Retele de Calculatoare

Extras din referat Cum descarc?

<< O retea de calculatoare reprezinta un ansamblu de calculatoare (sisteme de calcul) interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie (cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica, ghid de unde) in scopul utilizarii in comun de catre un numar foarte mare de utilizatori - chiar la nivel mondial- a tuturor resurselor fizice (hardware), logice(software de baza si aplicatii) si informationale (baze de date) asociate calculatoarelor din retea. Prin astfel de retele de calculatoare se poate asigura o integrare informatica a unui numar foarte mare de utilizatori la nivel local, regional si mondial. >> 
Doua sau mai multe calculatoare pot sa faca schimb de date intre ele prin doua modalitati:
- Off line - schimbul de date realizandu-se prin intermediul dischetelor;
- On line - schimbul de date realizandu-se prin intermediul unui cablu electric sau linii de comunicatie.
"O retea se formeaza atunci cand mai multe PC sunt conectate unele la altele, astfel incat sa poata comunica intre ele. Daca reteaua este compusa din PC-uri aflate in acelasi loc este numita retea locala (LAN). Acestea sunt calculatoare care de obicei se afla in acelasi departament, sectie de lucru sau sediu de firma. O retea locala a unei firme este denumita intranet, pentru a face distinctia de internet. Accesul la intranet este in general limitat la angajatii unei firme. Informatiile existente in intranet sunt informatii ale firmei, si deci intra din punct de vedere juridic si organizatoric sub incidenta secretului de serviciu. 
Internet-ul este un conglomerat la scara mondiala de retele de calculatoare. Internetul nu este proprietatea nici unei firme si nu este coordonat de nici o firma si reprezinta o retea de retele de calculatoare care pot comunica intre ele. 
Majoritatea retelelor sunt formate din cate un server si clientii conectati la retea. " 
"Aparitia calculatoarelor conectate in retea a reprezentat o performanta privind utilizarea calculatoarelor in procesarea informatiilor. 
Multiplele avantaje oferite de retelele de calculatoare sunt:
- utilizare eficienta prin partajare a resurselor unitatii centrale(UC);
- acces direct la resursele hardware (memorii externe, imprimante, etc.) si software (editoare, limbare de programare, programe specializate);
- pastrarea programelor si fisierelor intr-o singura copie (pe server) si utilizarea lor de catre orice utilizator cu drept de acces; 
- sistem de protectie a fisierelor si programelor;
- utilizarea simultana a bazelor de date de catre mai multi utilizatori;
- comunicare si schimb de informatii (programe si fisiere) intre utilizatori la nivel local, regional sau mondial.
Dezvoltarea retelelor de calculatoare (mici sau mari) a contribuit la elaborarea si utilizarea unor aplicatii cu un impact mare asupra vietii economice si sociale din intreaga societate: 
- accesul la programe complexe ce ofera informatii utile la nivel macroeconomic;
- accesul la mari baze de date din domeniile economic, financiar, comunicatii, etc.; 
- accesul la informatii stiintifice si transferul rapid al articolelor stiintifice. 
Astazi, vechiul model al unui singur calculator (sistem de calcul) care rezolva problemele (cererile) unui numar de utilizatori, este inlocuit cu modelul nou al unui sistem de calculatoare interconectate. Unul sau mai multe calculatoare dintr-o retea reprezinta calculatoare centrale (FS - File Server) care controleaza si gestioneaza prin intermediul unui sistem de operare, intreaga activitate de calcul din retea. Aceste calculatoare centrale formeaza nucleul retelei.
Calculatorul central poate fi un calculator obisnuit (de regula cu cel putin 16MB memorie interna) pe care este instalat un sistem de operare pentru retea: NETWARE, UNIX, LINUX, OS/2, WINDOWS NT. Calculatorul central controleaza toate resursele comune (unitati de discuri, unitati de dischete, imprimante, plottere, modemuri, fisiere, etc.), asigura securitatea datelor si sistemului, realizeaza comunicatii intre statiile de lucru.
Din punct de vedere hardware, o retea de calculatoare este constituita din:
- calculatoare centrale ( Server);
- calculatoare de lucru(terminale; statii de lucru - Workstations);
- echipamente periferice;
- elemente de conectare.
Statia de lucru (Workstation) este un calculator obisnuit PC care lucreaza sub un sistem de operare obisnuit (Windows, Dos, Unix, Linux, etc.) si care este folosit de utilizatori obisnuiti. Statiile de lucru (terminale) reprezinta componentele de baza ale unei retele de calculatoare. O statie de lucru are in configurare o placa de retea (de ex. NIC- Netware Interface Card) ce realizeaza interfata cu reteaua, fiind conectate cu restul componentelor din reteaua de calculatoare.
Sistemele de operare in retea trebuie sa recunoasca aceste componente de conectare. De aceea, firmele constructoare ofera drivere corespunzatoare pentru sistemelor de operare cel mai des utilizate.
Pe langa sistemul de operare destinat actiunilor la nivelul statiei de lucru, exista programe speciale de comunicatii in retea (de exemplu pentru sistemul de operare NetWare exista Netware Shell) ce permite comunicarea statiei de lucru cu calculatorul central si cu toate celelalte statii de lucru conectate la retea. Aceste programe speciale permit ca toate statiile de lucru din retea sa utilizeze programele si fisierele de date de pe calculatorul central in functie de prioritatile recunoscute utilizatorului respectiv. >> 
Tipuri de rettele de calculatoare
Retelele de calculatoare sunt de mai multe feluri in functie de numarul statiilor de lucru si de aria lor de raspandire:
- retele locale ( LAN - Local Area Networks) - lucreaza la nivelul unei cladiri sau al unui grup de cladiri avind distanta intre statiile de lucru de 10-1000 m;
- retele orasenesti ( MAN - Metropolitan Area Networks ) - lucreaza la nivelul unui oras avind distanta intre statiile de lucru de ordinul kilometrilor;
- retele regionale/mondiale ( WAN - Wide Area Networks ) - lucreaza la nivelul unei regiuni sau la nivel mondial avind distanta intre statiile de lucru de ordinul miilor de kilometri;
- retele publice ( PDN - Public Data Networks ) - lucreaza la nivelul unei regiuni sau la nivel mondial si au acces la diverse retele locale, de exemplu:
- INTERNET (E-mail -posta electronica, WWW-World Wide Web)
- USENET si EUNET (posta electronica si circulatia stirilor)
- CSNET si ARPANET (cercetare stiintifica)
- BITNET (informatii in diverse domenii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Retele de Calculatoare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!