I.2. Valoarea informatiei 5
I.3. Nevoia de protectie a informatiei 6
I.4. Strategiile si directiile de actiune in vederea protejarii informatiilor 9
I.5. Sisteme de transmitere a informatiei 10
Capitolul II. Retele de comunicatii 13
II.1. Modelul unei retele de comunicatii electronice sigure 13
II.2.1. Definirea parametrilor de securitate ai unei retele 14
II.2.2. Stabilirea politicii de securitate 15
II.2.3. Planificarea cerintelor de securitate 16
II.2.4. Politici de securitate care reflecta cerintele 17
II.2.5. Auditul 18
II.3.1. Obiectivele principalele ale administratorului de securitate 20 
II.3.2. Obiectivele principalele ale administratorului de retea 20
Capitolul III. Arhitectura securitatii unui sistem 22
III.1. Arhitectura securitatii unui sistem distribuit 22
III.2. Arhitectura securitatii OSI 24
III.3. Arhitectura Internet (TCP/IP) 30
III.4. Serviciile de securitate 31
III.5. Mecanisme de securitate 35
III.6. Metode biometrice de autentificare 36
III.7. Controlul accesului 38
III.7.1 Politica de control al accesului 39
III.7.2. Controlul accesului prin firewall 40
Concluzii 45
Bibliografie 48


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
"Nevoile de securitate diminueaza libertatea,
dar fara securitate libertatea nu exista". D. Kahn
In secolul XX, cel mai mare eveniment tehnologic si social in acelasi timp a fost aparitia Internetului. In domeniul Stiintei si Tehnologiei Informatiei mari evenimente tehnologice cu importante consecinte sociale au fost descoperirea tranzistorului, a circuitului integrat si a calculatorului electronic. Internetul nu este numai un fenomen tehnologic, ci si unul social, prin participarea utilizatorilor, din ce in ce mai numerosi, la structurarea lui actuala. Dezvoltarea Internetului a depins evident de tehnologie, dar in egala masura de factori sociali care s-au imbinat cu factorii tehnologici pentru ca Internetul sa ajunga ceea ce a devenit astazi. Odata instaurat in fibrele societatii, Internetul a produs si produce consecinte noi pentru societate. 
In esenta, societatea informationala este societatea care se bazeaza pe Internet. De asemenea, globalizarea este o consecinta cu prioritate a Internetului. Atunci se poate spune ca globalizarea este un fenomen specific societatii informationale. Datorita legaturii dintre societatea informationala si globalizare. Globalizarea este o consecinta fireasca a societatii informationale intrucat societatea informationala se dovedeste a fi un proces care nu mai poate fi oprit, globalizarea este si ea un proces inevitabil. [B.1]
Nevoia de protejare a informatiei digitale impotriva copierii si manipularii ilegale a aparut o data cu dezvoltarea pe scara larga a comunicatiilor prin intermediul Internet-ului. Publicarea electronica si comertul electronic a informatiilor digitale cresc pericolul de falsificare si furt intelectual. 
Dezvoltarea rapida a tehnologiei digitale face necesara dezvoltarea metodelor pentru protejarea produselor multimedia impotriva pirateriei. Atacurile pirat includ accesul ilegal al datelor pe Internet, modificari ale continutului facute cu rea-vointa, retransmisia copiilor neautorizate. Impactul acestui gen de atacuri ar putea fi foarte mare atat pe plan financiar, precum si in planul securitatii. 
Capitolul I. Informatia - masura a organizarii sistemelor
I.1. Notiunea de informatie
Notiunea de informatie este o notiune de mare generalitate. Incercand sa o explicam am putea spune ca informatia, pentru un sistem oarecare, biologic sau tehnic, este un mesaj despre evenimente care au avut, au sau vor avea loc atat in exteriorul sistemului cat si in interiorul lui. In viata de toate zilele, ca si in munca stiintifica, fiecare om primeste informatii. Primim informatii cand stam de vorba cu cineva, cand contemplam un obiect, cand ascultam muzica sau cand studiem un echipament. Putem spune deci ca primim in permanenta informatii. In acceptiunea curenta, cineva ne furnizeaza o informatie daca ne comunica ceva ce nu stim. [B.2]
Informatia este considerata de multi specialisti ca fiind orice mesaj, stire, semnal, etc., care are un caracter de noutate pentru receptor privind unele manifestari ale realitatii obiective a mediului inconjurator.
Informatia ocupa acum locul central in cadrul proceselor de comunicare. Alaturi de energie si materia prima, ea este reprezentata astazi ca un factor de productie. Pe langa energie, spatiu si timp, informatia este deja considerata acum de foarte multi specialisti ca fiind o a patra dimensiune. La fel ca pentru energie si pentru informatie s-au enuntat numeroase definitii considerate incomplete. Informatia este considerata o masura a organizarii sistemelor. 
Parintele teoriei informatiei, matematicianul Claude E. Shannon, considera informatia ca fiind tot ceea ce reduce nedeterminarea la o problema cu un anumit grad de incertitudine. Shannon propunea totodata ca unitatea de masura a cantitatii informatiei care se transmite cu ajutorul unor semnale sa fie bit-ul [B.3]
In era informaticii informatia a devenit un puternic factor socio-economic si politic avand in vedere disponibilitatea si accesibilitatea informatiei prin retele informatice, retele de regula deschise, aflate in plina dezvoltare si extindere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Retelelor de Comunicatii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!