Portalurile vieții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vreti multitasking? Primiti multitasking!

Kate and Leopold (in filmul cu acelasi nume) au folosit un portal pt a trece in timp , iar echipa de cercetatori din serialul de televiziune Stargates s-au folosit de un portal pentru a trece intr-un alt spatiu. Insa cuvantul "portal", a fost folosit cu mult timp inainte chiar de catre William Shakespeare in Richard II (act 3, scena 3): "See, see, King Richard doth himself appear, as doth the blushing discontented sun from out the fiery portal of the east". Aici cuvatul portal a fost folosit in sensul lui cel mai simplu, de poarta, drum, dar de cele mai multe ori el este folosit pentru a vorbi despre o poarta sau un drum care nu duce doar in camera alaturata sau strada de vis-a-vis.

Portal este in general un site World Wide Web care se doreste a fi un punct de plecare pentru utilizatorii care se conecteaza la Web sau pentru vizitatorii care intentioneaza sa il viziteze. Exista portaluri generale si portaluri specializate sau portaluri de nisa. Cele mai cunoscute portaluri publice sunt Yahoo, Excite, Lycos, Netscape, CNET, MSN, AOL.com

Un numar mare de ofertanti de servicii Internet ofera portaluri pentru proprii utilizatori. Cele mai multe au adoptat stilul Yahoo, de categorii de continut, cu pagini bazate pe text, care se incarca rapid si la care utilizatorii se pot intoarce usor. Companiile care detin portaluri au atras mai multi investitori deoarece portalurile sunt vazute ca fiind in stare sa comande o mai larga audienta si un numar mai mare de potentiali "spectatori" de reclame.

Serviciile tipice oferite de portaluri cuprind directoare de site-uri web, facilitati de cautare a altor site-uri, stiri, informatii despre vreme, e-mail, informatii despre numere de telefon si uneori, forum-uri de discutii.

Ce este un Portal? Un site folosit pe post de usa de intrare in Internet sau ca punct de plecare/agregare a multor altor site-uri si servicii online (de la informatii utile, chat, email pana la shopping si linkuri).

Ce se intelege prin portal? Un megasite, cu multi vizitatori, carora le sunt furnizate printre altele si capacitatea de a personalize si de a alege ce continut sa apara... Portalurile sunt acele site-uri care par sa faca de toate, supersite-uri cu multe facilitati, multe directii si uneori multa bataie de cap.

Portalurile sunt create pentru a utiliza mai multe tipuri de aplicatii in cadrul unei platforme de middleware care imbina calitatile procesarii pe Web si mediile traditionale de statii de lucru, oferind clientilor posibilitatea de a-si accesa, partaja si administra aplicatiile si datele intr-o maniera unica, mai flexibila si securizata.

Portalurile se impart in doua mari categorii: pe de o parte cele generaliste, de fapt un punct de plecare pe internet, cunoscute ca web portal, si portalurile orientate catre o anumita zona de interes sau nisa, cunoscute ca portaluri vertical.

EVOLUTIA INDUSTRIEI PORTALURILOR

Timpuriu, in 1990, apare primul portal orizontal ( general,web portal ) ca si un simplu motor de cautare, oferind utilizatorilor de internet metoda eficienta de a filtra cantitatea imensa de informatie disponibila pe Web.

Cu trecerea timpului, alte tipuri de servicii cum ar fi e-mail-ul, chat-ul sau alte servicii de informare, s-au adaugat acestui motor de cautare si a aparut si posibilitatea de a personaliza pagina de start a portalului, o data cu MyYahoo!. De atunci, portalurile au evoluat catre ideea de full-service (de la mail, chat, stiri si pana la comert electronic )

Astfel portalurile au devenit cele mai vizitate pagini web, si o data ce toti utilizatorii de internet accesau in prima faza web portal-urile, companiile producatoare au ajuns intr-o pozitie foarte puternica devenind o parghie de legatura foarte importanta intre utilizatorii de internet si firmele care doreau sa fie pe site-ul lor.

Cu toate acestea, cu exceptia catorva portaluri cum ar fi Yahoo sau AOL, aceste afaceri nu prea sunt profitabile.

Cei doi dezvoltatori ai lui Yahoo! ("Yet Another Hierarchical Officious Oracle"), David Filo si Jerry Yang, au lansat acest portal al web-ului in aprilie 1994. Initial era o unealta rezervata uzului personal, dar ulterior acestia si-au dat seama ca listele lor incepeau sa devina foarte importante, dar in acelasi timp si dificil de administrat. Nascut dintr-o idee simpla, inceput ca hobby, Yahoo a devenit, in timp, o adevarata intreprindere. Yahoo a cunoscut un succes fulminant si milioane de oameni l-au folosit regulat pentru a explora web-ul. O data cu lansarea lui Yahoo!France, portalul s-a extins cu Yahoo!Japon, Yahoo!Canada, Yahoo!Germany, Yahoo!Irlande, Yahoo!Spany.

Echipa primeste peste 500 de inscrieri zilnice. Site-urile al caror continut este ilegal sunt "exilate" si totodata, se face distinctia intre site-urile comerciale si celelalte. Ca si concurentii sai, Yahoo! propune servicii gratuite: informatii financiare, meteo, sport, stiri, selectia saptamanii, site-urile zilei remarcate de surferi, adrese de e-mail gratuite etc. La un moment dat, Yahoo! chiar a detinut suprematia prin milioanele de accesari zilnice. Intr-o alta categorie ar putea intra si uneltele de cautare care au in spate asistenta umana.

Aici intra WebHelp (<http://

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portalurile Vietii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 975 cuvinte
Nr caractere:
41 350 caractere
Marime:
152.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
siteuri, continut, informare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Maican Catalin
Sus!