Procesor Intel Core I7 Extreme

Extras din referat Cum descarc?

Specificatii tehnice:
Cod producator BX80613I7980X
Soclu 1366 
Nucleu Gulftown
Numar nuclee 6
Frecventa 3333 MHz
Cache level 1 6x 32 KB
Cache level 2 6x 256 KB
Cache level 3 12288 KB
Tehnologie de fabricatie 32 nm
Numar tranzistoare 1170 milioane
Voltaj 0.800 - 1.375 V
Putere totala disipata 130 W
Intel a anuntat public, in luna martie a anului 2010, cea mai recenta linie de procesoare Core i7 Extreme Edition. Este vorba despre Core i7 980X, un procesor Clarkdale numit in prealabil Gulftown, ce aduce tehnologiile turbo bust si hyperthreading noilor procesoare de 32nm. 
De asemenea, 980X este primul procesor Intel cu sase nuclee fizice, oferind astfel o performanta imbunatatita acelor aplicatii care sunt proiectate astfel incat sa beneficieze de avantajul procesarii paralele.
Practic, 980X va depasi ca performanta actualul 975X. Desi vor coexista simultan pe piata destul de multa vreme, 980X va putea fi achizitionat la un pret identic cu actualul rege 975X. Deci, la aceasi bani putem cumpara un procesor cu sase nuclee in loc de unul cu patru nuclee.
La o prima vedere am putea spune ca ambele procesoare sunt identice. Atat 980X cat si 975X suporta memorii DDR3 la o frecventa de 1066MHz si arhitectura pe trei canale, ambele functioneaza la o frecventa nominala de 3.33GHz, consumul de energie electrica fiind acelasi: 130W TDP. 
Dar diferenta vine din acele doua nuclee in plus disponibile pe 980X, adica 12 threaduri in loc de numai 8 ca in cazul procesorului 975X. Odata cu introducerea a doua nuclee suplimentare a fost necesara si marirea de la 8MB la 12MB a cacheului L3, adica adaugarea a cate 2MB L3 cache pe fiecare dintre cele doua nuclee nou introduse. 
In principiu, o memorie cache reprezinta un tip de memorie ultra-rapida care stocheaza cele mai frecvente date pentru a reduce timpul de comunicare dintre procesor si memoria sistemului. Un cache L3 mai rapid, distribuit imprejurul tuturor nucleelor permite datelor sa fie comunicate procesorului aproape instant, imbunatatind performanta acelor aplicatii concepute special pentru a lua avantajul procesarii pe mai multe nuclee. Cu un cache mai mare si cu patru threaduri virtuale extra, diferenta dintre cele doua procesoare este mai mult decat notabila, in cazul acelor aplicatii proiectate sa functioneze multi-threading.
In urma testelor efectuate pe o placa de baza Intel DX58SO, Core i7 980X s-a dovedit capabil sa lucreze perfect cu chipseturile X58 existente la ora actuala. Cel de-al doilea test efectuat spre comparatie a fost facut cu un procesor Core i7 975X. Ambele configuratii au beneficiat de aceasi placa de baza DX58S0, 6GB RAM, 1TB HDD, AMD ATI Radeon HD 5870 iar sistemul de operare folosit a fost Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit Edition.
Intel catalogheaza acest procesor ca fiind componenta de baza a unui sistem de gaming de ultima generatie. Testele au aratat insa doar cateva imbunatatiri marginale fata de 975X. In Unreal Tournament 3 (1920x1200, high settings), 980X a scos 160 FPS, adica cu 2,8% mai mult fata de 975X care a scos 155 FPS. In Dirt 2 (1920x1200, high settings), 980X a scos 73 FPS iar 975X 71, adica o diferenta de doar 2.2%.
Rezultatele sunt destul de suparatoare avand in vedere ca in ciuda proliferarii procesoarelor cu mai multe nuclee, multe dintre jocurile noi aparute nu sunt capabile sa ia parte de acest avantaj. Totusi, asteptam rezultatele Napoleon: Total War (Sega) si R.U.S.E (Ubisoft), jocuri care se mandresc - cel putin declarativ - cu optimizari speciale facute special pentru 980X, revendicand detalii mult mai clare si realism cat mai fidel datorita simplului fapt ca au la dispozitie mai multe nuclee fizice cu care sa lucreze.
In afara de jocurile mentionate mai sus, mai exista si alte jocuri optimizate pentru folosirea a mai mult de patru nuclee, cum ar fi: Far Cry 2 (Ubisoft), Resident Evil 5 (Capcom), Ghostbusters (Activision).
Pe de alta parte, daca petreci mult timp lucrand cu aplicatii multi-thread precum: Blender, Photoshop, Sony Vegas Pro, atunci o investitie de 1,000$ in statia ta de lucru s-ar putea sa nu fie o idee tocmai rea. Cele mai imbucuratoare cresteri de performanta vor fi constatate tocmai in aceste programe. De exemplu, Maxon Cinema 4D, un soft ce creeaza animatii 3D si folosit de catre cei mai buni experti in domeniu este programat astfel incat sa poata utiliza pana la 64 de threaduri, iar conform testului efectuat de noi, o diferenta de 40% a fost constatata fata de acelasi test efectuat cu un procesor Core i7 975X.
Cu toate tehnologiile power-saving inchise si un stress test in lucru, consumul de energie nu sare de 210W TDP. Acelasi test efectuat asupra 975X a indicat un consum mai mare cu 21W mai mare fata de 980X, adica o diferenta de 10% a consumului de energie. De alfel, nici nu ar fi trebuit sa fie altfel avand in vedere faptul ca avem de-a face cu un procesor construit pe o tehnologie de 32nm si nu 45nm precum 975X.
Din punctul de vedere al gamerilor, 980X nu este cu mult mai bun fata de 975X, dar in acest caz este vorba doar despre acele jocuri neoptimizate inca pentru a lucra cu mai mult de patru nuclee si nu vina procesorului in sine. Dar toate sunt pe cale de a se schimba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesor Intel Core I7 Extreme.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!