Scanerul

Extras din referat Cum descarc?

Oricui ii place sa foloseasca poze atunci cand lucreaza pe calculator, desi nu are neaparat nevoie de ele. E dificil de lucrat fara o imprimanta si imposibil fara un monitor.
Scanerul nu este neaparat necesar. Dar, o data ce intram in posesia unuia, suntem surprinsi de cat este de util. Putem crede ca un scaner este bun doar la adaugarea unor poze in scrisori, articole sau diverse proiecte. Dar scanerul poate mai mult: transmite fax-urile, fotocopiaza sau depoziteaza copii ale unor documente. 
Dezvoltarea pietei perifericelor pentru calculatoare este proportionala cu dezvoltarea calculatoarelor. In momentul de fata, puterea de calcul pe care un calculator nou este capabil sa o ofere este mult mai mare decat a unui calcula-
tor care a implinit un an de exemplu. Acest lucru a permis aparitia multor periferice multimedia ce transforma calculatorul de acasa in aparat multifunctional cu capabilitati care, in aparenta, nu au nici o legatura una cu cealalta. De exemplu, calculatorul poate fi simultan videoplayer (cu o calitate buna a imaginii si a sunetului), robot telefonic sau chiar album foto. Pentru fotografii, cele mai la moda periferice sunt camerele foto digitale. Cu o astfel de camera, poate fi usor realizat un set de ,,amintiri placute", fara bataia de cap a developarii filmelor si fara sa fie necesara cumpararea unui album in care pozele sa poposeasca pentru a fi bine pastrate. Este deci mai simplu sa folosesti o camera digitala pentru realizarea unui album virtual de fotografii? Poate ca da, dar asta nu inseamna ca scanerele devin indezirabile.
Utilitatea unui scaner nu se poate pune la indoiala mai ales daca ne gandim cate zone de aplicare mai poate avea un astfel de periferic. Prin intermediul soft-ului potrivit poate transforma imaginea unei pagini tiparite intr-un fisier text editabil sau poate transforma calculatorul in copiator, daca are si o imprimanta la dispozitie, iar lista de utilizari posibile ar mai putea continua.
Deci scanerele sunt departe de a fi in pericol de a disparea de pe piata perifericelor, asa cum aproape ca s-a intamplat cu unitatile de stocare a datelor pe banda de exemplu. Pe de alta parte, majoritatea scanerelor au capabilitati pe care o camera foto digitala, cu un pret apropiat, nu le poate avea. Asta ar putea sa insemne inclusiv o calitate mai mare a imaginii fotografiilor virtuale si, de ce nu, un colorit mai apropiat de cel natural. Pe de alta parte, timpul pe care il consumam pentru trecerea imaginii de pe hartie pe ecran este mai mare, iar spatiul pe care un scaner il ocupa este (si el) mai mare. La urma urmelor, toate perifericele au avantajele lor, dar aduc dupa ele si dezavantaje.
Scanerul este un periferic de intrare capabil sa transforme informatia analogica intr-un format digital (binar). Un scaner este un dispozitiv ce permite, fie parcurgerea unui document analogic (grafica sau text , film de 35mm) cu ajutorul unui mecanism optic luminos, fie prelucrarea sa prin recunoasterea caracterelor, pentru ca apoi rezultatele sa fie inregistrate intr-un format digital.
Imaginea scanata este descompusa in puncte (intre 100 si 600 de puncte per inch) elemente care definesc performantele perifericului in termeni de rezolutie. Descompunerea documentului analogic in format digital se face cu ajutorul unor senzori ce sunt compusi din semiconductori sensibili la lumina. Intensitatea luminii depinde, la randul ei, de conturul si luminozitatea imaginii scanate.
In timpul procesului de scanare se ilumineaza cate o fasie de document, timp in care aceasta este citita de senzori. Lumina reflectata este proiectata printr-un sistem de oglinzi si lentile pe zona alcatuita din elemente fotosensibile. In interiorul acestor elemente se produc sarcini electrice raportate la cantitatea de lumina care poate fi absorbita de 1 pixel(pct de imagine), pixelii de culoare deschisa reflectand mai multi fotoni decat cei intunecati. Prin intermediul unui motor pas cu pas se obtine urmatoarea pozitie verticala care urmeaza a fi citita. Programul specific de scanare transforma fasiile citite intr-un fisier grafic. Pentru recunoasterea culorii, scanerele color aplica principiul optic, conform caruia lumina rosie, verde si cea albastra combinate duc la obtinerea culorii albe. Lumina alba poate fi separata pritr-o prisma sau prin filtre de culoare in cele 3 culori de baza(o separatie de culori).
O alta categorie de scanere utilizeaza pentru digitalizare un sistem de oglinzi si prisme care descompun valorile de culoare ale fiecarui punct in cele 3 spectre de culoare, proiectandu-le apoi cu ajutorul unui sistem de lentile pe cele 3 randuri de elemente fotosensibile, separate.
Cu ajutorul unui software adecvat, imaginile digitalizate sunt transmise calculatorului pentru prelucrare. Prelucrarea ulterioara poate consta in finisarea contururilor, redimensionare, mutare, rotire, colorare, umbrire, suprapunere, etc. Principalele caracteristici care definesc performantele unui scaner si calitatea imaginilor scanate sunt: puterea de rezolutie, viteza de scanare si calitatea soft-ware-ului utilizat.
Rezolutia este data de numarul si marimea celulelor de citire CCD (Charge Coupled Device) care sunt de fapt condensatori incarcati electric si se exprima in numar de pixeli per inch sau dot per inch (dpi). Cele mai raspandite scanere au rezolutia de 200, 300 si 600 pixeli/inch. Cea mai acceptabila este considerata rezolutia de 300 x 600 dpi. Imaginea scanata este cu atat mai fidela cu cat rezolutia este mai buna. O imbunatatire a rezolutiei presupune implicit cresterea densitatii de pixeli si micsorarea dimensiunii acestora. Pentru scanarea unor imagini color s-a ajuns pana la rezolutii de 4800 sau 9600 dpi. Viteza de scanare depinde de o serie de factori dintre care cei mai semnificativi sunt urmatorii: 
- viteza de reincarcare a celulelor CCD in timpul scanarii, care la randul ei depinde de tehnologia de fabricatie a acestor condensatori;
- numarul de treceri - atunci cand se scaneaza imagini color pentru ca principiul de percepere a culorilor are la baza repetarea scanarii;
- tipul si marimea imaginilor scanate, stiut fiind faptul ca o imagine cu multe detalii si nuante va incetini viteza, intrucat sesizarea fiecarui detaliu necesita timp suplimentar si treceri repetate.
Cele doua caracteristici, rezolutie si viteza, se afla intr-un raport invers proportional.
Un element important in definirea calitatii unui scaner este capacitatea de a deosebi cat mai multe tonuri de gri sau de culoare. In cazul in care un scaner deosebeste doar alb de negru, dispozitivul poseda caracteristica adancime de culoare egala cu 1 bit. La 16 trepte de gri recunoscute, adancimea de culoare este de 4 biti, iar pentru 256 de trepte de gri va avea adancimea de culoare de 16 biti. Scanerele alb-negru lucreaza cu o adancime de culoare intre 8 si 16 biti, iar scanerele color cu o adancime de


Fisiere in arhiva (1):

  • Scanerul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!