Retele Wireless

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evolutia aplicatiilor de birou a creat o puternica cerere la tehnologie de acces wireless ( pentru o banda cat mai larga ), mult superioara actualelor sisteme celulare. Tehnologia de acces Wireless LAN asigura o banda larga perfecta pentru serviciile GSM (Global System for Mobile Communication-Sistemul global pentru comunicatii mobile) si GPRS (General Packet Radio Services) de care operatorul dispune in prezent intr-un mediu inchis. Cele mai multe solutii publice Wireless LAN beneficiaza de o modesta autentificare si posibilitate de roaming (transfer inter-retele) in comparatie cu retelele traditionale de celulare. Acest articol descrie o noua arhitectura de sistem Wireless LAN care combina tehnologia de acces radio WLAN cu functiile de management ale operatorilor mobili (abonatilor) si cu infrastructura roaming. In sistemul definit, accesul WLAN este autentificat si taxat prin folosirea SIM-ului ( Subscriber Identity Module) GSM. Aceasta solutie face posibila roaming-ul intre reteaua de acces celular si cea WLAN si este primul pas spre o arhitectura de retea bazata pe IP-uri. Prototipul a fost implementat si verificat public intr-o retea mobila reala
Folosirea telefoanelor mobile pentru conectarea la Internet a inceput sa devina o practica uzuala in randul consumatorilor, se arata in cel mai recent studiu coordonat de Mobile Data Association, preluat de BBC.
Conform sursei citate, oamenii din Marea Britanie viziteaza zilnic, prin intermediul telefoanelor mobile, 11.5 milioane de pagini internet. Comparativ cu luna septembrie, cand numarul total al paginilor web vizualizate a fost de 340 milioane pe zi, in octombrie aceasta cifra a crescut pana la 356 milioane. Datele au fost colectate de la cei patru operatori mobili britanici, si-anume 02, Orange, T-Mobile si Vodafone. Cand au aparut primele telefoane WAP (Wireless Application Protocol este software-ul care permite vizualizarea continutului web pe ecranul telefoanelor mobile), existau temeri ca acestea nu se vor ridica la inaltimea asteptarilor. De altfel, utilizatorii considerau noile servicii ca fiind inatractive, in vreme ce viteza de conectare lasa si ea de dorit. Cu timpul insa, aceasta situatie avea sa se schimbe. Conform Mobile Data Association, schimbarea s-a datorat cresterii numarului de handset-uri WAP disponibile, continutului mai competitiv, respectiv dorintei de a incerca noi tipuri de continut. In sprijinul afirmatiei sale, analistul invoca cele 25 de milioane de dispozitive cu suport WAP, cate exista la ora actuala in Marea Britanie, cifra ce reprezinta aproape jumatate din numarul total al telefoanelor mobile. De asemenea, operatorii au inceput sa lanseze noi handset-uri cu mai multe servicii net. In plus, aparitia unor tehnologii ca GPRS (General Packet Radio Service) a insemnat, evident, o viteza mai mare de conectare. Una dintre cele mai populare activitati specifice Internetului mobil este schimbul de mesaje via Net, fie prin trimiterea de mesaje scrise celor aflati in lista de prieteni sau prin expedierea de mesaje direct catre conturile de e-mail. Tot populare sunt si descarcarea rezultatelor sportive, a informatiilor de divertisment si a stirilor.
Tehnologia radio WLAN asigura o largime de banda superioara in comparatie cu orice tehnologie celulara. Standardul Wi-Fi (standardul 802.11b) ofera maximum 11Mb/s, frecventa benzii fiind 2.4 Ghz.Rata maxima pentru un singur utilizator intr-o retea radio WLAN este de 11 Mb/s(tipic 6.5 Mb/s), in timp ce un serviciu radio general bazat pe pachete (GPRS) ofera un transfer de pana la 172 kb/s (standard 42 kb/s), si terminale din generatia a treia pana la 2 Mb/s (tipic 144 kb/s). Din perspective utilizatorului diferenta dintre performante este imensa, ceea ce face WLAN o optiune foarte buna.
Tehnologiile wireless au inceput sa aiba un mare impact si asupra peisajului romanesc de IT prin spectrul larg de elemente si avantaje pe care le aduc. Datorita avantajelor pe care comunicatiile wireless le ofera, tehnologia poate fi abordata cu usurinta in tarile in curs de dezvoltare acolo unde cu costuri mai mici pot fi implementate retele wireless, care pot fi abordate cu mai multa incredere decat retelele wireline (pe cablu). 
Mai multe companii romanesti de operatori de comunicatii ofera deja furnizorilor de servicii solutii de conectivitate wireless dintre cele mai performante. 
Solutia WLAN, oferita de Connex in cadrul hotelurilor Marriott si de curand in trei noi locatii: Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza si Hotelul Anda din Sinaia, serviciul denumit Connex NetZone are la baza standardul 802.11b, in banda de frecventa de 2,4 GHz si este destinat oamenilor de afaceri care folosesc laptopuri si petrec mult timp in afara biroului. 
La randul sau, Orange a introdus in oferta sa de servicii doua noi tehnologii de acces radio de banda larga: LMDS (Local Multipoint Distribution Service) si WLAN. 
Furnizorii de servicii Internet sunt si ei interesati in migrarea unor servicii adiacente catre tehnologia wireless. Astfel, Astral Telecom a lansat serviciul Wi-Fi in aeroporturile internationale Iasi si Timisoara, precum si in ExpoTransilvania Cluj-Napoca, urmand ca foarte curand serviciul sa fie extins si in alte locatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Retele Wireless.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!