Securitatea Informationala

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Atacurile asupra unui sistem informational de acasa sau de la servici sunt o amenintare reala in ziua de azi. Tot mai multe tehnologii si unelte avansate sunt disponibile pe Internet la indemana oricui. Oricine cu putina experienta in domeniul informatic si cu o unealta puternica de atac poate ataca si provoca daune unui sistem neprotejat.
Securitatea informatiei se ocupa cu protejarea informatiei si sistemelor informationale de accesul neautorizat, folosirea, dezvaluirea, intreruperea, modificarea or distrugerea lor.Componente de baza ale securitatii informatiei sunt: confidentialitatea, integritatea si disponibilitatea. Confidentialitatea este asigurata prin criptarea informatiei. Integritatea se obtine prin mecanisme si algoritmi de dispersie. Disponibilitatea e asigurata prin intarirea securitatii retelei sau retelelor de sisteme informatice si asigurarea de copii de siguranta.
Astfel pentru a oferi securitate maxima Sistemului nostru Informational urmeaza a fi indeplinit citva pasi in analiza acestuia si evidentierea punctelor forte ce tin de atacurile ce pot interveni atit din interiorul Institutiei cit si din exteriorul aceteia.
Pentru a putea realiza un program de securitate eficient este nevoie de politici, proceduri, practici, standarde, descrieri ale sarcinilor si responsabilitatilor de serviciu, precum si de o arhitectura generala a securitatii
1. Analiza SI 
Asadar, inainte de toate avem nevoie sa cunoastem riscurile ce pot interveni asupra SI. Mai intii trebuie analizate toate componentele vulnerabile ale unui sistem informational: infrastructura, aplicatiile, bazele de date, sistemele de operare, etc. Lipsa mecanismelor de cuantificare a riscului duce la concluzii eronate privind nevoia reala de protectie, de aceea o analiza dedicata ne poate scuti de multe neplaceri. Exista instrumente automate care fac analiza vulnerabilitatilor unei retele si care, impreuna cu metode complementare de analiza, ofera o imagine cuantificabila asupra riscului. Afland ce avem de protejat va fi necesar sa identificam solutiile necesare, suficiente si potrivite protectiei propriului sistem informational.
Fiecare sistem informational atat de acasa cat si de la intreprindere, indiferent de domeniul de intrebuintare, de obicei necesita impunerea unor masuri de securitate. Masurile de securitate sunt necesare pentru a preveni abuzul si utilizarea in scopuri necorespunzatoare a sistemului informational tinta de catre persoanele neautorizate. 
Un atac cu succes asupra unui sistem informational tinta de obicei se termina cu pagube, blocare de servicii sau furtul de informatii vitale ale companiei, care au un impact direct asupra satisfactiei client, strategiei companie si costurilor. De multe ori aceste sisteme necesita o analiza minutioasa si complexa pentru a preveni asemenea tipuri de atacuri.
2. Identificarea amenintarilor.
Amenintarile sunt acele evenimente sau activitati, in general externe unui sistem, care pot afecta la un moment dat punctele slabe ale acestuia, cauzand pierderi semnificative. In general o amenintare este o forta potentiala care poate degrada confidentialitatea si integritatea sistemului, generand adeseori intreruperi de servicii ale acestuia. Un element esential in cadrul acestei etape il reprezinta determinarea probabilitatii de realizare a acestei amenintari, element ce trebuie analizat in functie de:
- sursa amenintarii.
o naturala (cutremure, foc, tornade, etc)
o umana (atacuri intr-o retea, acces neautorizat la date confidentiale)
o de mediu (caderi de tensiune pe termen lung, poluare, umiditate)
- vulnerabilitatea potentiala
- controalele existente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Informationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!