Rețele de calculatoare - Modele fundamentale - Nivelul fizic

Cuprins referat Cum descarc?

1. Niveluri si protocoale in retele de calculatoare. Fluxuri de date intre niveluri. . 3
2. Modelul ISO-OSI ... 3
3. Comunicarea intre niveluri . 4
4. Modelul arhitectural TCP/IP ... 4
5. Medii de transmisie -  Cupru .. 5
6. Medii de transmisie -  Fibra optica. Transmisia optica. .. 6
7. Medii de transmisie Wifi 7
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Niveluri si protocoale in retele de calculatoare. Fluxuri de date intre niveluri.
Majoritatea retelelor sunt organizate pe niveluri. Numarul nivelurilor, numele, continutul si functia variaza de la o retea la alta. Scopul unui nivel este oferirea de servicii nivelului superior Nivelul n comunica cu nivelul n de pe alta masina.
Regulile si conventiile utilizate in comunicarea dintre doua niveluri omoloage aflate pe masini diferite formeaza un protocol specific nivelului n. O multime de niveluri si protocoale formeaza o arhitectura de retea. [1]
2. Modelul ISO-OSI
OSI (Open System Interconnection) a fost emis in 1984 si este un model in sapte straturi dezvoltat de ISO (International Standardization Organization) pentru descierea modului in care se pot combina diverse dispozitive pentru a comunica intre ele
Modelul ISO-OSI imparte arhitectura retelei in sapte nivele, construite unul deasupra altuia, adaugand functionalitate serviciilor oferite de nivelul inferior.
Modelul nu precizeaza cum se construiesc nivelele, dar insista asupra serviciilor oferite de fiecare si specifica modul de comunicare intre nivele prin intermediul interfetelor. Proiectarea arhitecturii pe nivele determina extinderea sau imbunatatirea facila a sistemului. In figura 1 puteti vedea cele sapte nivele ale modelului arhitectural OSI.
Primele trei nivele de la baza ierarhiei (fizic, legatura de date, retea) sunt considerate ca formand o subretea de comunicatie. Subreteaua este raspunzatoare pentru realizarea transferului efectiv al datelor, pentru verificarea corectitudinii transmisiei si pentru dirijarea fluxului de date prin diversele noduri ale retelei. Acest termen trebuie inteles ca desemnand "subreteaua logica", adica multimea protocoalelor de la fiecare nivel care realizeaza functiile de mai sus.
Modelul OSI este un model orientativ, strict teoretic, realizarile practice fiind mai mult sau mai putin diferite.
Cel mai bun exemplu despre cum se realizeaza un transfer de date intre doua masini gazda este modul in care putem citi o pagina web aflata pe un calculator situat la mare distanta:
-  Utilizatorul lanseaza un program pentru vizualizarea paginilor web (browser)
-  Browserul este entitatea aplicatie care va "negocia" pentru noi obtinerea paginii
Figura 1 Nivele ale modelului arhitectural OSI
4
-  Nivelul aplicatie va identifica existenta resursei cerute de client (clientul este browserul, care-l reprezinta pe utilizator in aceasta "tranzactie") si a posesorului acesteia (serverul-inteles ca fiind entitatea ce ofera resursa ceruta, nu calculatorul central al unei retele; i cazul nostru avem de-a face cu un server de web). Se realizeaza autentificarea serverului (se verifica daca partenerul este intr-adevar cine pretinde ca este si se stabileste daca acesta este disponibil).
-  Nivelul sesiune va stabili o conexiune intre procesul client si procesul server
-  Nivelul transport se va ocupa de intretinerea conexiunii si de corectarea erorilor netratate la nivelul retea
-  Nivelul retea va asigura transferul datelor in secvente (pachete), stabilind drumul acestora intre server si client
Datele sosesc prin intermediul mediului de comunicatie ca un flux de biti. La nivelul legaturii de date, bitii sunt transformati in cadre, iar la nivelul retea in pachete. In cele din urma, datele ajung la nivelul aplicatie unde sunt preluate de browser si ne sunt prezentate. Fiecare nivel adauga sau sterge o parte din informatiile de control atasate datelor de celelalte nivele. [2]
3. Comunicarea intre niveluri
Inainte ca datele sa fie transmise, ele trec printr-un proces numit incapsulare. Incapsularea adauga informatii specifice fiecarui nivel prin adaugarea unui antet si a unui trailer la fiecare nivel. Acest proces este vital in comunicare.
Prin incapsulare, protocoalele de pe fiecare nivel pot comunica intre sursa si destinatie independent de celelalte niveluri. Fiecare nivel isi adauga informatii specifice pe parcursul incapsularii. Astfel, in cadrul procesului de decapsulare, protocoalele de pe un anumit nivel pot primi aceste date la destinatie si pot da informatii nivelurilor superioare in functie de aceste date.
Fiecare nivel comunica cu nivelurile analoge prin intermediul unor unitati de date proprii (PDU = Protocol Data Unit). Aceste unitati de date sunt constituite din datele primite de la nivelurile superioare, incadrate de un antet si un trailer specifice nivelului respectiv.
Prin procesul de incapsulare fiecare nivel adauga un anumit identificator la informatia primita (antete/headers, secvente terminale/trailers si alte informatii) si o trimite mai departe. Astfel, de la emitator datele pornesc de la nivelul 7 Aplicatie si ajung sa fie impachetate pana la nivelul 1 Fizic iar la receptor se va derula procesul invers, despachetand de la nivelul 1 spre nivelul 7. [3]


Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de calculatoare - Modele fundamentale - Nivelul fizic.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] C. Dragos, ,,Retele de calculatoare".
[2] http://retele-de-calculatoare.weebly.com/23-modelul-arhitectural-iso-osi.html.
[3] http://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/retele_note_curs.pdf.
[4] https://danielanicolae.com/files/2.%20Medii%20de%20comunicare%20prin%20fire%20de%20cupru.pdf.
[5] https://ro.wikipedia.org/wiki/Fibr%C4%83_optic%C4%83#Principiul_de_func%C8%9Bionare.
[6] https://ro.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!