Procesorul

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere

Procesorul este una dintre cele mai importante componente a unui calculator, fiind cel care stabileste cine, ce si cand sa faca. Deoarece se pot obtine performante destul de bune si cu un procesor care nu este varf de gama, ne poate da falsa impresie ca el nu are un rol foarte important. De exemplu,un impatimit al jocurilor va pune un accent mai mare pe placa video decat pe procesor. Totul depindede destinatia calculatorului, acest lucru insemnand ca nu avem mereu nevoie de cel mai performant procesor. Vom intalni des denumirea de CPU in cazul procesorului (Central Processing Unit ), sauUCP, aceasta fiind traducerea in limba romana (Unitate Centrala de Prelucrare).

2. SCURT ISTORIC

Istoria moderna a procesoarelor desktop incepe in 1993, odata cu aparitia primului Pentium.Primul model disponibil rula la o frecventa de 60 MHz, avea 3,3 milioane de tranzistori si era capabilde a efectua pana la 100 de milioane de operatii pe secunda (Million Instructions Per Second - MIPS).
Odata ce tehnologia folosita in primul Pentium a devenit depasita, pe piata a fost lansatPentium II. Pornind de la 233 MHz, a fost construit pentru a ajunge la maximum 450 MHz. Aproximativ in acelasi timp si-a facut aparitia si primul procesor Celeron. Acesta era identic cuPentium II, cu singurele diferente ca avea un cache mai mic si o frecventa scazuta a FSB-ului. In timpce Pentium II folosea FSB la 100 MHz, Celeronul putea lucra la doar 66 MHz.
Nu dupa mult timp, Pentium III a venit sa inlocuiasca Pentium II, primul model ruland la 450Mhz, ajungand mai tarziu sa fie primul procesor care a depasit bariera celor 1000 de MHz. Intel acontinuat linia Celeron bazat pe nucleu PIII, insa cu caracteristici voit reduse. Cel mai popular procesor Intel se numeste Pentium 4, fiind principala arma Intel in lupta actuala pentru suprematie.
Primul nucleu de P4, cunoscut si sub numele de Willamette, a fost folosit in procesoarele cu frecvente de lucru intre 1,3 si 2 GHz, folosind un FSB la 400 MHz. Cel de-al doilea nucleu, Northwood,a adus un cache crescut la 512 kB si FSB la 533 MHz, apoi 800 MHz, alaturi de trecerea la tehnologia de 0,13 microni. Nucleul Prescott are 1 MB cache L2 si FSB de 800 Mhz.Cel mai nou membru al familiei Pentium 4 ruleaza la 3,6 GHz si are Hyper-Threading.
Folosita initial de procesoarele Xeon, tehnologia Hyper-Threading permite unui procesor P4 sa fie vazut de catre sistemul de operare si aplicatii ca o combinatie de doua procesoare, dar performanta nici nu se aproprie de cea a unui sistem cu doua procesoare, deoarece procesoarele logice impart resursele cu cel real. Exista aplicatii adaptate pentru un sistem multiprocesor, care vor rula mai bine pe un sistem cu processor cu HT.
Sporul de performanta este de maxim 30, existand situatii in care HT-ul incetineste sistemul. Pentru HT aveti nevoie de o placa de baza si un sistem de operare optimizat pentru aceasta tehnologie.. Varful de gama al lui INTEL este Pentium 4 3,4 GHz EE (nucleu Gallatin), cu 2MB cache L3 (lucru nou introdus), fiind alaturi de cel de 3,2 Ghz singurele care pot face concurenta serioasa la performante procesoarelor Athlon64 FX.
Chiar daca AMD se afla pe piata de o perioada insemnata de timp, popularitatea procesoarelor sale a cunoscut o crestere substantiala abia dupa aparitia procesoarelor Athlon, in trecut mai fiind si procesoarele K5,K6,K6-II si K6 III. Astfel, cam in acelasi moment in care Intel oferea Pentium III la 600 MHz, AMD lansa pe piata primul Athlon. Adevarata competitie intre Intel si AMD s-a intetit odata cu aparitia procesoarelor din familia Duron. Ca si Celeronul, Duron reprezenta solutia pentru piata procesoarelor ieftine, fiind dotat cu mai putin cache decat fratele mai mare Athlon (pastrand traditia, aceste procesoare aveau numele de cod K7).
Raspunsul AMD fata de Pentium 4 s-a numit Athlon XP (eXtreme Performance). Procesoarele AMD Athlon XP au cunoscut si ele o evolutie, pornind de la utilizarea tehnologiei in 0,18. Nucleul Palomino a fost utilizat pana la frecvente de 1733 MHz (Athlon XP 2100+), dupa aceasta frecventa fiind introdus nucleul Thoroughbred in tehnologie de 0,13 microni. Incepand cu procesoarele 2600+, frecventa de lucru a magistralei a fost crescuta la 333 MHz. Ultimul nucleu AMD XP, Barton, aduce cateva imbunatatiri minimale nucleului XP Thoroughbred. Pornind de la 1,83 GHz, Barton foloseste aceiasi tehnologie pe 0,13 microni, dar duce nivelul memoriei cache la 512 kB.
Diferenta principala fata de clasicul Athlon consta in faptul ca linia XP nu mai foloseste clasificarea conventionala, ci sistemul de rating prezentat mai jos. Apoi, AMD a venit cu o replica si mai serioasa pe masura ce frecventa, cache-ul si FSB-ul lui P4 a crescut, numita Athlon64 (si astfel seria procesoarelor K8). Acesta este singurul procesor din lume care poate lucra simultan si cu instructiuni pe 64, dar si cu instructiuni pe 32 de biti (aveti nevoie de un system de operare care sa suporte instructiuni pe 64 de biti cum ar fi Windows XP 64 bit Edition). De asemenea, este si singurul procesor x86 pe 64 de biti. Acesta a avut initial FSB de 800 MHz si 512KB cache L2 (nucleu Clawhammer), dar a ajuns acum la FSB de 1600 MHz si 1 MB cache.
Ultimele noutati sunt procesoarele Sempron, venite sa inlocuiasca Duron-ul, avand FSB de 333 MHz si 256KB cache L2, si procesoarele Athlon64 FX, avand aceleasi caracteristici ca si Athlon64, dar un nucleu mult mai performant, fiind ajutat si de avantajele socket-ului 939, cu chipset-urile superioare oferite de nVIDIA in special pentru acest socket. Aceste procesoare au ajuns imediat dupa lansare in topul celor mai bune din lume. Procesoarele AMD au incorporata tehnologia 3DNow!, ajunsa la varianta Professional, care permite procesorului sa lucreze direct cu placa video si chiar sa-I preia din sarcini, oferind performanta superioara in aplicatii 3D. O alta tehnologie importanta este Hypertransport, care permite un protocol de legatura intre CPU si periferice, si intre mai multe procesoare in cazul sistemelor multiprocesor.
Lupta dintre gigantii procesoarelor nu a fost niciodata mai crancena.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!